Gündem Türkiye’de yeniden doğdu

Türkiye’de yeniden doğdu

03.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türk asıllı Sena Gomez, Türkiye’den master yapmak için gittiği İspanya’da tanıştığı Gregori Gomez ile 2010’da evlendi.

Türkiye’de yeniden doğdu

Didem Seymen - 2 yıl Türkiye’de yaşadıktan sonra İspanya’ya dönen, özel sektörde yöneticilik yapan, iki çocuk sahibi 38 yaşındaki çiftin mutluluğu bir gece kâbusa döndü. Şiddetli karın ağrısından hastanelik olan Gregori Gomez’e hem pankreas kanseri hem de karaciğer metastazı teşhisi konuldu. Doktorların “Ameliyat edilemez” demesi üzerine Sena Gomez, eşini Türkiye’ye getirip, Türk doktorlara emanet etti. Gregrori Gomez, hem tipik pankreas kanseri değildi, hem de karaciğer metastazı yoktu. 12 saatlik ameliyatın ardından tümörler temizlendi. Şimdi eskisinden de sağlıklı…

Haberin Devamı

İstanbul’da ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Güralp Onur Ceyhan, hastası Gregori Gomez’in pankreas başında tümör tespit ettiğini ve bunun çok sık karşılaşılan bir tümör olduğunu belirterek şunları söyledi: “Tipik pankreas kanseri değildi. Daha çok nöroendokrin tümörlerde gördüğümüz özellikleri taşıyan bir tümördü. İlk bakışta bunun nöroendokrin tümör olduğu belliydi. Karaciğerdeki metastaz denilen lezyonlar da metastaz değil, hepsi hemanjiyomdu. Yani karaciğerdeki damarlarda oluşan iyi huylu bir tümördü. Nöroendokrin tümörün tedavisi, cerrahidir. 12 saatlik ameliyatla hastayı tümörden kurtardık. Karaciğerde metastaz denilenlerin de hemanjiyom olduğunu teyit ettik. Hasta beş yıl takipte olacak. Şimdi son derece sağlıklı.”

Haberin Devamı

Nadir hastalığa geç teşhis

HANDE ATILGAN Ankara - Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AIFD), sağlık sektöründe bağımsız danışmanlık hizmeti veren IQVIA Türkiye ile hazırladığı “Türkiye’de Nadir Hastalıklar” raporunda alanın röntgenini çekti. Türkiye’de nadir hastalıklar konusunda doğru tanı almanın yaklaşık 7 yıl sürdüğü ve hastaların ortalama 8 uzmanın kontrolünden geçtiği belirtilen raporda, ulusal politikalar, altyapı ve Ar-Ge başlıkları altında 19 öneriye yer verildi.

Bu öneriler öncelik ve hayata geçirilme zorluğu açısından sınıflandırıldı. Bu kapsamda 9 öneri yüksek öncelikli, orta öncelikteki 3 öneri ise yüksek zorluk sınıfında yer aldı. Tedavilerin fiyatlandırılması ve geri ödeme sisteminin iyileştirilmesi ise hem en zor hem en gerekli adımlar listesine girdi.