Gündem Cinayet gibi kazaya caydırıcı ceza talebi!

Cinayet gibi kazaya caydırıcı ceza talebi!

11.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin birçok noktasından ölümlü kaza haberleri gelmeye devam ediyor. Son 6 ayda toplam 257 bin 373 kazada 1345 kişi öldü. Uzmanlar, trafik kazası sonrası verilen cezaların caydırıcı olması gerektiğini belirtirken, küçük yaşta trafik bilincinin aşılanması gerektiğini söyledi.

Cinayet gibi kazaya caydırıcı ceza talebi

ÇİĞDEM YILMAZ- Türkiye’de her yıl binlerce trafik kazası yaşanıyor. Yaşanan bu trafik kazaları sonucu binlerce kişi hayatını kaybediyor ya da yaralanıyor. Bu kazalar, aşırı hız, dikkatsizlik, kurallara uymamak ve benzeri nedenlerden yaşanıyor. Kurban Bayramı’nda İzmir’de makas ata ata sollama yapan sürücünün neden olduğu ve 5 kişinin öldüğü kaza bunlardan sadece biri. Uzmanlar, verilen cezaların yetersiz olduğunu, cep telefonu kullanımı gibi unsurların kazalara davetiye çıkardığı görüşünde. Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanlığı’nın yayınladığı verilere göre, son 6 ayda Türkiye genelinde 257 bin 373 kaza meydana geldi. Bu kazalarda 1345 kişi öldü, 159 bin 235 kişi de yaralandı.

Haberin Devamı

‘KALICI EĞİTİM VERİLMELİ’

Ticaret Üniversitesi Ulaştırma Sistemleri Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı’nın önerisi cezaların daha caydırıcı hale getirilmesi. “Kaza nedenlerine ve kusur oranlarına baktığınızda insanların kurallara uymadığı görülüyor” diyen Ilıcalı, şunları dedi: “Hataları azaltmak için insanlara genç yaşta kalıcı bilinç ve eğitim vermek gerekiyor. Biz de Milli Eğitimle ‘Trafikte küçük hata yoktur’ diye bir sosyal sorumluk projesi başlattık. Amaç, çocuklarda küçük yaşlarda trafik bilinci oluşturmak. Eğitimin çok küçük yaştan itibaren verilmesi gerekiyor. Eğitimin yanı sıra yasalardaki caydırıcılıkta yeterli değil. Cezalar caydırıcı değil, bu cezaların yüzde yüz caydırıcı olması gerekiyor.”

Haberin Devamı

‘YAPTIRIMLAR YETERSİZ’

Avukat Pekay Salmanoğlu da, trafik cealarının ve yaptırımlarının yetersiz olduğuna dikkat çekerek, şu tespit ve önerilerde bulundu: “Trafik kazalarında en önemli etken; aşırı hız ve kurallara uymamak olarak tespit edilmiş olsa da esasında kazaların en önemli nedenlerinden biri cezalarının caydırıcı yaptırımlar içermemesidir. Örneğin alkollü araç kullanan bir kişinin karıştığı trafik kazasında ehliyetine el konulması tek başına yeterli değil. Bu ehliyetin sürücüye tesliminden sonra bir yıllık periyotta belli kontrollerin yapılması gerekmektedir.

Cinayet gibi kazaya caydırıcı ceza talebi

CEP TELEFONU KULLANMA

Trafikte kazaya sebep olabilecek diğer bir unsur ise seyir halindeyken cep telefonu kullanılmasıdır. Herkes direksiyona oturduğu andan indiği ana kadar cep telefonu kullanıyor. Cezası sadece para cezası. Bu ihlal için ehliyete el konulması caydırıcı bir önlem olabilir. Kazaların önüne geçebilmek için önemli olan sürücüleri bilgilendirmek, bilinçli sürücülerin trafikte araç kullanmasını sağlamak gerekiyor. Yoğun kamu spotlarıyla toplumun bilinçlenmesi sağlanmalı.”

ALTI AYDA 6 MİLYON CEZA

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanlığı verilerine göre, son 6 ayda yayalara 1187 ceza kesildi. Yolculara uygulanan ceza ize 6582 oldu. Sürücülere 971 bin 037 ceza kesildi. Araç plakası nedeniyle uygulanan ceza miktarı 4 milyon 516 bin 728 olurken son 6 ayda trafikte uygulanan cezaların toplamı ise 5 milyon 495 bin 534 oldu.