Gündem Üniversitede büyük ayıp!

Üniversitede büyük ayıp!

05.04.2008 - 12:22 | Son Güncellenme:

Dokuz Eylül Üniversitesi'nde doçent ve profesörün arasındaki utanç verici olay ortalığı karıştırdı.

Üniversitede büyük ayıp

DOKUZ Eylül Üniversitesi (DEÜ) Buca Tınaztepe Kampusu'nda Fen- Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Hakkı Uyar'ın, doktora danışmanı hocası Prof.Dr. Ergün Aybars'ın fakültede verdiği konferansın afişlerini yırttığı iddiası ortalığı karıştırdı.

Doç.Dr. Uyar'ın “iftira” dediği olayın güvenlik kameralarınca tespit edildiği açıklandı. Prof.Dr. Aybars, işlem yapılması için Rektörlüğe şikayet dilekçesi verirken, Fen- Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Serdar Kurt, “Doç.Dr. Uyar, gerçekten çok kötü bir şey, terbiyesizlik yapmış” dedi.

DEÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı 18 Mart Çanakkale Zaferi ile ilgili konferans düzenledi. Konferans vermesi için aynı üniversiteye bağlı Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof.Dr. Ergün Aybars'ı davet etti. Türkiye'nin her yerinde bugüne kadar binlerce konferans vermiş, çok sayıda kitabı bulunan Prof.Dr. Aybars, komşu fakülteden gelen daveti kabul etti, 18 Mart günü öğrenci ve öğretmenlere bu önemli günle ilgili bir sunum yaptı. Ancak konferanstan birkaç gün sonra, Prof.Dr. Aybars'ın konferansını duyurmak için fakültenin çeşitli bölümlerindeki panolara asılan afişlerden birinin Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Hakkı Uyar tarafından yırtıldığı iddiası ortaya atıldı. Bu olayın iddia olarak kalmadığı, ‘güvenlik kamerası’ tarafından tespit edildiği ortaya çıktı.

Afişinin eski öğrencisi tarafından yırtıldığı ve bunun güvenlik kamera kayıtlarından belgelendiği iletilen Prof.Dr. Aybars, dekanlığın bu konuda herhangi bir işlem yapmaması üzerine Rektörlüğe bir şikayet dilekçesiyle başvurdu, gereğinin yapılmasını istedi. Prof.Dr. Aybars, doktora danışmanlığını yaptığı Doç.Dr. Uyar'ın bu hareketinin hocasına bir ‘nefret’ göstergesi olduğunu belirtti.
Doç.Dr. Uyar ise hakkındaki iddiaları yalanladı. Doç.Dr. Uyar, iddia sahiplerinin belgelerini ortaya koymalarını istedi, “Ergün hoca, benim hocam. Hiç böyle bir şey yapar mıyım, iftira” derken, Fen- Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Serdar Kurt, “Başka bir şeyi araştırırken güvenlik kamerası kayıtlarından Doç.Dr. Uyar'ın afişi yırttığını gördük. Kötü bir şey, terbiyesizlik yapmış” dedi.

HOCAYA SAYGISIZLIK


Prof.Dr. Ergün Aybars, eski öğrencisi tarafından afişinin yırtılmasının hocaya karşı duyduğu nefretin bir göstergesi olduğunu söyledi. Yaklaşık 6 yıl önce kendisinin, bir iki yıl sonra ise eşinin doktora danışmanlığını yaptığı Doç.Dr. Uyar'ın böyle bir davranış, böyle bir nefret için ne nedeni olduğunu bilmediğini, ancak varsayımda bulunabileceğini belirten Prof. Dr. Aybars, şöyle konuştu:
“Başarılı bir öğrencimdi, tezinden pekiyi verdim. Ancak İngilizce sınavını başaramadığı için yardımcı doçent kadrosunu alamadı, buna karşın ona öğretim görevlisi kadrosu verdim. Eşi ise doktorasını alamadı. Jürisinde yoktum. Eşinin jürisi 1'i enstitümüzden diğer 4'ü dışarıdan üyelerden oluşuyordu. Ama yardımcı doçent kadrosunu, eşinin doktorasını alamamasından beni sorumlu tutuyor olabilir. Bu iki sebep olabilir. Olayla ilgili Dekanlık, benim Rektörlüge şikayetim halinde işlem yapabileceğini söyledi. Bir öğretim üyesinin bu duruma düşmesi kabul edilemez. Öğretim üyeliğinin haysiyeti var. O bunu yaparsa başkası neler yapmaz. Bu nedenle şikayetçi oldum.”

İDDİALAR ASILSIZ

6 yıl önce Yardımcı Doçentlik sınavını kazanamayan, ancak öğretim görevlisi kadrosunda çalışırken tekrar sınavlara girip başarılı olan ve Doçentliğe kadar yükselen Hakkı Uyar, eski doktora danışmanı hocasının konferans duyurusunu yırttığı iddialarının asılsız olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Fen- Edebiyat Fakültesi eski Dekan Yardımcısı da olan Doç. Dr. Hakkı Uyar, “Yok, olmaz öyle şey. Ergün bey, benim hocam” dedi ve kendisine çamur atıldığını öne sürdü. Doç.Dr. Uyar, bu iddiaların ardında geçen Dekanlık, gelecek Rektörlük seçimlerinin olduğunu söyledi.

Doç.Dr. Uyar, bir önceki dönemde dekan yardımcısı oldup son seçimde eski dekanı desteklediğini belirterek, fakültede hizipleşmeler ve kamplaşmaların olduğunu kaydetti. Hakkındaki iddiaların bunlardan kaynaklandığını savunan Doç.Dr. Uyar, 2 meslektaşıyla verdikleri Atatürk İlkeleri ve İnkılapları dersinin de dönem başında gerekçe gösterilmeden ellerinden alındığını öne sürdü. Bu derslerin şimdi haftanın iki günü öğleden sonraları, 100- 200 öğrenciye bir arada verildiğini ve verimsiz olduğu için öğrenciler tarafından da şikayet edildiğini belirten Doç.Dr. Uyar, sorunu şifai olarak Rektör Prof. Dr. Emin Alıcı'ya iletildiğini kaydetti.

Haberin Devamı


Tehdit edildiğini, fakültede insanların sürekli tehdit edilip bir ‘despotizm’ uygulandığını iddia eden Doç. Dr. Uyar, kendisine “Senin biletini kestik” denildiğini iddia etti. Fakültede, Afet İnan Tarih Araştırma Ödülü alan tek kişi olduğunu, çok sayıda kitabı bulunduğunu belirten Doç. Dr. Uyar, “Bu senaryodur. Onların senaryosudur. Bu iddiayı ortaya atanlar belgesini ortaya koysunlar” diye konuştu.

TESADÜFEN TESPİT
Öte yandan Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serdar Kurt, afiş yırtılması olayını, bir başka olay için güvenlik kamerası kayıtlarını izlerken tesadüfen gördüklerini söyledi. Kamera kayıtlarını biri Tarih Bölümü Başkanı Doç.Dr. Mustafa Daş olmak üzere 3 kişi izlediklerini, olayı birlikte gördüklerini belirten Prof.Dr. Kurt, şunları söyledi:

“Başka bir olayla ilgili kayıtları izlerken bu afiş yırtılmasını gördük. Üzerinde durmadık. Onun terbiyesizliği, kötü bir şey yapmış. Biz burada eğitim öğretimle uğraşıyoruz. Anne babalar doğuruyor, biz meslek sahibi yapıyoruz. Bir doktora danışmanına bunun yapılması olacak şey değil, terbiyesizlik. İşlem yapacak bir şey yok. Onu gördüm, ne diyeyim benim konumum farklı.”

Haberin Devamı


Prof. Dr. Kurt, Doç. Dr. Uyar'ın Dekanlık, Rektörlük seçimleri nedeniyle hakkında iftira atıldığına ilişkin soruya ise, “O öyle düşünüyor olabilir, Afişi yırtarken onu mu düşünerek yapmış” diye konuştu. Prof. Dr. Kurt, olayın birkaç kişi tarafından bilindiğini, çok konuşulan, gündeme getirilecek bir konu olmadığını savundu.