GündemTüm insanlığın ortak problemi olan GDO nedir?

Tüm insanlığın ortak problemi olan GDO nedir?

27.04.2018 - 14:48 | Son Güncellenme:

Son zamanlarda çok fazla konuşulan, sıkça tükettiğimiz besinlerde de bulunan GDO, genetiği değiştirilmiş organizmalara denir. Tarımda olduğu kadar insan vücudunda da zararlı etkileri olan GDO hakkında bilmeniz gerekenler.

Tüm insanlığın ortak problemi olan GDO nedir

GDO nedir

Haberin Devamı

GDO, bitki veya hayvanlara arzu edilen veya istenilen bir özelliği eklemek için başka bir canlıdaki birtakım genetik özelliklerin kopyalanıp diğer canlıya aktarılmasına denir. Belli başlı yöntemler kullanılarak kendi türü dışındaki bir türden gen aktarılıp birtakım özellikleri değiştirilen hayvanlara, bitkilere ya da mikroorganizmalara genetiği değiştirilmiş organizmalar denir.

Bu yöntem ile elde edilen gıdalar bazı yabancı canlılara, böcek gibi bazı kemirgenlere karşı dirençli hale getiriliyor. Bu nedenden dolayı tarım ilaçlarının kullanımını azaltma konusunda faydalıdır. Genlere müdahale edildiği için tadı, kokusu, rengi, büyüklüğü gibi bazı fiziksel özelliklerini de bu sayede istediğiniz kıvama sokabilirsiniz.

Haberin Devamı

Genetik mühendisleri tarafından uygulanan, bir canlıdan diğerine gen aktarımı, kesme, yapıştırma ve çoğaltma işlemleridir. İlk aşamada aktarılacak gen öncelikle bulunduğu canlının DNA'sından kesilip çıkartılıyor. Daha sonra taşıyıcı virüs adı verilen vektör ile bu gen, DNA molekülüne yapıştırılıyor.

Canlılar üzerinde yapılan bu denli değişiklikler canlıların sağlığı, biyolojik çeşitlilik, canlıların yaşam hakkına ve alanına müdahale ve ekolojik dengenin bozulması açısından oldukça büyük riskler taşımaktadır.

GDO zararları nelerdir?

  • Alerjik reaksiyona neden olabilmektedir.
  • Antibiyotik direncini azaltarak zayıflamasına sebep olur.
  • GDO’lu ürünler besleyici değildir ve hazmı zor olabilir.
  • Normal ve organik tarımı oldukça tehdit eder.
  • Uzak bir alanda yapılsa dahi rüzgar veya arılar yoluyla taşınabilir ve organik ürünlere bulaşabilir.
  • Canlı türleri açısından tehlike oluşturabilmektedir.
  • GDO’lu bitkiler toprakta bulunan doğal yaşama zarar verip besin döngüsünün sona ermesine sebep olabilir.
  • Bazı alerjik hastalıklar için oldukça tehlikelidir.
  • Ekosistemi bozarak çevreye zarar vermektedir.
  • Toprağa bulaşıp zehir bulaştıran GDO’lu ürünler, iyice yayılarak toprağın verimsiz olmasına neden olur, kıtlık sorununa yol açar.

Günlük olarak tükettiğimiz birçok üründe GDO olabilir. Bunlardan bazıları mısır, patates, domates, pirinç, soya, buğday, kabak, ayçiçeği, yer fıstığı gibi ürünlerdir.