Gündem ‘Türkiye, krizde çok kilit bir rol oynuyor’

‘Türkiye, krizde çok kilit bir rol oynuyor’

13.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Antalya Diplomasi Forumu’na katılmak için Türkiye’ye gelen AB Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell, Rusya-Ukrayna krizine ilişkin olarak “Türkiye çok kilit bir rol oynuyor. Benim beklentim Türkiye’nin bu rolü oynamayı sürdürmesi yönünde” dedi.

‘Türkiye, krizde çok kilit bir rol oynuyor’

CNN TÜRK’e konuşan Borrell, özetle şunları ifade etti: ASKERİ OLARAK MÜDAHALE ETMEYECEĞİZ: Bir kez daha bir savaş var Avrupa’da. Yaptırımlarımız çok büyük ekonomik hasara yol açacak. Bu sırada Putin, Ukrayna’yı yok etmeye çalışıyor. Sivil can kayıplarına sebep oluyor, hastaneleri bile bombalıyor. Bu, Putin’in savaşma yöntemidir. Halep’i hatırlayın, Grozni’yi hatırlayın. Kazanamaz. Rus ordusu iki haftalık savaşa rağmen Ukrayna halkının direnişini kıramaz. Askeri olarak müdahale etmeyeceğiz tabii ki. Biz savaşın yayılmasını istemiyoruz ama onları desteklemek mecburiyetindeyiz.

Haberin Devamı

ATEŞKES SAĞLANMALI: Türkiye çok kilit bir rol oynuyor. Benim beklentim Türkiye’nin bu rolü oynamayı sürdürmesi yönünde. İlk adım burada bakanları bir araya getirmekti. Biliyorum bir sonuç çıkmadı. İlk görüşmede sonuç çıkmasını beklemiyorduk zaten. Bu ilk adım oldu. Türkiye bölgesel bir güç ve ondan da daha fazlası. Hem Rusya’da hem Ukrayna’da nüfuz sahibi. Hem AB’ye aday ülke. AB ile çok güçlü bağları var. İnsanlar açlıktan, soğuktan, bombalardan ölüyorlar. Ateşkes bir an önce sağlanmalı.

AB ÜYELİK SÜRECİNDE ENGELLERİ AŞMAYA HAZIRIZ: Türkiye’nin AB sürecinde zorluklar yaşadık. AB bu engelleri aşmaya hazır. Şu anda Ukrayna’dan kaçan insanlara kapılarımızı nasıl açıyorsak aynı şekilde Türkiye de Suriye’den kaçanlara açtı kapılarını. Siz Suriye’nin komşususunuz, biz de Ukrayna’nın komşusuyuz.

Haberin Devamı

BAKAN ÇAVUŞOĞLU İLE GÖRÜŞME: Ukrayna savaşını konuştuk. İkili ilişleri de ele aldık. Bu ilişkiler de iyileşti. Bir yıl önce çok iyi değildi. İki taraftan da değişimler oldu. Ortak zemin konusunun ne kadar önemli olduğu konusunda mutabakata vardık. Böyle daha iyi olacak. Bize çok yardım ediyorlar, Ukrayna krizi konusunda. Bu bize Türkiye ile daha çok iş birliği yapmamız gerektiğini gösteriyor. Bu en çok iyileşen ilişki oldu son yıllarda.