GündemTÜBİTAK 50 bin yıl geriye uzanacak

TÜBİTAK 50 bin yıl geriye uzanacak

05.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin en büyük araştırma merkezlerinden TÜBİTAK MAM’a bağlı Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü’nde, Ortadoğu ve Balkanların en gelişmiş ‘Karbon 14 Laboratuvarı’ faaliyete geçti.

TÜBİTAK 50 bin yıl geriye uzanacak

Laboratuvarda ilk olarak Hatay Aççana Höyük’ten alınan 4 bin yıllık bir çitlembik tohumu ile bir zeytin çekirdeğinin gerçek yaş tayini yapıldı. Laboratuvar, başta arkeolojik kazılar olmak üzere yaş tayini konusunda pek çok alana hizmet verecek. TÜBİTAK MAM Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Abdullah Karaman, karbon 14 yöntemi ile organik kalıntıların tarihlendirilmesi ve yaş tayini alanlarında 50 bin yıl geriye gidilebildiğini söyledi.

‘Uygulamada sınır yok’

Haberin Devamı

Karbon 14 yöntemi analitik kimya ve fizik bilimlerine dayansa da uygulama alanlarının sınır tanımadığını belirten Karaman, “Geçmişte bir fay hattında hangi aralıklarla deprem meydana geldiğini ya da eski bir eserin yaşını tayin edebilir veya karbon elementini iz olarak kullanarak ilaçların vücudumuzdaki seyrini takip edebiliriz. Arkeoloji alanında son yılların en büyük keşfi olan Göbeklitepe, Çatalhöyük ve diğer Anadolu yerleşimlerinin tarihlendirilme çalışmaları da ‘Karbon 14’ yöntemiyle yapıldı. İstanbul’daki metro çalışmalarında ortaya çıkan Yenikapı’daki kalıntılar, Tarihi Yarımada’nın yerleşim tarihini günümüzden yaklaşık 8 bin 500 yıl geriye taşıdı” dedi.

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler