17.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
Yasaklardan muaf tutulan çalışan sayısı çok fazla
"Tam kapanma” tedbirleri için ilan edilen takvimin sonuna geldik. Bu araştırma sonuçlarını değerlendirirken henüz normalleşme aşamaları ile ilgili olarak yeni kararlar belli değildi.
Tam kapanma sürecinde kamuoyunda çok tartışılan uygulamalardan biri süpermarketlerin temel ihtiyaç ürünleri haricindeki ürünleri satmalarının yasaklanması oldu. Bu noktada toplumda bir fikir birliği yok. Bu konuda görüş belirtenlerin yarısı lehte, yarısı aleyhte görüş bildiriyorlar. Yine de yaklaşık her iki vatandaştan birinin bu kararı yanlış bulduğunu atlamamak gerekli.
Akıllardaki sorulardan bir diğeri ise “Gerçekten tam anlamı ile kapanabildik mi?” sorusuydu. Tedbirler kapsamında muaf iş kolları tanımlanmıştı ancak muafiyet kapsamına giren çalışan sayısının çok fazla olduğu ve bu durumun da etkin bir karantina uygulamayı zorlaştırdığı iddiaları oldu. Her on vatandaştan altısı bu şekilde düşünüyor.
Bir başka karar ise turizm sektörünü korumaya yönelik olarak ülkemize turistik amaçla gelmiş yabancıların sokağa çıkma kısıtlamalarından muaf tutulması kararı idi. Bu da toplum genelince yanlış bulunan bir karar oldu. Her dört vatandaştan üçü bu uygulamayı yanlış bulduğunu ifade ediyor.
Belirli 15 ülkeden gelecek olanları Kovid-19 (PCR) testi yaptırmaya mecbur tutmama kararı da her üç vatandaştan ikisi tarafından yanlış bulunan bir başka karar oldu.
Hatırlayalım, kararlar açıklanmadan önce yaptığımız araştırmada tam kapanma fikrinin toplumda geniş bir destek bulduğunu tespit etmiştik. Ancak tüm bu desteğe rağmen somut uygulamada yoğun şekilde tartışılan ve toplumun genelini ikna etmeyen kararlar olduğunu görüyoruz.
Umuyorum ki, salgınla mücadele vatandaşların verdiği tüm bu fedakarlıklar yakın günlerde vaka sayılarına da yansır.
Çoğunluk, sokağa çıkma yasağında uygulanan muafiyetleri tam kapanmanın mantığına ters buluyor
Soru: Tam kapanma kapsamında uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasından bazı kurumlar ve kişiler muaf tutulmuştur. Bu muafiyetin kapsamı konusunda ne düşünüyorsunuz?
29 Nisan Perşembe akşamı başlayan tam kapanma döneminde uygulanan sokağa çıkma yasaklarında bazı meslek gruplarına ve sektörlere muafiyet getirilmiştir.
Bu muafiyetin kapsamı kamuoyunda çeşitli tartışmalara yol açtı. 6-10 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirdiğimiz Koronavirüs Salgını ve Toplum araştırmamızın 56. döneminde vatandaşların bu konudaki görüşlerini aldık. Buna göre her 10 kişiden 6’sı bu muafiyetleri çok buluyor ve tam kapanmanın amacının dışına çıkıldığını düşünüyor. Muafiyetlerin kapsamının olması gerektiği gibi bulanlar sadece %23 ile sınırlı kaldı.
Yabancılara yönelik muafiyetler toplumda karşılık bulmuyor
Soru: Turistik amaçla ülkemizde geçici/kısa bir süre için bulunan yabancılar sokağa çıkma kısıtlamasından muaftır. Bu uygulamaya ilişkin görüşünüzü belirtir misiniz?
Soru: 15 Mayıs 2021 tarihinden itibaren 15 ülkeden Türkiye’ye gelen kişilerin Türkiye’ye girişlerinde PCR (koronavirüs) testi talep edilmemesi kararı alınmıştır. Bu karara ilişkin görüşünüzü belirtir misiniz? 15 ülke: Hong Kong, Çin, Tayvan, Vietnam, Avustralya, Yeni Zelanda, Singapur, Tayland, Güney Kore, İsrail, Japonya, Birleşik Krallık, Letonya, Lüksemburg, Ukrayna ve Estonya.
Salgınla mücadele kapsamında uygulanan sokağa çıkma yasakları, turistik amaçla ülkemizde bulunan yabancıları kapsamıyor. Toplumun bu konudaki değerlendirmesi ise olumsuz. ¾’lük kesim yabancılara muafiyet getirilmesini doğru bulmuyor. Bu konuda toplumun beklentisi vatandaş-yabancı ayrımı olmadan salgınla mücadeleye herkesin dahil edilmesi. Benzer bir değerlendirme Türkiye’ye girişte istenen PCR testleri konusunda yapılıyor. Türkiye, 15 Mayıs itibariyle 15 ülkeden Türkiye’ye giriş yapanlardan test istenmeyeceğini açıklamıştı. Ancak vatandaşlar arasında bu kararın yanlış olduğunu düşünenler ağırlıkta (%67).
Markette ürün satışlarının temel ihtiyaç ürünleriyle kısıtlanması konusunda toplumda görüş birliği yok
Soru: 7 Mayıs Cuma günü başlamak üzere tam kapanma boyunca marketlerde (zincir ve süper marketler dahil) zorunlu temel ihtiyaç kapsamındaki ürünler dışında herhangi bir ürün satışına izin verilmeyeceği açıklanmıştır. Bu uygulamaya ilişkin görüşünüzü belirtir misiniz?
Tam kapanmanın ikinci haftasında marketlerde temel ihtiyaçlar ürünleri dışında ürün satılması yasaklandı. Araştırmamızda bu uygulamaya ilişkin vatandaşların görüşünü aldık. Bu konuda toplumda bir fikir birliği yok. %42 bu kararı doğru bulurken, %45 yanlış buluyor. Bu uygulamayı yanlış bulanlar, ürün satışını temel ihtiyaç ürünleri ile sınırlandırmayı tümüyle reddetme, bu tanımın kapsamını yetersiz bulma, bu uygulamanın salgınla mücadeleye bir etkisi olmayacağı gibi gerekçelerle karşı çıkıyor.
Koronavirüs Salgını ve Toplum: Genel Kamuoyu Araştırması 6 - 10 MAYIS 2021