Gündem Trafik cezası sorgulama ve ödeme nasıl yapılır?

Trafik cezası sorgulama ve ödeme nasıl yapılır?

01.12.2017 - 12:30 | Son Güncellenme:

Trafik cezaları plaka üzerinden sorgulanabilir. Araç sahipleri sorgulama işlemlerini online olarak kısa şekilde yapabilirler. Trafik cezası nasıl sorgulanır? Trafik cezası ödemeleri nasıl yapılır?

Trafik cezası sorgulama ve ödeme nasıl yapılır

Trafikte kurallara uymayan sürücülere ceza kesilir. Ceza kesilen sürücüler, farklı seçeneklerle sorgulama işlemi gerçekleştirebilirler. Trafik cezası sorgulama; e-Devlet, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesinden yapılabilir. Trafik cezaları ise; e-Devlet ve Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden kredi kartı ile PTT şubelerinden de nakit olarak ödenebilir.

Haberin Devamı

TRAFİK CEZASI SORGULAMA İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

TRAFİK CEZASI NASIL SORGULANIR?

Trafik cezası sorgulama için en fazla tercih edilen seçenek e-Devlet seçeneğidir. e-Devlet ile sorgulama işlemi için; turkiye.gov.tr internet sitesinden giriş yapılır. Kullanıcıların giriş için; e-Devlet şifresi, T.C. kimlik kartı, e-İmza, mobil imza ve internet bankacılığı seçenekleri bulunur. e-Devlet uygulamasına giriş yapıldıktan sonra e-Hizmetler bağlantısından Emniyet Genel Müdürlüğü menüsü açılır. Menü üzerinden ‘’ARaç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama’’ bağlantısıyla trafik cezası sorgulanabilir.

Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden trafik cezası sorgulaması için, gib.gov.tr internet sitesine girilir. ‘’Borç Sorgulama ve Ödeme’’ bağlantısı açılır. Ardından ‘’Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme’’ bağlantısından sorgulama işlemi gerçekleştirilebilir. Trafik cezaları internet sitesinden kredi kartıyla ödenebilir.
Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesi ile sorgulama, egm.gov.tr üzerinden yapılır. ‘’Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme’’ bağlantısı açılır. Bağlantıdan ad, soyad ve T.C. kimlik numarası ilgili yerlere yazılarak son bir yılın trafik cezaları görülebilir.

Haberin Devamı

TRAFİK CEZASI NASIL ÖDENİR?

Trafik cezası, PTT şubelerinden ya da Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden ödenebilir. Ödemenin yapılabilmesi için, cezanın tebliğ edilmiş olması gerekir. Trafik cezasını erken ödeyenler, erken ödeme indiriminden de yararlanabilirler. İndirimden yararlanılabilmesi için, cezanın kesildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde ödeme yapılması gerekir. 15 gün içinde ödeme yapanlar, yüzde 25 oranında indirimli olarak trafik cezalarını ödeyebilirler. Trafik cezasının geç ödenmesi durumunda da yüzde 5 oranında gecikme zammı ilave edilir.
Trafik cezası yazılmasına neden olan durumlar ve karşılığında yazılan cezalardan bazıları;
- Araç kullanırken cep telefonu ile konuşmak 95 lira
- Yasak olan yerde dönüş yapmak 95 lira
- Ruhsatsız araç kullanmak 95 lira
- Kırmızı ışıkta geçmek 206 lira
- Trafik işaretlerine uymamak 206 lira
- Hız sınırını yüzde 30 aşmak 427 lira
- Ehliyetsiz araç kullanmak 1763 lira

Haberin Devamı