Gündem Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemi nasıl yapılır?

Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemi nasıl yapılır?

16.06.2018 - 12:41 | Son Güncellenme:

Hepimiz trafikte zaman zaman bilerek ya da bilmeyerek çeşitli kural ihlalleri yaparız. Bunun karşılığında bir ceza almamız kaçınılmazdır. Fakat bazen aracımızın plakasına göre düzenlenen bu cezalardan haberimiz olmaz ya da çok geç olur. Bu bizi cezadan muaf tutmaz hatta tam tersi bir de gecikme cezasıyla karşı karşıya bırakır. Bu yüzden, gıyabımızda düzenlenmiş bir ceza borcu olup olmadığının sorgulamasını yapmak, kendi yararımıza olur.

Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemi nasıl yapılır

Trafik cezaları, tebliğ tarihlerinden itibaren 1 ay içinde ödenmelidir. PTT görevlileri tarafından, ruhsata kayıtlı adrese getirilen ceza tebligatları, eğer adreste kimse bulunmazsa muhtarlıklara bırakılır. Yasal süresi içinde muhtarlıklardan alınmayan bildirimler, emniyet müdürlüklerine gönderilir. Emniyet müdürlükleri de bu bildirimleri, cezaların tahsilatından sorumlu kurum olan vergi dairelerine yollar. Bu aşamadan sonra artık ceza sisteme kaydedilerek yürürlüğe girer. İşte bu andan sonra sürücülerin cezalarını ödemeleri gereken 1 aylık yasal süre başlar.

Haberin Devamı

TRAFİK CEZASI SORGULAMA İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

TRAFİK CEZAMIZ OLUP OLMADIĞINI NASIL ÖĞRENİRİZ?

Yaklaşık 10 sene önce hayatımıza girerek devlet kurumlarıyla aramızdaki zamana ve mekana bağlı tüm sınırları ortadan kaldıran e-Devlet uygulaması, trafik cezası sorgulamasını da yapabileceğiniz, güvenilir bir mecradır. Erişimin ve kullanmanın gayet kolay olduğu e-Devlet uygulamasını kullanarak belli aralıklarla ceza sorgulaması yapmayı alışkanlık haline getirebilirseniz, hakkınızda düzenlenen cezaları geç olmadan öğrenebilir, zamanında ödeyerek hem vakit hem de nakit tasarrufu sağlayabilirsiniz.

E-DEVLET ÜZERİNDEN TRAFİK CEZASI SORGULAMA VE ÖDEMESİ NASIL YAPILIR?

www.turkiye.gov.tr adresinde hizmet veren e-Devlet uygulamasının giriş sayfasında, sisteme güvenli girişinizi sağlayacak seçenekler olduğunu görürsünüz. Bu seçenekler; e-devlet şifresiyle giriş, mobil imzayla giriş, e-imzayla giriş, TC kimlik kartıyla giriş ve internet bankacılığı ile giriş şeklindedir. Tercih ettiğiniz giriş yöntemini seçerek kimlik bilgilerinizi doğruladıktan sonra yüzlerce kuruma ait binlerce elektronik hizmete erişiminiz artık mümkündür.

Haberin Devamı

Trafik cezaları Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenir ve Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından tahsil edilir. Güvenli giriş yaparak eriştiğiniz sayfanın üst tarafında e-hizmetler, kurumlar, belediyeler, firmalar şeklinde sıralanan kısa yol tuşlarını kullanarak bu iki kurumdan birine ulaşabilirsiniz. Bu tuşların da üzerinde yer alan satırdaki arama motoru, aradığınız hizmete daha da kolay ulaşmanızı sağlar. Arama çubuğuna "ceza", "emniyet", "trafik cezası" gibi 1-2 anahtar sözcük yazarak, trafik cezanızı görüntüleyeceğiniz sayfaya kolayca ulaşırsınız. Bundan sonra yapmanız gereken, sorgulama sayfasındaki yönergeleri izleyerek cezanızı dilerseniz kredi kartınızla online, dilerseniz herhangi bir PTT ya da banka şubesinden nakit ödemek olacaktır.