Gündem "Türk sinemasına hizmetim olsun"

"Türk sinemasına hizmetim olsun"

21.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dorsay, ‘Yeşilçam’dan 100 Portre’ kitabıyla Akbank Sanat Söyleşileri’ne konuk oldu. Dorsay, ‘Yeşilçam, 70-75 arasında en üretken devrini yaşadı. 80’li yıllardan sonra belini doğrultabildi’ dedi

Türk sinemasına hizmetim olsun

Duayen sinema eleştirmeni ve yazar Atilla Dorsay, Akbank Sanat Söyleşileri kapsamında okuyucularıyla buluştu. Son kitabı ‘Yeşilçam’dan 100 Portre’yi de imzalayan Dorsay, sinema eleştirmenliğine 1970’te Yılmaz Güney’in ‘Umut’ filmiyle başladığını söyledi.

Haberin Devamı

‘Tutkulu olan yoktu’

Gelecek yıl sinema eleştirmeni olarak 50 yılı devirecek olan Dorsay, “Sinema çok hoş bir alandı. Bu anlamda kendimi talihli hissediyorum. Benden önce gelmiş, çok değerli sinema yazarları vardı ama tutkuyla ve inatla bu alana sarılan yoktu. Bu işi, asıl mesleği ve hayatının temel uğraşı haline getiren başka birisi olmadı” diye konuştu.

Türk sinemasının geçirdiği dönemler hakkında da bilgi veren ünlü sinema eleştirmeni, Yeşilçam’ı, neredeyse 60 yıllık bir serüven olarak nitelendirerek, “Yeşilçam, 1970 ve 1975 yılları arasında en üretken devrini yaşadı. Sonrasında 5 yıllık bunalım dönemi ve ancak 80’lerden sonra sinemamız belini doğrultabildi ve bugünlere geldik” dedi.

Dorsay, kitabı için “Görsel öğelerle de desteklenen bir eser oldu. Türk sinemasına küçük bir hizmetim olsun” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Atilla Dorsay, sinema eleştirmenliğine 1970 yılında Yılmaz Güney’in ‘Umut’ filmiyle başladığını söyledi.