Gündem Türk halkları ortak dış politika istiyor

Türk halkları ortak dış politika istiyor

26.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) bünyesinde kurulan Türk Akademisi, 80’den fazla ülkede yapılan Dünya Değerler Araştırması gibi toplumsal değer yargılarının kaydını tutacağı Türk Barometrisi raporlamalarına başladı.

Türk halkları ortak dış politika istiyor

HANDE ATILGAN/ANKARA - Prof. Dr. Ebulfez Sülaymanlı ve Hale Aslı Kılıç editörlüğünde tamamlanan Türk Barometresi 2023 raporunda, halkların toplumsal yapıları ve birbiriyle etkileşimi Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkiye’de toplamda 6 bin 341 kişiye eş zamanlı olarak çevrimiçi yollarla soruldu. Rapor, dün Gazi Üniversitesi ev sahipliğinde tanıtıldı. Araştırmaya katılanların yüzde 77’si küreselleşmeye bağlı toplumsal değişimlere karşı kendi kültürlerinin korunması gerektiğini söyledi. Katılımcıların yalnızca yüzde 13’ü TDT’nin 2040 Vizyonu belgesinden haberdarken, yüzde 77’si “dış politika uyumlaştırılmalı” dedi.

Haberin Devamı

‘Türkiye Türkçesi ortak dil olmalı’

Türk Akademisi Başkanı Prof. Dr. Shahin Mustafayev, önlerindeki en büyük sorunun ortak dil meselesi olduğuna dikkati çekti. Mustafayev, “Dil konusunda gerçekçi ve pratik olunmalı. Bana göre iletişim dili Türkiye Türkçesi olmalı” dedi.