Gündem TSK’da uzayı da kapsayan yeni ‘çatı’ yapılanma

TSK’da uzayı da kapsayan yeni ‘çatı’ yapılanma

08.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kritik öneme sahip kolordu komutanlıklarında değişiklik yapılan YAŞ’ta, Hava Kuvvetleri’nin muharip unsurlarını tek çatı altında birleştiren yapılanmanın uzayı kapsadığı belirtildi

TSK’da uzayı da kapsayan yeni ‘çatı’ yapılanma

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanan Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) kararında kritik önemdeki kolordu komutanlıklarında önemli değişiklikler yapılırken Genelkurmay Başkanlığı, Havva Kuvvetleri’ndeki reformla ilgili iddiaları yanıtlayan bir açıklama
yaptı.
YAŞ’ta alınan kararlar doğrultusunda Genelkurmay Personel Başkanı Korgeneral Metin İyidil 4. Kolordu Komutanlığı’na, 4. Kolordu Komutanı Korgeneral İlhan Talu Genelkurmay Personel Başkanlığı’na getirildi. Diyarbakır merkezli 7. Kolordu Komutanlığı’na Korgeneral İbrahim Yılmaz, Elazığ merkezli 8. Kolordu Komutanlığı’na Korgeneral Yılmaz Uyar, Erzurum merkezli 9. Kolordu Komutanlığı’na Korgeneral Şeref Öngay atandı.

Brüksel’de rütbe düştü
Belçika’da görev yapan Korgeneral Salih Ulusoy Ankara’ya EDOK Eğitim Kolordu Komutanlığı’na getirildi. Tümgeneral Uğur Tarçın ise İzmir’deki NATO Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın Kurmay Başkanlığı görevine 1 yıl daha devam edecek. Tümgeneral İzzet Çetingöz Kara Harp Okulu Komutanlığı’na, Tümgeneral Hamza Koçyiğit EDOK Komutanlığı Kurmay Başkanlığı’na getirildi.
Geçtiğimiz yıllarda korgeneral rütbesinde bir komutanın temsil ettiği Belçika’daki Milli Askeri Temsil Heyeti Başkanlığı’nın rütbesi tümgeneralliğe düşürülürken buraya Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tümgeneral Ethem Büyükışık getirildi. Tümgeneral Metin Özbek ise tuğgeneral rütbesiyle yürüttüğü Genelkurmay Genel Sekreterliği’ne yeni rütbesinde devam edecek. Eğirdir’deki Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı’na Tümgeneral Metin Akkaya, Genelkurmay Strateji Daire Başkanlığı’na ise Tümgeneral Rafet Sevinç Şaşmaz atandı.
Genelkurmay Muhabere Elektronik Bilgi Sistemler ve Siber Savunma Komutanlığı’na Tuğgeneral Mustafa Aysan getirildi.

‘Bayrakla ilgisi yok’
Suriye ile değişen angajman kuralları gereği önemi artan Mersin merkezli Akdeniz Bölge Komutanlığı’na Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan getirildi. Askeri Casusluk davası sanığı Tuğamiral Mithat Kemal Algül ise Gölcük’teki Denizaltı Filo Komutanlığı‘na görevlendirildi. YAŞ kararlarıyla oluşturulan ve komutanlığına Orgeneral Abidin Ünal’ın getirildiği Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı’nın yardımcılığına Korgeneral Hasan Hüseyin Demirarslan atandı. Korgeneral Demirarslan, bu görevinin yanı sıra Birleşik Hava Harekât Merkezleri’nin komutanlığını da yürütecek ve Diyarbakır’da görev yapacak.
Genelkurmay Başkanlığı’ndan Hava Kuvvetleri’ndeki reforma ilişkin yapılan açıklamada, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın ana muharip unsurlarını tek komutanlık çatısı altında toplayan “Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı”nın 5 Ağustos 2014’te Eskişehir’de teşkil edildiği belirtildi. Açıklamada bu değişiklikle TSK’nın uzayı da kapsayacak şekilde bütün hava ve füze savunma unsurları tek merkezden sevk ve idare edilebilir hale getirildiği kaydedildi.
Açıklamada “Bu teşkilatlanma, ülkemizin jeopolitik şartlarına en uygun ve güçlü özelliklerimizi ön plana çıkaracak özgün bir yapılanmadır. Ayrıca söz konusu dönüşüm, Türk Silahlı Kuvvetleri’ni, güncellenen NATO Kuvvet Yapısı ile daha uyumlu bir yapıya sahip kılacaktır. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda yapılan teşkilat değişikliğinin çözüm süreci ve bayrak indirme olayı ile hiçbir ilgisi olmayıp uzun ve titiz bir çalışmanın ürünüdür” denildi.