Gündem Trafikte can alana ‘cezasızlık’ iklimi!

Trafikte can alana ‘cezasızlık’ iklimi!

22.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Trafikte ölüm ve ağır yaralanmalara neden olan sürücüler hafif cezalarla kurtuluyor. Sürücünün kusurlu bulunduğu davalarda dahi bu güne kadar verilen en yüksek ceza 9 yıl. Yakınlarını trafik kazasında kaybeden aileler, yasalara isyan ediyor...

Trafikte can alana ‘cezasızlık’ iklimi

Çiğdem Yılmaz - Dikkatsizlik, aşırı hız, alkol ve trafik kurallarına uymamak gibi nedenlerle her yıl binlerce kişi trafik kazalarında ölüyor ya da sakat kalıyor. Buna neden olan sürücüler ise çok az cezayla kurtuluyor ya da hiç ceza almıyor. 

Haberin Devamı

En son Muğla’da yaya geçidinden karşıya geçmeye çalışan 15 yaşındaki Sıla Akgül’e çarpan sürücüye 24 bin 300 lira para cezası verilmesi kamuoyunda büyük tepkiye neden oldu. Sıla’nın ailesi ise kararı bir üst mahkemeye taşımaya hazırlanıyor. Aynı durumu yaşayan onlarca mağdur aile ceza sistemine isyan ediyor.  

‘Kaçmasa hiç ceza almayacaktı’ 

Ankara’da 19 yaşındaki profesyonel bisiklet sürücüsü Umut Gündüz, 15 Temmuz 2020 günü kendisine arkadan çarpan bir araç nedeniyle hayatını kaybetti. Gündüz’e çarpan Çağdaş Şenyüz, kazadan sonra olay yerinden kaçtı. Plakası yola düştüğü için yakalanan Şenyüz’ün 1.53 promil alkollü olduğu belirlendi.  

Bilirkişi Şenyüz’ü ‘asli kusurlu’ bulsa da Şenyüz, dört ay içinde tahliye edildi. Karara tepki gösteren Gündüz’ün babası Menderes Gündüz, “Bu adam hem alkollüydü hem de kırmızı ışıkta çarpıp kaçtı. Anayasa Mahkemesi’nden gelecek sonucu bekliyoruz. Cezasızlık iklimi her geçen gün artıyor. Oğlumun ölümüne sebep olan kişi eğer kaçmasaydı o cezayı bile almayacaktı. Davanın peşini bırakmayacağım, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar gideceğim” dedi. 

Haberin Devamı

‘İnsan hayatı hiçe sayılıyor’ 

İstanbul’da üniversite öğrencisi Büşra Taşlı da 2017 yılında otomobilin çarpması sonucu hayatını kaybetti. Taşlı’ya çarpan sürücü Zeynep Nur Koşan, sadece 3.5 ay tutuklu kaldı. Mahkeme, Koşan’a 3 yıl 10 ay hapis cezası verdi. Karara itiraz eden aile dosyayı İstinaf Mahkemesi’ne götürdü ama sonuç alamadı. Koşan’a ödül gibi ceza verildiğini söyleyen Taşlı’nın ablası Buket Taşlı Bektaş, “Kardeşime çarpan şahıs hem kırmızı ışıkta geçti hem de hız sınırını aştı. Bunlar mahkemeye sunulduğu halde sadece 3.5 ay tutuklu kaldı. Bu şahıs iyi halden de indirim aldı ve tahliye edildi. Bu nasıl adalettir?” diye konuştu. 

‘Cezasızlık bizi kahrediyor’ 

Bodrum’da 1 Temmuz 2021’de, NATO’da görevli ABD vatandaşı Reginald Thevenin, yaya geçidinde 19 yaşındaki Ezgi Aydındağ’a çarptı. Kaza sonrası genç kız felç kaldı. Yüzde yüz kusurlu bulunan şüpheli ise serbest kaldı. Ezgi’nin annesi Fikriye Aydındağ, “Benim kızım iki yıldır yatağa bağımlı. Buna bağlı olarak birçok hastalıklar nüksetti. Biz bunca şey yaşarken, bu adam bir gün bile cezaevinde kalmadı” dedi. 

Haberin Devamı

‘Yasaların değişmesi gerekiyor’ 

Ankara’da 2013’te kırmızı ışık ihlali yapan sürücü ODTÜ’lü Meril Çiğdem Duymuş’un (22) ölümüne neden oldu. Genç kızın acısına dayanamayan annesi intihar etti. Sürücü Haydar Ayas, 9 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Duymuş’un halası Samiye Duymuş şunları söyledi: “Türkiye’de ölümlü kazaya neden olduğu için en fazla ceza alan sürücü yeğenimi öldüren kişi oldu. Bu ceza da yeterli değil ama en azından emsal olmasını isterdik. Yasaların değişmesi gerekiyor.” 

Sürücüye verilen para cezasına itiraz ettiler

Antalya’nın Kemer ilçesinde geçen yıl kamyonetin çarpması sonucu hayatını kaybeden 9 yaşındaki Yelkan Göktuğ Demirsöz’ün ailesi, sürücüye verilen 12 bin 100 liralık para cezasına itiraz etti.

‘Sözde cezalarla ödüllendiriliyorlar’

Trafik kazasında kardeşini kaybettikten sonra Suat Ayöz Trafik Mağdurları Platformu’nu kuran Yeşim Ayöz de şunları aktardı: “17 yıldır Türkiye’deki bu cezasızlıkla uğraşıyorum ancak değişen bir şey yok, bir arpa yolu alınmadı. En basit örneğiyle kırmızı ışıkta geçmek yasak. Hem kırmızı ışıkta geçiyor hem birini öldürüyor hem de kaçıyor ve buna ‘kaza’ deniyor. Bu kaza değil apaçık cinayet. Trafikte insanların ölümlerine neden olan bu insanların aldığı sözde cezalara baktığımda da, ödüllendirildiklerini görüyoruz. Türkiye’de her gün az 10 kişi trafikte yaşamını yitiriyor ve bu sayı da her geçen gün artıyor. Bunun temel nedeni ise cezasızlık ve denetimsizlik. Bu davalar üst mahkemelere gittiğinde pek sonuç alınmıyor.”

Haberin Devamı

9 ayda 2 bin 253 kişi yaşamını yitirdi

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanlığı verilerine göre, 2023 Eylül ayına kadar Türkiye genelinde 411 bin 675 trafik kazası meydana geldi. Bu trafik kazalarında kaza yerinde 2 bin 253 kişi yaşamını yitirirken, 174 bin 610 kişi de yaralandı.