Gündem ‘Üniversite tercih’ robotu: Üni-Veri

‘Üniversite tercih’ robotu: Üni-Veri

27.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi, üniversite tercihi yapacak adaylara Üni-Veri isimli sistemle yardımcı oluyor.

‘Üniversite tercih’ robotu: Üni-Veri

 

15-16 Haziran tarihlerinde yapılan üniversite sınavının sonuçlarının açıklanması ve tercih sürecinin başlamasının ardından Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi, üniversite tercihi yapacak adaylara bölümler hakkında nitelikli bilgi sunmak amacıyla Üni-Veri (Yükseköğrenim İstihdam Endeksi) isimli bir sistem hazırladı. Sistemde, YÖK mezun verisi ve SGK istihdam verileri analiz edilerek, bölümlere göre “ücret”, “iş bulma süresi”, “istihdam oranı”, “nitelik uyuşmazlığı” ve “kamuda işe yerleşme oranı” gibi göstergeleri ortaya konuluyor.

Haberin Devamı

Üniversitelerden alınan mezun bilgileri ile Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) alınan istihdam verilenlerinin birleştirilip analiz edilmesiyle hazırlanan Üni-Veri, 2014-2018 dönemini kapsıyor. Açıköğretim fakülteleri ve 35 yaş üzerindeki mezunlar analize dahil edilmedi.

606 bölüm incelendi

Sistemde, üniversite mezunlarının işgücü piyasası performansları “bölüm bazında” değerlendirilerek meslek seçimi yapma aşamasındaki gençlerin kullanımına sunuluyor. Türkiye’deki üniversitelerde açık olarak bulunan 606 bölüm, sistemde 70 farklı alanda toplandı. Bu bölümlerden mezun olan öğrencilerin mezuniyet sonrasındaki işgücü piyasası performansları ise, “ücret”, “istihdam oranı”, “iş bulma süresi”, “nitelik uyuşmazlığı” ve “kamuda işe yerleşme oranı” başlıklarında karşılaştırıldı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı’nın sistemine göre mezuniyet tarihinden itibaren 0-12 ay içinde işe yerleşme oranına göre en iyi bölümler yüzde 77 ile pilotajlık oldu. Bunu, eczacılık, fizyoterapi, odyoloji, tekstil mühendisliği, hemşirelik, inşaat mühendisliği, mimarlık, gıda mühendisliği, diş hekimliği takip etti. En az istihdam ise yüzde 3 ile hukuk bölümünde gerçekleşti.

En geç işe yerleşen ‘hukuk’ mezunları

Mezun olduktan sonra en kısa süre içinde işe yerleşen mezun grubu 4 ay 2 gün ile tekstil mühendisleri oldu. İlk 6 aylık süre içinde işe yerleşen diğer mezunlar ise iç mimarlık, mimarlık, konservatuvar, endüstriyel tasarım, pilotaj, odyoloji, inşaat mühendisliği, veterinerlik ve eczacılık mezunları oldu. En geç işe yerleşenler ise ortalama 17 ay 14 gün ile yine hukuk mezunları oldu.

En çok ücretle işe başlayan grup, ortalama 5 bin 890 TL maaşla tıp mezunları olurken, onu pilotaj, uçak mühendisliği, gemi mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, maden mühendisliği, endüstri mühendisliği, elektrik elektronik mühendisliği takip etti.