Gündem Üç mahkûma tek leğen

Üç mahkûma tek leğen

16.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP’li Yılmaz, Sincan 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nden yazan bir mahkumun gizli genelge uyarınca, üç kişilik odada kalan mahkumların çekpas sapları ve çamaşır yıkama leğenlerine cezaevi yönetimince el konulduğu iddialarını TBMM’ye taşıdı

Üç mahkûma tek leğen

CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, kendisine Sincan 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nden ulaşan bir mektup üzerine harekete geçti. Mektupta Adalet Bakanlığı’nın cezaevlerine yönelik gizli bir genelge yayınladığına dikkati çekilirken, bu gizli genelgeyle cezaevlerindeki keyfi uygulamaların arttığına dikkati çekildi. Yılmaz, Adalet Bakanı Bozdağ’ın yanıtlamasıyla verdiği soru önergesinde, “Adalet Bakanlığı’nın yeni ve gizli bir genelgesi olduğu gerekçesiyle tutuklu ve hükümlülerin temizlik malzemelerine el konulduğu iddiaları bulunmaktadır. Sincan 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde gizli genelge uyarınca, üç kişilik odada kalan mahkumların çekpas sapları ve çamaşır yıkama leğenlerine cezaevi yönetimince el konulduğu ifade edilmiştir. Üç mahkuma sadece bir adet kesilip kısaltılan 75 cm boyundaki çekpas sapı ile sadece bir leğen bırakıldığı iddia edilmiştir” dedi. Yılmaz, şu soruları yöneltti:

Cekpaslar niye kısaldı?
- Adalet Bakanlığı’nın belirtilen konulara dair cezaevlerinde uygulanmak üzere gizli bir genelgesi olduğu iddiaları doğru mudur?
- Söz konusu genelgede mahkumların temizlik malzemelerinin toplatılması kararı bulunmakta mıdır? Bulunuyorsa bu kararın gerekçesi nedir?
- Sincan 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde üç kişiye bir leğen verildiği iddiaları doğru mudur? Mahkumlar arasında sedef, mantar, egzema gibi hastalıkları taşıyanların bulunduğu da dikkate alındığında üç kişinin bir leğeni kullanmasının sağlık ve hijyen açısından sakıncaları göz önünde bulundurulmuş mudur?
- Mahkumların temizlik için kullandığı çekpasların saplarının 75 cm. olarak kısaltılmasının gerekçesi nedir? Söz konusu uygulamalar Türkiye’nin de taraf olduğu İşkencenin Önlenmesi, İnsanlık Dışı ve Küçültücü Muamele veya Cezanın Önlenmesi Hakkındaki Avrupa Sözleşmesi’ne uygun mudur?
- Mahkumlara Adalet Bakanlığı’nın ödeneği gerekçe gösterilerek, yemeklerin sağlıklı bir biçimde ve yeterli miktarda verilmediği iddiaları doğru mudur?
- Son 1 yıl içinde Türkiye genelindeki cezaevlerinde yemekten dolayı rahatsızlanan hükümlü veya tutuklu var mıdır?