Gündem Türkiye sigara yasağında örnek ülke

Türkiye sigara yasağında örnek ülke

15.10.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı çalışma, Türkiye’de sigara karşıtı kampanya ve yasakların başarısını ortaya koydu

Türkiye sigara yasağında  örnek ülke

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) gerçekleştirdiği bir araştırma Türkiye’de sigara karşıtı kampanyaların oldukça başarılı olduğunu ortaya koydu. Örgütün 2013 raporuna göre sigara karşıtı kampanyalar sayesinde Türkiye’de sigara içenlerin oranı 2008’den bu yana neredeyse yüzde 10 düştü. 2008’de sigara içen erkeklerin oranı yüzde 48 iken bugün bu oran sadece yüzde 41.5 olarak açıklandı. Yine rapora göre dünya çapında sigara karşıtı kampanyalar nüfusun üçte birini etkilemeyi başarıyor.
Raporda imzası bulunan Georgetown Üniversitesi’nden Profesör David Levy Türkiye gibi ülkeleri kampanyadaki başarıları nedeniyle örnek gösteriyor. Levy, “Bütün ülkelerde kampanyalar bu şekilde yürütülürse sigaranın neden olduğu 10 milyon ölüm de engellenebilir” dedi.
Ayrıca raporda, “Türkiye doğru yolda ilerliyor. Sigara içilmeyen bir ülke olmaya yaklaşıyor” cümlesi kullanıldı. Avustralya da sigara karşıtı kampanyalarda başarıya ulaşmış ülkeler arasında sayılıyor. Ülkedeki sigara paketleri şoke edici resimler ve uyarı yazılarıyla kaplandı. Uzmanlara göre bu rahatsız edici resimler nedeniyle son birkaç ay içinde sigara firmalarına yapılan, “Sigaramın tadı bozuk” şikayetlerinde artış görüldü. Avustralya Sağlık Bakanı Tanya Plibersek konuyla ilgili olarak, “Resimler insanların sigaradan aldıkları tadı kötü yönde etkiledi” diyor.

Haberin Devamı

MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Milliyet’e sigara bırakma oranlarıyla ilgili yaptığı açıklamada, şunları kaydetti: “Kapalı alanlarda delinmesiyle ilgili cezaları artırdık. Niye, bu mücadelemiz toplumsal mücadele şeklinde ciddiyetle devam edecek. Bırakma oranların da dünyaya örnek olacak ülkeler arasındayız. Dünya Sağlık Örgütü eylem planında birinci örnek ülke seçti Türkiye’yi. Başbakanımıza ödül verdi. O nedenle tütünle olan mücadelemiz aynı ciddiyetle, duyarlılıkla devam edecek ki bizim gelecek nesillerimiz ve bugün yaşayan insanımız sağlıklı yaşasın. Sigara akciğer kanserlerinin en temel nedeni.
O zaman niye hem kendimizi hem ortamda olanları sağlık açısından negatif duruma düşürelim. Destek verme noktasında hep vatandaşımızın yanındayız. Vatandaşımızdan anne ve babalardan istediğimiz şu; bir, içip kendilerine kötülük etmesinler. İki; çocuklarına kötü örnek olmasınlar. Biz sağlıklı toplum için sistemimizi daha güçlü hale getireceğiz. Ülkemizde sağlık okur-yazarlığını daha ileri bir noktaya taşımamız ve bilinçlendirmemiz lazım. Sigara ile ortamı kirletmemek lazım. Başkasının oksijen hakkına müdahale etmememiz lazım. Çevre temizliği konusunda mutlaka duyarlı olmak yönetimlerin de yerel yönetimlerin de sorumluluğu.”