Gündem TSK’nın ‘siber’ kuvveti 24 saat görev başında

TSK’nın ‘siber’ kuvveti 24 saat görev başında

05.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türk Silahlı Kuvvetleri, siber alanda milli teknoloji ve ürün geliştirme çabalarına öncülük ediyor. Siber Savunma Komutanlığı tarafından ulusal ve uluslararası siber olaylar 24 saat yakından takip edilerek, hazırlanan rapor ve uyarılar ilgili birimlere iletiliyor.

TSK’nın ‘siber’ kuvveti 24 saat görev başında

Bilgi ve iletişim teknolojileriyle e-devlet uygulamalarının yaygınlaşması, tüm olumlu yönlerine karşın, kritik altyapı ve komuta kontrol sistemlerinin etkisiz hale getirilmesine dönük bazı tehdit ve riskleri de beraberinde getirdi. Siber tehditler, asimetrik olması nedeniyle nükleer tehditten sonra ikinci sırada yer alıyor. Bu nedenşe ulusal güvenlik açısından “kara”, “deniz”, “hava” ve “uzay” boyutlarına eklenen “siber alan”, ulusal güvenliğin bir parçası konumuna geldi. TSK bünyesinde, bugünün muharebe ortamının beşinci boyutu olarak da nitelendirilen bu yeni alanda tehditleri önleyerek, gelişmiş savunma ikaz ve tepki sistemlerine sahip güçlü bir siber savunma yeteneği kazanmak amacıyla 2012 yılında kurulan TSK Siber Savunma Merkezi Başkanlığı, 30 Ağustos 2013’te TSK Siber Savunma Komutanlığına dönüştürüldü.

Gerçek zamanlı takip

Türkiye’de ilk ve öncü kurumlardan olan TSK Siber Savunma Komutanlığı, siber saldırılara karşı hazırlık ve gerektiğinde müdahale anlamında Türkiye’nin önemli güçlerinden birisi konumunda. Komutanlık bünyesinde 7 gün 24 saat esasına göre hizmet veren Siber Savunma Harekat Merkezince, TSK sistemlerine yönelik saldırı veya siber olay söz konusu olduğunda birçok önleyici faaliyet yürütülüyor. Bu merkezde, dünyadaki siber olayların gerçek zamanlı takibinin yanı sıra Genelkurmay Başkanlığı’na bağlı web siteleri, “hizmet dışı bırakma”, “tespit”, “teşhis”, “önleme” ve “kontrol” açısından yakından takip ediliyor.

14 ülkenin pilotları Konya’da eğitiliyor

Konya’daki 3. Ana Jet Üs Komutanlığında konuşlanan Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi’nde, kuruluşundan bu yana 14 ülkeden çok sayıda pilot 34 bin saat uçuş eğitimi aldı. Anadolu Kartalı Hava Sahası’nda icra edilen uluslararası tatbikatlarda, pilotlara savaşa ve gerçeğe en yakın senaryolarla eğitimler veriliyor. Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi’ne ilgi her geçen yıl artıyor. Anadolu Kartalı Tatbikatı’nın 2001’de başladığını söyleyen Eğitim Merkezi Filo Komutanı Yarbay Emin İlker Kurt, “Nasıl savaşacaksan öyle eğitim yap prensibinden yola çıkarak pilotlara, savaşa ve gerçeğe en yakın senaryolar oluşturarak eğitim veriyoruz” dedi. l Konya AA