Gündem Türkiye gözlemde

Türkiye gözlemde

29.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye genelinden çıplak gözle izlenen kanlı Ay tutulması 1 saat 43 dakika sürdü. Amatör ve profesyonel fotoğrafçılar en iyi tutulma anını yakalayabilmek için birbirleriyle yarıştı. Teleskopla izleyen de oldu ay tutulurken halay çeken de...

Türkiye gözlemde

21. yüzyılın en uzun kanlı Ay tutulması önceki gece gerçekleşti. Dünya ve Mars gezegenlerinin birbirine en yakın konuma geleceği tutulma esnasında Dünya’nın gölgesinin altında kalan Ay, bakır rengini aldı. Tutulma sırasında Ay 22.30 - 01.13 saatleri arasında tamamen karanlığa büründü. Gölgeli Ay tutulması ise saat 02.12’de sona erdi. Bu muhteşem doğa olayı İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanından canlı olarak izlendi.

Haberin Devamı

Çatılardan izlediler

Muğla’nın Bodrum ilçesinde vatandaşlar yüzyılın en uzun ‘Kanlı Ay Tutulması’nı evlerinin balkonlarından ve çatılarından izledi. Ay’ın tamamen kızıla büründüğü o saatler Bursa’da da birçok noktada takip edildi. Vatandaşlar, kentin yüksek noktalarına çıkarak tutulma anını izleyerek fotoğrafladı.

Sanata dönüştürdüler

Ay tutulmasını Sivaslılar tarihi kent merkezinden ilgiyle izledi. Binlerce kişi meydanı doldururken, gökyüzündeki ayın görüntüsünü meydanlara kurulan teleskoplar yardımıyla izledi. Teleskop önlerinde kuyruklar oluştu. Kimileri de bu anları amatör kameralar ve cep telefonları ile görüntülemeye çalıştı. Amatör ve profesyonel fotoğrafçılar da kentin tarihi alanlarında ay tutulmasını sanata dönüştürmeye çalıştı. Ay’ın tutulma anı en çok, 1271’de Selçuklular döneminde yapılan tarihi Çifte Minareli Medrese’de fotoğraflandı. Ayın minarelerin arasından yükselişi, fotoğrafçıların tercih ettiği fotoğraf karesi oldu.

Haberin Devamı

Teleskopla izlediler

Türkiye gözlemde

Tekrarı 105 yıl sonra gerçekleşecek ‘Kanlı Ay Tutulması’na Malatya ve Erzurum’da da vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Erzurum’un Aziziye ilçesinde özel okul sahibi Abdullah Samancı, öğrenciler için satın aldığı teleskobu okulun bahçesine kurup, ilçe sakinleriyle birlikte bu muhteşem doğa olayını izledi.

Halay çekip, tutulmayı izlediler

Erzurum’un Olur ilçesindeki bir düğüne katılan davetliler, bir taraftan halay çekti, bir taraftan da Ay tutulmasını izledi.

Mutlu günlerinin 21’inci yüzyılın en uzun Ay tutulmasına denk gelmesine çok sevindiklerini belirten gelin Damla Topçu ve damat Hasan Topçu, unutulmaz bir gün yaşadıklarını söyledi. Öte yandan, Oltu’nun Yaylaçayır mahallesi sakinleri ise Ay tutulmasını izleyebilmek için köyün üst tarafında bulunan seyir tepesinde kamp kurdu. Ay tutulması tamamlandığında çaylarını yudumlayan mahalle sakinleri, ardından davul zurna eşliğinde halay çekti.

Poseidon Tapınağı’nda tutulma

Türkiye gözlemde

Kanlı Ay tutulması, Türkiye’nin yanı sıra Avrupa, Afrika, Ortadoğu, Asya, Güney Amerika ve Avustralya’da da çıplak gözle izlendi. Yunanistan’ın başkenti Atina yakınlarında bulunan Cape Sounion kentindeki Poseidon Tapınağı’nağı manzaralı tutulma Reuters fotomuhaberi Alkis Konstantinidis tarafından böyle ölümsüzleştirildi.

Haberin Devamı

İstanbul, bilimsel takip sırasına girdi

Türkiye gözlemde

Türkiye’nin birçok ilinde olduğu gibi İstanbul’dan da çıplak gözle izlenebilen tutulma sırasında, Ay bazı zamanlarda bulutların arkasında kaldı.

Ortaköy Sahili’ nde toplananlar doğa olayını fotoğraf makineleriyle ölümsüzleştirdi. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve “Kanlı Ay”, kartpostallık görüntüler oluşturdu. Haliç Metro Köprüsü’nün seyir terasından toplananlar doğa olayını fotoğraf makineleriyle ölümsüzleştirdi. ‘Kanlı Ay’ tarihi yarımada üzerinde seyrine doyum olmayan görüntüler oluşturdu.

Türkiye’nin ilk gözlemevine ve çalışan en eski teleskopuna sahip İstanbul Üniversitesi (İÜ) Gözlemevi, yüzyılın en uzun ay tutulmasını seyretmek isteyen vatandaşları ağırladı. Gözlem evindeki Mars, Jüpiter ve Satürn gibi gezegenlerin de gözlemlendiği tutulmaya yoğun ilgi vardı. İÜ Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nün Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Amatör Astronomlar Kulübü iş birliğiyle düzenlediği “Gözlem Geceleri” etkinliği için üniversitenin Beyazıt Kampüsü’ne üç büyük teleskop kuruldu. Havanın yeterince kararmasıyla başlayan etkinlikte, aralarında üniversite öğrencilerinin de bulunduğu yüzlerce kişi, 21’inci yüzyılın en uzun ay tutulmasını sırayla gözlemledi. Tutulmayı izleyenlere “Ay ve Ay Tutulmaları” ile “Astronomideki Güncel Gelişmeler” başlıklı sunumlar yapıldı. Etkinlikte ayrıca planetaryum gösterimleri, Tarihi Kubbe ve Gleissberg Astronomi Koleksiyonu ziyareti ve çocuklara yönelik “Ay ve Tutulmalar” temalı atölye çalışmaları gerçekleştirildi.