Gündem Uçan Süpürge havalanıyor

Uçan Süpürge havalanıyor

25.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sadece kadın yönetmenlerin filmlerini göstermesiyle sinemada kadınların temsil sorununa bir çözüm öneren Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali 5-12 Mayıs tarihlerinde 19. kez düzenleniyor...

Uçan Süpürge havalanıyor

Türkiye’nin en önemli festivallerinden Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali bu yıl 5-12 Mayıs tarihlerinde 19. kez düzenleniyor. Ankara’da Kızılırmak, Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Goethe Enstitüsü Ankara’da yapılacak gösterimlerin programı da belli oldu. Festivalin bu yılki teması ise ‘Sevgi Neydi?’ olarak belirlendi.
Uçan Süpürge sadece kadın yönetmenlerin filmlerini göstermesiyle sinemada kadınların temsil sorununa bir çözüm önerirken bu yıl bir kez daha önemli filmleri izleyiciyle buluşturuyor.
Özgürleşme süreci
Uluslararası Sinema Yazarları Birliği’nin (FIPRESCI) jürisinin değerlendireceği uluslararası yarışmada kadın yönetmenlerin imzalarını taşıyan 12 uzun metrajlı film yarışacak. Yasemin Devrimi’nden önce geçen ve genç bir kadının özgürlük mücadelesini konu alan ‘As I Open My Eyes’, Leyla Bouzid’in yönetmenliğinde bir film. Venedik Film Festivali’nde gösterilen İsrail yapımı ‘Mountain’ da ‘As I Open My Eyes’ gibi kadın bir karakterin özgürleşme sürecini merkeze alıyor.
‘Innocence’ adlı filmiyle kendisine bir hayran kitlesi bulan yönetmen Lucille Hadzihalilovic, 12 yıl sonra çektiği ‘Evolution’la yarışmada. Film, Hadzihalilovic’in bir kez daha hikâye anlatımında sınırları zorladığının gösteren, birçok okumaya açık bir büyüme öyküsü olarak izleyicisini bekliyor.
Anne-kız çatışması
Yarışmanın popüler filmlerinden biri Fransa sinemasının yükselişteki yönetmenlerinden Mia Hansen Love’ın yönettiği ‘Things to Come.’ Berlin Film Festivali’nden En İyi Yönetmen Ödülü ile dönen film, Isabelle Huppert’in canlandırdığı kadının hayatının alt üst olması üzerinden ayaklarının üzerinde durabilen kadınların geleceğini sorgulayan ve Love’un yönetmenliğinin gücüyle dikkat çeken bir film. Yarışmaya Türkiye’den katılan film ise Senem Tüzen’in dünya prömiyerini Venedik Film Festivali’nde yapan filmi ‘Ana Yurdu’. Film, geleneksel ve modern çatışmasının öne çıktığı bir anne-kız çatışmasını konu alıyor.

Haberin Devamı

Onur Ödülü, Selda Alkor’a
Festivalde FIPRESCI Ödülü’nü kimin alacağı kapanış gecesi belli olacak. Ancak festivalde ödül alacak isimlerin bir bölümü şimdiden belli. Festivalin Onur Ödülü, usta oyuncu Selda Alkor’a verilecek. Bilge Olgaç Başarı Ödülleri’ni belgesel yönetmeni Bingöl Elmas, görüntü yönetmeni Meryem Yavuz ve oyuncu ve seslendirme sanatçısı Tülay Bursa alacak. Festivalin bu seneki Tema Ödülü ise Diyarbakır patlamasında yaralanan yönetmen Lisa Çalan’a sunulacak.
Dikkat çeken etkinlikler de gözden kaçmamalı. Örneğin ünlü yazarlardan Mine Söğüt, 8 Mayıs’ta Alman Kültür Merkezi’nde düzenlenecek sohbette kadın hikayeleri hakkında konuşacak.
Festivalin programı hakkında detaylı bilgi için www.ucansupurge.org adresi ziyaret edilebilir.