GündemTöre cinayetinde ‘iyi hal indirimi’ne itiraz

Töre cinayetinde ‘iyi hal indirimi’ne itiraz

09.11.2010 - 03:33 | Son Güncellenme:

Kızkardeşinin sevgilisini öldürmekten 25 yıl hapis cezasına çarptırılan vatandaşın cezasını Yargıtay az buldu. Yargıtay, cinayetin basit bir cinayet olmadığını ‘töre saikiyle’ işlendiğini belirtti

Töre cinayetinde ‘iyi hal indirimi’ne itiraz

Adana’da 2 yıl önce, kızkardeşi 22 yaşındaki Tuğba Çavdı’nın evlenmek amacıyla kaçtığı akrabası 35 yaşındaki inşaat işçisi Cabbar Murat Çavdı’yı bıçaklayarak öldürmek suçundan 25 yıl hapis cezasına çarptırılan 27 yaşındaki Veysel Karani Çavdı’ya verilen ceza, Yargıtay tarafından bozuldu. Yargıtay, sanığın ‘töre saikiyle’ cinayet işlendiğine kanaat getirip, yeniden yargılanması gerektiğine karar verdi.
Olaydan 4 yıl önce eşinden boşanan 2 çocuk babası Cabbar Murat Çavdı, akrabalarının kızı Tuğba Çavdı’ya âşık oldu. Çavdı, Tuğba’yı ailesinden istemeye gitti. Olumsuz cevap alması üzerine Tuğba ve Murat Çavdı, 2008’de birlikte kaçtı.
Birlikte yaşayan çift, nikâh için gün aldı. Bu birlikteliği kabullenemeyen Tuğba’nın ağabeyi Veysel Karani Çavdı, nikâhtan bir gün önce alkol alıp eve geldi ve kapıyı açan Murat Çavdı’yı bıçaklayarak öldürdü.
Tutuklanan Çavdı savunmasında, kız kardeşinin rızasıyla Cabbar Murat’ın yanında kalıp kalmadığını öğrenmeye gittiğini öne sürdü. Kapıyı Murat’ın açtığını belirten Çavdı, “Kardeşim kendi rızasıyla gitmişse evlenmelerini isteyecektim. Eğer zorla tutuyorsa kardeşimi eve götürecektim. Kapıyı açar açmaz bana küfür etti. Kardeşin benim malım’ dedi. Tartışma çıktı. Beni öldürmek için oğlundan bıçak istedi. Ben de bıçağımı çıkartıp salladım” dedi.

Basit öldürme değil
Polisteki ifadesinde, “Biz birbirimizi seviyorduk. Ailemden beni istedi, vermediler. Öldürülmeseydi bir gün sonra evlenecektik. Gelinlikle karşılarına çıkmayı düşünüyorduk” diyerek ağabeyinden şikâyetçi olan Tuğba Çavdı tanık olarak dinlendiği duruşmada, ifade değiştirip bu kez katil zanlısı ağabeyini savundu. Heyet, Karani Çavdı’yı önce ömür boyu hapse mahkûm etti. Duruşmadaki iyi hali nedeniyle cezasını 25 yıla indirdi.
Yargıtay Birinci Ceza Dairesi, bozma gerekçesinde şöyle denildi:
“... Sanığın eyleminin töre saikiyle öldürme suçunu oluşturduğu halde, eyleminin yanlış nitelendirilerek, yazılı şekilde basit öldürme suçundan hüküm kurulması, bozmayı gerektirmiştir.”

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler