19.05.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:
AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU / Eskişehir
1966’da İngiltere’deki dünyaca ünlü balmumu heykeli müzesi Madame Tussauds’da gördüğü Atatürk heykelini, Atatürk’e benzetemeyip karizmasını yansıtmadığını düşününce balmumu heykel yapmayı öğrenen Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in 162 parçadan oluşan heykel müzesi dün Eskişehir’de açıldı. Atatürk’ten Osmanlı padişahlarına, dünya siyasetine yön veren politikacılardan, Hollywood starlarına kadar pek çok ünlü ismin balmumu heykelinin sergilendiği müze, bugünden itibaren ziyaret edilebilecek.
Odunpazarı Evleri Çağdaş Cam Sanatları Müzesi’nin alt katında yer alan balmumu müzesinde heykeller, “Atatürk”, “Osmanlı”, “Cumhurbaşkanları”, “Tv-Sinema” gibi farklı başlıklarda 5 ayrı salonda sergileniyor. Müzeye girişte ziyaretçileri protokol koltuğunda oturan eski Cumhurbaşkanları İsmet İnönü, Süleyman Demirel, Turgut Özal ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Lideri Devlet Bahçeli karşılıyor.
Eski Başbakan Adnan Menderes için ise ayrı bir bölme tahsis edilmiş. Müzede sanatçı Orhan Gencebay ve İbrahim Tatlıses’in heykelleri ile ünlü bilimadamı Albert Einstein’ın çalışma masası, formüllerin yazılı olduğu tahtası ve kitaplığı karşılıklı konumlanmış. Einstein’ın masasının arkasından Angelina Jolie ve Brad Pitt çifti ziyaretçilere “merhaba” diyor.
Oval Ofis’te Obama
Daha sonraki bölmede ziyaretçileri Washington’daki Oval Ofis’te çalışma masasının başında ABD Başkanı Barack Obama karşılıyor. Atatürk heykelinin de yer aldığı aynı bölümde Obama, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Vladimir Putin ile görülüyor.
Türk sinemasının ünlü yüzlerinin de unutulmadığı müzede ayrı bir salonda Tarık Akan, Kemal Sunal, Adile Naşit, Şener Şen’in balmumu heykelleri yer alıyor. Yazar Aziz Nesin ile Nacip Fazıl’ın aynı karede yer aldığı bölüm de dikkati çekiyor.
Fotoğraf karesinden balmumuna..
Müzenin son bölümünde ise Atatürk ve Kurtuluş Savaşı heykelleri kullanılmış. Bu bölümde Atatürk; annesi Zübeyde Hanım, babası Ali Rıza Bey, kardeşi Makbule Hanım, eşi Latife Hanım ve Fikriye Hanım ile birlikte yer alıyor.
Hafızalara kazınan bazı fotoğraf karelerinin heykelleştirildiği bölümde ise Atatürk, kılık kıyafet devrimini anlatırken, kara tahta başında yeni Türk alfabesini anlatırken, manevi kızı Ülkü ile sohbet ederken görülüyor. Bu bölüm kalpaklı Atatürk’ün silah arkadaşlarıyla birlikte yer aldığı sahne ile sona eriyor. Müzede ayrıca fonda Eskişehirspor Marşı’nın çalındığı ayrı bir bölümde Eskişehirspor’un efsane oyuncularının heykelleri yer alıyor. Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykelleri Müzesi’nin, Türkiye’de “Madame Tussauds” benzeri tek müze olduğunu vurgulayarak, “Ben bunu yapabiliriz dediğimde, bana ‘Türkler yapamaz’ demişlerdi. Ama yaptık gördüğünüz gibi” diye konuştu.
Özellikle kendi balmumu heykellerinin yanında eğlenceli dakikalar geçiren ünlü isimler, bol bol fotoğraf çektirdi. Ziyaretçiler en çok ilgiyi, Atatürk heykellerinin yanı sıra Recep Tayyip Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu, Fazıl Say, Orhan Gencebay, Mahatma Gandhi, Albert Einstein ve Yılmaz Büyükerşen’in kendisini tasvir ettiği balmumu heykellerine gösterdi.
Orhan Gencebay, kendi heykeli önüne geldiğinde ise, “Şüphesiz her yerde Atatürk’ümüzü gördüm; çok duygulandım” dedi.
Atatürk’e hiç benzemiyordu
Müzedeki balmumu heykellerin yaratıcısı Büyükerşen, müzenin hikayesini Milliyet’e anlattı: 1966’da doçentlik çalışmalarım için Londra’ya gittim ve Madame Tussauds Müzesi’ni gezdim. Bir Atatürk heykeli koymuşlar, Makarios ile karşı karşıya. Ama heykel Atatürk’e benzemiyor. Çok canım sıkıldı. Omuzları düşük, bir frak giydirmişler. O yıl Türk Büyükelçiliği’nde öğrenci müfettişi rahmetli İlhan Özdil’e gittim, ‘Bu heykel hiç Atatürk’e benzemiyor. Atatürk’ü yanlış tanıyorlar’ dedim. Türkiye’ye döndükten sonra 1973’te İktisadi İdari Bilimler Akademisi Başkanı seçildiğimde hobi atölyeleri kurdum. Bir tane de heykel atölyesi kurdurttum. Heykelle uğraşmaya başladım. 6-7 yıl uğraştım. Sonunda başardım.”
‘Tayyip Bey’in heykeli son hali’
Büyükerşen, müzedeki heykellerin aslına benzeyip benzemediği ile ilgili çekinceleri olmadığını söyleyerek, “İnsanlar, heykellerin hafızalardaki fotoğraflara benzemesini istiyorlar. Şimdi mesela müzede Tayyip Bey’i yaptık ama son halini. Heykel, geçtiğimiz yıllardaki Tayyip Bey’den biraz daha farklı tabii ki” diye konuştu.
Müzede Kanuni Sultan Süleyman’ın da balmumundan heykeli bulunuyor.
Gerçek kıyafetlerini bağışladılar
Balmumu heykel yapmanın maliyetli bir iş olduğunu da kaydeden Büyükerşen, “Elbisesini giydireceksiniz, gömleği, çorabı, ayakkabısı var. Elbiselerin bir kısmı, heykeli olan isimlerin gerçek kıyafetleri. Ya kendileri ya da yakınları bağışladılar. Mesela Barış Manço, Rahmi Koç, Süleyman Demirel’in kıyafetleri gerçek” dedi.