Gündem Türkiye, Emani ve bebeklerine ağladı

Türkiye, Emani ve bebeklerine ağladı

09.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kaynarca’da kaçırılıp ormanda katledilen 9 aylık hamile Suriyeli Emani ve 11 aylık bebeği, gözyaşlarıyla ülkesine uğurlandı. Cenaze namazını kıldıran Mehmet Görmez de gözyaşlarını tutamadı

Türkiye, Emani ve bebeklerine ağladı

Sakarya’nın Kaynarca ilçesinde hunharca katledilen Suriyeli 9 aylık hamile ve 20 yaşındaki Emani Al-Rahmun ile 10 aylık oğlu Halaf Al-Rahmun, dün Adapazarı merkez Orhan Camii’nde binlerce kişinin katıldığı ve gözyaşlarının sel olduğu cenaze töreninin ardından memleketine uğurlandı. Eşini, oğlunu ve doğmamış bebeğini kaybeden Halid Al-Rahmun tabutlara sarılınca fenalaştı.
Cenaze törenine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ravza Kavakcı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Abdurrahim Boynukalın, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, İl Jandarma Komutanı Albay Emin Dursun, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, milletvekilleri ile binlerce vatandaş katıldı.
Bakan başsağlığı diledi
Namaz öncesi kadın örgütleri temsilcileri çeşitli ifadelerin bulunduğu pankartlar açtı. Kalabalıktan atılan “idam” sloganları da dikkati çekti. Bakan Kaya, namaz öncesi Halid Al-Rahmun’a başsağlığı dileğinde bulundu. Halit Al-Rahmun eşinin ve oğlunun tabutlarına sarılarak ağlarken fenalaşınca, 112 Acil ekipleri tarafından ambulansa götürüldü. Baba Halid Al-Rahmun’un kardeşleri Muhammed ve İsmail Al-Rahmun da tabutlara sarılarak gözyaşı döktü.
Görmez cenazede yaptığı konuşmada, bugün sadece bir cenaze namazı kılmadıklarını aynı zamanda bütün insanlığı, insanlığından utandıracak bir vahşete şahit olduklarını anlattı. Suriye İslam Konseyi Başkanı Şeyh Usame Er Rifat konuştu. Cenazeler, helallik alınması ve Görmez’in kıldırdığı cenaze namazından sonra defnedilmek üzere Suriye’nin İdlib kentine gönderildi.

‘Emanetti’

Bakan Fatma Betül Sayan Kaya, cenaze namazı öncesi yaptığı açıklamada, “Emani bize emanetti. Bu yüzden acımız gerçekten büyük. Eşine de başsağlığı dileklerimizi ilettim” dedi. Son zamanlarda Suriyeliler üzerinden kirli oyunlar planlanmak istendiğini söyleyen Kaya, “Çok hassas ve duyarlı olmamız gerekiyor. Suriyeli kardeşlerimiz muhacir ve bize emanetler. Son günlerde oynanmak istenen kirli planları da boşa çıkartacak bizim vatandaşlarımız” dedi.

Türkiye, Emani ve bebeklerine ağladı


‘Eşini de öldürecektik’

Emani Al-Rahmun’un katil zanlılarının ifadeleri dehşetin yeni detaylarını ortaya çıkardı. İfadelere göre katil zanlıları Cemal Bay ve Birol Karacal, ormanlık alana götürdüleri Emani’ye tecavüz edip, sopa ve taşla öldürdüler. Daha sonra battaniyeye sarıp üzerlerine toprak atarak uzaklaştılar. Kadının kocası Halit Rahmun’un kendilerini şikayet edeceğini düşünerek onu da öldürmeyi planlayan iki katil, havanın aydınlanması sebebiyle planlarını erteledikleri öğrenildi. l MUSA KESLER

‘Çok acı bir olay’

Cenaze namazının ardından açıklama yapan Mahir Ünal da Türkiye’nin çok acı bir olaya şahitlik ettiğini belirterek “Her şeyden önce bu bir insanlık suçu, insanlığın üzerinde yükseldiği değerlere yapılan bir ihanet, öncelikle bunu görmemiz gerekiyor ve bizim her bir ferdimizin de kullandığımız dile son derece dikkat etmemiz gerekiyor. İnsanlığın, Allah’ın bize emaneti olan kardeşlerimizle ilgili bir nefret dili kullanmasını buradan hep birlikte kınıyoruz” dedi.

‘Vicdanın bittiği yer’

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak da, Suriyelilerin Anadolu’yu sığınma yeri olarak görüp geldiklerini, Türkiye’nin de sığınmacıları kabul ederek bütün dünyaya insanlık dersi verdiğini söyledi.
Kaynak, şu açıklamayı yaptı: “Sakarya’da yaşanan hadise, kime karşı yapılırsa yapılsın, Türk, Arap, Suriyeliye hiç fark etmez, insanlığın vicdanın bittiği yerdir. Vahşetin en yüksek boyutudur. Bu dehşet tablosu bizim milletimize yakışan bir tablo değildir.”