Gündem Uçuran kartlar

Uçuran kartlar

01.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Uçakla seyahatin daha erişilebilir olmasıyla seyahat edenlerin sayısı da arttı. Sektördeki bu ilgiyi gören havayolu şirketleri ve bankalar müşterilerine aldıkları biletler ve yaptıkları alışverişlerde puan kazandıran kartlar sunuyor. Bu puanlar, uçak biletinin yanı sıra sigorta, otel rezervasyonu, araç kiralama gibi birçok seyahat harcamasında kullanılabiliyor

Uçuran kartlar

Havayolu şirketleri ve bankalar, seyahatlerde avantaj sunan özel kartlarla müşterilerine pek çok ayrıcalık sağlıyor. Bu kartlarla alınan uçak biletlerinden ya da alışverişlerden puan kazanılıyor. Bu puanlar yine uçak bileti alırken ya da alışveriş yaparken paraya dönüştürülerek kullanılabiliyor. Puanlar, ayrıca seyahat sigortası, otel rezervasyonları, araç kiralama gibi seyahat harcamalarında geçerli olabiliyor. Müşterilerine uçtukça puan kazandıran bu kartlardan bazıları şöyle:

Haberin Devamı

Alışverişte de geçerli

Garanti Bankası: Banka, Türk Hava Yolları ile birlikte 17 yıl önce, Türkiye’nin ilk ortak markalı havayolu kredi kartını kullanıma sundu. Miles&Smiles ile kullanıcılar, sadece uçuşlarından değil alışverişten de mil kazanıyor. Bu kartla müşteriler, bilet alımlarının yanı sıra benzin, market, elektronik, kozmetik alışverişlerinde ve otel konaklamalarında mil puan kazanabiliyorlar. Kart sahipleri yapacakları alışverişlerde her 1 TL’ye 2 mil kazanıyorlar.

Harcamalarını Miles&Smiles American Express kart ile yapanlar ise yüzde 15 ile yüzde 25 arasında değişen oranlarda ekstra mil kazanıyor. Ayrıca THY Özel Yolcu Programı üyelik statüsüne göre Classic Plus üyeler harcamalarında yüzde 25, Elite Elite Plus üyeler ise yüzde 50 oranında daha fazla mil kazanabiliyorlar. Kartın, yurt dışı seyahat sigortaları, havaalanı ulaşımı gibi avantajları da var.

Haberin Devamı

Odeabank: Bank’O Atlas kredi kartıyla tüm alışverişlerde ve Atlasglobal uçuşlarında mil kazanma, bu millerle bedava uçma imkânı sağlanıyor. Müşteriler, Atlasglobal’in yurt içi ve yurt dışı uçuşlarında milleriyle bilet alabilirken aynı zamanda Atlasglobal’in sadakat programı Atlasmiles’ın avantajlardan da yararlanabiliyorlar. Kredi kartıyla yapılan tüm alışverişlerden harcamayla orantılı olarak mil kazanılabiliyor. Ayrıca seyahatlerde yedek rezervasyonlarda öncelik, mil ile upgrade gibi yan haklar da bulunuyor.

ING BANK: Bankanın Pegasus Havayolları ile hayata geçirdiği ING Pegasus Plus Klasik ve ING Pegasus Plus Premium kredi kartları var. Kart sahipleri Pegasus Hava Yolları’ndan yaptıkları alışverişlerde yüzde 2 ek uçuş puan kazanıyorlar. Ayrıca Premium kartla yapılan alışverişlerde yüzde 1 uçuş puan, Klasik kartla yapılan seyahat harcamalarında yüzde 1 uçuş puan ve yine Klasik kartla yapılan diğer alışverişlerde yüzde 0.5 uçuş puan kazanılabiliyor. Bu puanlar Pegasus Hava Yolları’ndan alınan uçak bileti ve diğer alışverişlerde kullanılabiliyor. Kartın ayrıca Fast Track (hızlı geçiş hakkı), lounge, vale parking, seyahat sigortası gibi ayrıcalıkları da var.

Haberin Devamı

Bagaj sigortası var

HSBC Türkiye: Müşteriler, HSBC Premier Miles Kredi Kartı’yla aldıkları bilet karşılığında mil kazanıyor; 200 bini aşkın noktadan Advantage’a özel kampanya, taksitli alışveriş ve mil puan fırsatlarından faydalanılabiliyorlar. Kartın uçak bileti, seyahat paketleri, otel, araç kiralama gibi hizmetlerde indirim olanakları da var.

Premier Miles kapsamında sunulan hizmetler, seyahat güzergâhları ve indirimler Setur tarafından sağlanıyor. Kart sahipleri HSBC PremierLounge’dan bir misafiriyle birlikte ücretsiz yararlanırken, 120’yi aşkın ülkede bini aşkın özel havaalanı salonlarına 30 dolar ücretle giriş sağlayan PriorityPass Kart’a da sahip olabiliyorlar. Bu kart ayrıca seyahatlerde geçerli ferdi kaza-bagaj kaybı ve bagaj gecikmesi sigortası da sunuyor.

Yapı Kredi Bankası: Bankanın seyahat kartları adios ve adios Premium, alışverişlerde puan kazandırıyor. Puanlar tüm hava yollarından uçak bileti alımına ek olarak, cruise gezisinden konaklamaya ve araç kiralamaya kadar tüm seyahat harcamalarında geçerli. Worldcard’ın tüm özelliklerine de sahip olan kartlarla müşteriler World kampanyalarından da faydalanabiliyor.

Haberin Devamı

Puanlarla alınan uçak biletleri için ayrıca alan vergisi ödenmiyor, ücretsiz yurt dışı seyahat sigortası imkânı sunuluyor. İkinci uçak biletine yüzde 25 indirim, 2 yaşına kadar bebekler için ücretsiz uçak bileti gibi olanaklardan yararlanabilen kart sahipleri aile puanı uygulamasıyla puanları birleştirerek seyahat harcamasında kullanma hakkına da sahip. Kartın otel ve restoranlarda indirim fırsatları da bulunuyor.

Aileler de yararlanıyor

Emirates: İki tür mil bulunuyor. Skywards Milleri, uçuş, promosyon ve iş ortağı kampanyalarından kazanılıyor ve çeşitli ödüller için kullanılabiliyor. Statü Milleri ise yalnızca Emirates uçuşlarından kazanılıyor ve bir sonraki üyelik aşamasına geçmeye yardım ediyor. 2 ile 16 yaşları arasındaki çocuklara özel Skywards Skysurfers programı bulunan Emirates, Skywards Aile Bonus programıyla da üyelerine, birinci dereceden akrabalarını kendi üyeliği altına kayıt etme ve aile bireylerinin uçuşlarından yüzde 20 mil kazanma avantajı sağlıyor.

Haberin Devamı

Türk Hava Yolları (THY): Özel yolcu programı Miles&Smiles kapsamında Classic, Classic Plus, Elite, Elite Plus olmak üzere 4 kart bulunuyor. Kartlarla THY ve Star Alliance üyesi havayolu firmalarıyla gerçekleştirilen uçuşlardan, program ortaklarında yapılan harcamalardan mil kazanılabiliyor. Millerle uçak bileti alınabiliyor, Shop&Miles’ta alışveriş yapılabiliyor.

Kutsal topraklara manevi yolculuk

Etstur, misafirlerini, kutsal topraklarda Hac ve Umre ibadetlerini yerine getirebileceği manevi bir yolculuğa çıkarıyor. Tur kapsamında kutsal şehir Medine’de Hz. Muhammed’in kabrinin bulunduğu Peygamber Camii Mescid-i Nebevi, cennet bahçesi olarak bilinen Ravza-i Mutahhara, Uhud Dağı, Yedi Mescidler görülebilecek.

“Şehirlerin Anası” olarak bilinen Mekke’de ise Mescid-i Haram, Hira Mağarası, Nur Dağı, Arafat Dağı ve Zemzem Kuyusu ziyaret edilecek. İsteyenler Prof. Dr. Mustafa Karataş’ın vereceği konferanslara katılabilecek ya da aralık ayında Sanat Tarihçisi ve Yazar Talha Uğurluel ile gerçekleşecek Umre Turları ile kutsal toprakların tüm güzelliğini keşfedebilecekler. Etstur’un 799 dolardan başlayan fiyatlarla 11 gece 12 gün sürecek Umre Turu’nun ilk kalkış tarihi 7 Kasım.

Hatay kültürü İstanbul’da

Hatay’ın kültürel zenginliğini geniş kitlelere aktarmak amacıyla 4-8 Ekim’de Maltepe Sahil Etkinlik Alanı’nda “İstanbul’da Hatay Günleri”nin 7.’si düzenleniyor. Hatay Valiliği, Hatay Büyükşehir Belediyesi, Hatay Eğitim, Kültür, Tanıtım ve Dayanışma Derneği ve Hatay İşadamları ve Bürokratları Derneği’nin işbirliğiyle yapılan etkinlikte kına gecesi, Aba güreşleri, mozaik yapımı, Antakya Medeniyetler Korosu’nun Aya İrini Müzesi’nde vereceği konser gibi kültürel etkinlikler düzenlenecek. Etkinlikte ayrıca künefe, kireçte kabak tatlısı, tepsi kebabı, kömbesi gibi lezzetler İstanbullularla buluşacak. Hatay’ın Türkiye’ye katılımının 78. yıldönümü ise Kadıköy Meydanı’nda yapılacak “Künefe Şöleni” ile kutlanacak.

‘Keşfetmenin en keyifli yolu’

Uçuran kartlar

Özden Öğreden: Hindistan’daki Jodhpur Tren İstasyonu ile şehrin tarihi bölgesi arasında kalan Sardar Market’i keşfetmenin en keyifli yolu, ortasındaki tarihi saat kulesine çıkmak. 7 binden fazla küçük dükkân ve seyyar satıcıyı, satılan ürünlerin çeşitliliğini, bağıra çağıra yapılan pazarlıkları ve hatta Mehrangarh Kalesi’ni buradan izleyebilirsiniz.

‘Şelale büyüsü’

Uçuran kartlar

Yekta Burcu: Tegenungan Şelalesi, Bali’de yüzülebilen birçok şelaleden biri ama en merkezi ve nihayetinde en çok turistik olanı. Kalabalıktan yorulmamak için buraya çok erken saatte gidilmeli. Suyun döküldüğü dalgalı kısım yani şelalenin alt tarafında yüzülebiliyor. Üst kısımda ise daha sakin, doğal, şelalenin büyüsünü hissettiren bir ambiyans var.

Erken rezervasyon

Havayolu şirketlerinden seyahat acentalarına, otellerden tur şirketlerine kadar hemen her kurum, ileriye dönük kampanyalara başladı. Yani elini çabuk tutan, uçak biletinin de turların da en ucuzunu alabilecek. Ama önce bizim buna alışmamız gerekiyor. Çünkü bizde adettir, son güne kadar sınavlara çalışmayız, arife gününe kadar bayram alışverişi yapmayız, nereye tatille gideceğimize de tatil başlamadan karar vermeyiz.

Önce bu tabularımızı yıkmalıyız ki, sonra sıra, erken rezervasyona gelmeli.Tur ve bilet fiyatlarını görünce, insanın hemen tatile gidesi geliyor... Bir tatil parasına, iki tatil yapmak isterseniz, erken rezervasyonun sırrını öğrenmenizde ve elinizi çabuk tutmanızda yarar var...

Turizmin sahibi var mı?

Kültür ve Turizm Bakanlığı, kesinlikle birbirinden ayrılmalı.

Çünkü her ikisi de birbirine ayak bağı oluyor ve ortada kalan genelde turizm oluyor. Son dönem bakanlarının hemen hemen hepsi, kendilerini hiçbir zaman Turizm Bakanı olarak görmedi. Zamanlarının çoğunu Kültür’e ayırdılar.

Ne yaptılar, o, ayrıca tartışılır ama turizm, kesinlikle sahipsiz kaldı. Sektörden gelen şikâyetlerin ilk sırasında yer alıyor.

Diyanet’ten sorumlu Başbakan Yardımcısı iken bir anda kucağında turizmi bulan Bakan Kurtulmuş’un, sektöre alışması, hiç de kolay olmayacak! Bu yüzden daha çok kültürel etkinliklere yöneliyor. Peki, sektörün sivil toplum örgütleri arasında bir uyum ve reform çabası var mı? Evet demek mümkün değil. Değişim, değişim diyorlar ama bir türlü arkasını getiremiyorlar. Bu kez iddialarını, bekleyip göreceğiz!..

Pastırma yazı!

Havalar bir anda soğudu. Yaz bitti gözüyle bakan çok var ama daha pastırma yazı var. Bu yüzden, tatil, turizm, seyahat sezonunu hemen kapatmayın. Birkaç gün sonra havalar, yazdan daha güzel hale gelirse hiç şaşırmayın. Sıcak sevenler için dünyanın dört bir tarafında, çok ekonomik turlar gel gel diyor. Siz yeter ki, bütçenizden tatile, seyahate para ayırın, gerisi kendiliğinden gelir. Peki, sonbahar rotası nasıl ve nerelere olmalı?

Gelecek pazar çıkacak Rota’da, sizleri lezzet diyarlarına götüreceğiz. Damak tadıyla, seyahat keyfini bir arada yaşamak isteyenlere, 8 Ekim Milliyet’ini şimdiden ayırmalarını öneririm.

Kaplıca bir başka!

Sıcak arayanlar için kaplıcalar müthiş bir güzellik. Hele bir de sıcak suyu seviyor ve keyif alıyorsanız, deniz sezonu bitti diye üzülmenize hiç gerek yok. Geçen hafta Tarih Kongresi için Ankara’nın hemen yanı başındaki Haymana Kaplıcaları’ndaydık. Değmeyin keyfimize.

Oldum olası kaplıcaları severim ve herkese tavsiye ederim. Bir denediniz mi, bırakması zor. Kaplıcalar, dünyanın her yerinde öylesine yaygın ki, biz hâlâ alternatif turizm haline getiremedik.

Eskiden bol yıldızlı oteller yoktu. Şimdi hem fazlasıyla var hem de diğer tatil seçeneklerine göre çok daha ekonomikler. Üstelik şifa dağıtıyorlar.

Hasta olmadan gitmek çok daha keyifli!

Abbas Güçlü / Yakamoz