Gündem Uluslararası çete çökertildi

Uluslararası çete çökertildi

31.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye-Yunanistan-Romanya üçgeninde sigara, akaryakıt ve insan kaçakçılığı yapan çetenin lideriyle birlikte 17 adamı tutuklandı. Emekli işçinin liderliğini yaptığı çetede eski polis, asker, memur ve genel müdür bulunduğu ortaya çıktı!

Uluslararası çete çökertildi

İstanbul polisi, uluslararası çeteye ilk operasyonu geçen yıl yapmıştı. Sarıyer’deki bir teknede 400 bin 500 paket kaçak sigara ele geçirilmişti. Polis, çeteye mensup bir kamu çalışanını takip ederek yaptığı operasyonda bazı kişileri gözaltına almıştı. Çetenin aynı zamanda akaryakıt ve insan kaçakçılığı yaptığı da belirlenince soruşturma derinleştirilmişti.

Haberin Devamı

Deniz ve karadan

Genişletilen takip sonucu, geçen ay da çetenin Romanya’ya tekneyle kaçak göçmen götürmesi sırasında operasyon düzenlendi. Karadeniz üzerinden Romanya’ya hareket eden tekne, deniz polisinin yardımıyla durduruldu. Karadeniz’in dalgaları arasında küçük bir tekneyle Avrupa’ya götürülmek istenen 161 kaçak göçmen kurtarılırken, çok sayıda şebeke üyesi gözaltına alındı. Araştırmalarda, şebekenin bazı kaçak göçmenleri de Pazarkule Gümrüğü’nden Yunanistan’a kaçırdığı tespit edildi. Göçmenleri lüks ciplere yaptığı gizli bölmelerle sınır kapısından geçirdiği belirlenen şebekeye, Yunanistan ayağında Dimitrinka Petrova adlı kadının yardım ettiği tespit edildi. Gümrük kapısındaki Yunanlı polislerle işbirliği yaptığı belirlenen kadınla kendisine yardım eden polisler, İnterpol üzerinden Yunanistan’a bildirildi.

Haberin Devamı

‘Kara mazot’ sattılar

Şebekenin, Keşan ve Malkara’daki fabrikalardan alınan atık yağları solventle karıştırıp 10 numara mazot denen ‘kara mazot’ yaparak piyasaya sürdüğü de belirlendi. Başakşehir, Bayrampaşa ve Silivri’deki 3 petrol istasyonu üzerinden kaçak mazot ticareti yapan şebekenin 52 bin 700 litre akaryakıtına el konuldu. İşletmeler de lisansları iptal edilip kapatıldı. Polis bu kez çete yönetimine operasyon düzenledi. Geçen hafta şebeke lideri ve 38 şüpheli gözaltına alındı. Gözaltına alınan şebeke yöneticilerinin, emniyetten, gümrükten ve ordudan atılan eski kamu görevlileri olduğu tespit edildi. Mahkemeye sevk edilen 38 şebeke yöneticisinden aralarında çete lideri Erdal Bilir ile 3 yardımcısının da bulunduğu 18’i tutuklandı. 20 şüpheli ise ‘adli kontrol’ kararıyla serbest bırakıldı.

Şebekede eski kamu görevlileri

Milyonlarca liralık kaçakçılığı yöneten çetenin elebaşılığını işçi emeklisi Erdal Bilir’in yaptığını tespit eden emniyet ekipleri, Bilir’in yardımcılarının ise eski polis M.C.D., A.S. ve ordudan atılan eski astsubay Y.I. olduğunu belirledi. Yakalananlar arasında uluslararası bir içki firmasının eski genel müdürü A.N.Y.’nin de olduğu öğrenilirken, örgüt şemasını ortaya çıkaran polis, şebeke lideri Erdal Bilir’in altında sigara kaçakçılığından sorumlunun Hüseyin S., göçmen kaçakçılığından sorumlunun ‘Kozanlı Yusuf’ lakaplı Yusuf B., akaryakıt kaçakçılığından sorumlunun ise Gıyasettin P. olduğunu ortaya çıkardı.

Haberin Devamı