Gündem Üniversitede gizli tanıklı soruşturma

Üniversitede gizli tanıklı soruşturma

27.06.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Akdeniz Üniversitesi’nde Yrd. Doç. Dr. Şanlı’nın Berkin Elvan’ın öldüğü gün sınıfta yaptığı konuşma ve bir öğrenciyi tehdit ettiği iddiasıyla soruşturma açıldı. Soruşturma dosyasında şikâytçi öğrencinin tanıklarının bilgileri gizlendi

Üniversitede gizli tanıklı soruşturma

Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Şanlı hakkında, derste Berkin Elvan’ın ölümü üzerine söyledikleri ve bir öğrenciyi sınıfta bırakmakla tehdit ettiği iddiasıyla disiplin ve ceza soruşturması açıldı. Üniversitenin soruşturma evrakında şikâyetçi tanık isimlerinin gizlenmesi, ‘gizli tanık’ uygulaması tartışmasına yol açtı.
Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Şanlı’nın, Gezi olayları sırasında polisin attığı gaz fişeği ile yaralanarak 269 gün boyunca komada kalan Berkin Elvan’ın öldüğü 11 Mart 2014 günü, Ekonometri Bölümü ikinci sınıf öğrencilerine verdiği Makro İktisat dersi sırasında bu olayla ilgili konuşması şikâyet ve soruşturma konusu oldu. Yrd. Doç. Dr. Şanlı’nın polisin katil olduğunu söylediği, hükümet aleyhine konuştuğu, bir öğrenciyi sınıfta bırakmakla tehdit ve hakaret ettiği suçlamalarıyla şikâyette bulunuldu. Duygu Dikayak isimli öğrenci ile babası Yüksel İskender Dikayak tarafından Fatih Polis Merkezi’ne yapılan şikâyetin ardından, olay Antalya Cumhuriyet Savcılığı’na intikal etti.

Savcılık görevsizlik verdi
Savcılık ‘görevsizlik’ kararı vererek dosyayı AÜ Rektörlüğü’ne gönderdi.
Rektörlük ise Berkin Elvan’ın masum ancak polislerin katil olduğunu söylediği, derste Lenin’den bahsettiği, Duygu Dikayak isimli öğrenciyi sınıfta bırakmakla tehdit ettiği suçlamalarıyla ilgili olarak Yrd. Doç. Dr. Şanlı’ya hem ceza hem de disiplin soruşturması açtı. Soruşturmada, Cumhuriyet Savcılığı’nın görevsizlik kararı ekinde bulunan ve polis ifade tutanaklarında yer alan şikâyetçilerin tanıklarına ait tüm kimlik bilgileri ile şikâyetçi olarak gösterilen öğrenci ve babasının bazı iletişim bilgileri gizlendi.
Öğrencinin avukatı Münip Ermiş, “Anlaşılan o ki Akdeniz Üniversitesi soruşturmalarında ‘gizli tanık’ uygulaması başlatmış. ‘Gizli tanık’ uygulaması sadece mahkeme kararıyla uygulanabilen bir yöntemdir. Hakaret davalarında ‘gizli tanık’ diye bir uygulama olamaz” dedi.

‘Konuşmalar ders dışıydı’
Soruşturmada ifadesi alınan Yrd. Doç. Dr. Mustafa Şanlı suçlamalara neden olan konuşmaların teneffüs zaman diliminde geçtiğini belirtti ve iddiaları yalanladı. Şanlı, “Arkadaşlar bugün 14 yaşında bir çocuk öldü” dediğini, bir öğrencinin “Polislerinki hak, ben de öldürürdüm” demesi üzerine yanıt verdiğini ve öğrenciler arasında karşılıklı konuşmalar olduğunu aktardı. Şanlı, öğrenciye “Evladım, devlet aşiret değildir, intikam almaz, öldürmez. Hukuk çerçevesinde yargılar, cezasını verir” dediğini ve sonrasında Duygu Dikayak’ın “Ben buraya para vererek geldim, derse dönelim hocam” şeklinde cevap verdiğini ve bir süre bu tarz konuşmaların yaşandığını belirtti.