Gündem ‘Türkiye komşularına örnek oldu’

‘Türkiye komşularına örnek oldu’

04.11.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

‘Türkiye komşularına örnek oldu’

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı öncülüğünde, Cumhurbaşkanlığının himayesinde, Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü’nün iş birliğinde gerçekleştirilen 5. Türk Tıp Dünyası Kurultayı, geçtiğimiz hafta sonu Taksim Intercontinental Otel’de gerçekleşti. 53 ülkeden bilim insanlarını, akademisyenleri ve sağlık sektörü paydaşlarını buluşturan organizasyonun ana teması, bulaşıcı olmayan kronik hastalıkların önlenmesi, kontrolü ve yönetilmesi oldu. Türkiye’de ölümlerin yüzde 90’ının nedeni; obezite, kalp-damar sorunları, kanserler ve solunum yolu rahatsızlıkları gibi bulaşıcı olmayan kronik hastalıklar. Bu sorunlar nedeniyle yapılan sağlık harcamaları, engellilik ödemeleriyle 24.6 milyar TL’yi buluyor. Hastalıkların neden olduğu erken ölüm ve iş gücü kayıplarıyla toplamda 45.1 milyar TL’lik ekonomik kayıp yaşanıyor.

Haberin Devamı

300 milyon kişi depresyonda

Kurultayda bir konuşma yapan Dünya Sağlık Örgütü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Ruh Sağlığı Bölümü Genel Direktör Yardımcısı Dr. Svetlana Axelrod ise sağlık alanında yaptığı düzenlemelerle Türkiye’nin bölgedeki en başarılı ülkelerden biri olduğuna dikkat çekti: “Kardiyovasküler hastalıklar, solunum yolları rahatsızlıkları, kanserler ve ruhsal bozuklar, dünyada en çok rastlanan bulaşıcı olmayan kronik sorunlar arasında. Dünya genelinde 300 milyon insan depresyondan muzdarip. Yılda 800 bin kişiyse intihar nedeniyle hayatını kaybediyor. Bu sorunlara yol açan dört büyük faktörse; tütün kullanımı, alkol tüketimi, hareketsizlik ve sağlıksız diyetler. Türkiye, bu dört büyük hastalık grubunun önlenmesi konusunda bizim şampiyonumuz! Ülkeniz, başarılı projeleri ve bunları hayata geçirmekte elde ettiği tecrübelerle komuşularına iyi bir örnek oldu.”

Haberin Devamı

Ödüller sahiplerini buldu

Kurultay kapsamında bu yıl Nobel ödüllü Profesör Dr. Aziz Sancar adına düzenlenen TÜSEB Aziz Sancar Bilim, Hizmet ve Teşvik Ödülleri töreninin ikincisi düzenlendi. Tören, TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın katılımıyla gerçekleşti. İki kategoride verilen ödüllere, Prof. Dr. Feridun Cahit Tanyel ve Prof. Dr. Ertuğrul Kılıç layık görüldü.