Gündem ‘Tosuncuk’ dosyası için gizlilik kararı

‘Tosuncuk’ dosyası için gizlilik kararı

07.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Brezilya’da teslim olduktan sonra Türkiye’ye getirilen ‘Tosuncuk’ lakabıyla bilinen Mehmet Aydın hakkında 102 mağdurun şikâyeti üzerine yeni bir soruşturma açıldı. Dosyaya gizlilik kararı getirildi

‘Tosuncuk’ dosyası için gizlilik kararı

Elif Altın - Çiftlik Bank davası sanığı ‘Tosuncuk’ lakaplı Mehmet Aydın hakkında 102 mağdurun şikayeti üzerine yeni bir soruşturma açıldı. Soruşturma kapsamında Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı dosyaya kısıtlama (gizlilik) kararı aldı.

Haberin Devamı

Kamuoyunda “Çiftlik Bank” olarak bilinen sistemin kurucusu olan ve gelir getirme vaadiyle çok sayıda vatandaşı dolandırdıktan sonra yurt dışına kaçan ve iki yılın sonunda 3 Temmuz’da Brezilya’dan sınır dışı edilerek Türkiye’ye getirilen Mehmet Aydın hakkında 102 mağdurun şikayeti üzerine Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yeni bir soruşturma başlatıldı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nde sorgulanan Aydın hakkında, “suç işlemek amacıyla örgüt kurma”, “suç örgütüne üye olma”, “bilişim sistemlerini araç olarak kullanmak suretiyle dolandırıcılık” ve “suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama”  suçlarından yürütülen soruşturma kapsamında savcılık dosyaya kısıtlama kararı alınmasını talep etti. Talebi değerlendiren Anadolu 7. Sulh Ceza Hakimliği, Aydın hakkında yürütülen soruşturma dosyasına kısıtlama kararı (gizlilik) verdi. Karar kapsamında, taraf avukatlarının soruşturma dosyasını inceleme ve dosyada bulunan belgelerden örnek alma yetkisi kısıtlandı. Savcılık ayrıca mağdurların uğradığı zararın tespiti amacıyla dosyayı bilirkişi incelemesine gönderdi.

Haberin Devamı

Adliyeye sevk edilecek

Pazartesi saat 22.00’de başlayan ve dün saat 23.00’te biten sorgusunun ardından Aydın’ın emniyetteki işlemleri tamamlandı. Aydın bu sabah adliyeye sevk edilecek.

20 kişi hakkında dava devam ediyor...

İki yıldır firari olan Aydın hakkında bu süreçte, “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak” ve “dolandırıcılık” gibi çeşitli suçlardan 75 bin 260 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmış ve söz konusu dava dosyasında 3 bin 762 kişi mağdur olarak yer alırken aralarında Mehmet Aydın’ın da bulunduğu 20 kişi de sanık olarak yer alıyor. Yargılama süresince mahkeme, 28 sanık hakkındaki dosyayı ayırarak bu sanıkların üzerine atılı suçların yasal unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle beraatlerine karar vermişti.