Gündem Trafik Cezası Sorgulama İşlemleri Nereden Ve Nasıl Yapılıyor?

Trafik Cezası Sorgulama İşlemleri Nereden Ve Nasıl Yapılıyor?

28.07.2015 - 11:58 | Son Güncellenme:

Trafik cezası sorgulama işlemi ile trafik cezalarını öğrenmek artık çok kolay! Trafik ceza sorgulama işlemi hakkında detaylı bilgiye ve trafik cezası sorgulama işleminin nasıl yapıldığını haberimizden öğrenebilirsiniz.

Trafik Cezası Sorgulama İşlemleri Nereden Ve Nasıl Yapılıyor

Trafikte daha nizami, daha bilinçli, yaya ve araç sürücüsü güvenliğini en doğru şekilde oluşturacak bir yapı içerisinde bilimsel ve teknik bilgilere dayalı olarak oluşturulan trafik kurallarının ihlallerine ilişkin olarak caydırıcı niteliklerde trafik cezası uygulamaları bulunuyor. Tüm dünya ülkelerinde temelde araç sürücüsü ve yaya güvenliği sağlamak temeli üzerinde farklı sistemlerde oluşturulan trafik kurallarının ihlallerinde trafik emniyet güçleri tarafından trafik cezası uygulamaları gerçekleştiriliyor. Türkiye’de de Emniyet Teşkilatına bağlı olan trafik ekipleri tarafından araç sürücülerinin trafik kuralı ihlalleri durumunda trafik cezası uygulanıyor.

Haberin Devamı

TRAFİK CEZASI ÖDEME

TRAFİK CEZASI SORGULAMA

Trafik cezası uygulamalarında, trafik ekipleri tarafından durdurulan aracın sürücüsüne yönelik olarak trafik kuralının ihlal türüne göre çeşitli kademelerde trafik cezaları uygulanıyordu. Ancak bu sistemin özellikle de trafiğin hızlı aktığı noktalarda trafik güvenliğinin riske atılmasına, trafik yoğunluğunun fazla olduğu noktalarda trafiğin kilitlenmesine yol açması ve daha pek çok sebep dolayısı ile Emniyet Teşkilatı modern bir trafik uygulaması sistemine geçti. Özellikle de kent merkezlerinde bulunan daha teknolojik altyapılı sistemler ile birlikte araç sürücülerinin trafik kuralı ihlallerinde trafik cezası araç durdurulmadan yazılıyor ve kayıtlı adresine bildirimi gerçekleştiriliyor.

Haberin Devamı

Ancak bu sistemde de başta bürokrasi işlemleri olmak üzere pek çok sorundan dolayı trafik cezası ödeme takvimi içerisinde ödemelerin yapılmaması, trafik cezasına faiz uygulanmasına yol açıyor. Bu neden ile de Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından dijital ortam üzerinde trafik cezası sorgulama hizmetlerine başlandı. Dijital ortam üzerinden trafik cezası olup olmadığını ve trafik cezasının detaylarını öğrenebilme imkanı sunan Emniyet Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sayfası üzerindeki online hizmetler sayfasından erişim sağlayabildiğiniz ‘Trafik Cezası ve Otopark Sorgulama’ ekranından trafik cezası sorgulama işlemlerini gerçekleştirebiliyorsunuz.

Trafik Cezası ve Otopark Sorgulama ekranında trafik cezası sorgulama işlemi için ‘isim’, ‘soyisim’, ‘T.C. kimlik numarası’ ve ‘doğum yılı’ bilgilerini girmek gerekiyor. Bu bilgilerin girişinin ardından trafik cezasının bulunup bulunmadığını öğrenebildiğiniz gibi trafik cezası sorgulama işlemlerinizi dijital ortamda Gelir İdaresi Başkanlığı’nın İnternet Vergi Dairesi internet sayfası üzerinde bulunan ‘Motorlu Taşıt Sorgulaması ve Kredi Kartı ile Ödeme’ ekranı üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

Gelir İdaresi Başkanlı İnternet Vergi Dairesi internet sayfası üzerindeki bu sorgulama ekranında ‘plaka’, ‘özel plaka’, ‘T.C. kimlik numarası veya vergi kimlik numarası’ ve ‘tescil tarihi’ bilgilerinin girişin yaparak trafik cezası sorgulama yapabiliyorsunuz. İnternet Vergi Dairesi’nde bulunan bu sorgulama ekranından yapacağınız sorgulamanın ardından çıkan trafik cezalarınız için online trafikcezası ödeme işleminizi de yapabiliyorsunuz.

Haberin Devamı

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın anlaşmalı olduğu bankaların kredi kartları aracılığı ile gün içerisinde saat 02:00 ila 22:00 saatleri arasında trafik cezası ödeme işlemlerinizi online olarak kredi kartınız ile yapabiliyorsunuz. Böylelikle trafik cezası erken ödemenin sağladığı taksit ve indirim fırsatlarından da yararlanarak trafik cezasına uygulanacak faizlerden de kurtulabilirsiniz.