30.12.2010 - 02:57 | Son Güncellenme:
SEFA KARAHASAN
KKTC’deki altı üniversitenin kontenjanlarındaki açık, yetkilileri alarma geçirdi. Adadaki okulların Türk öğrenciler için kontenjanı 17 bin 62. Ancak, 2007’de Türkiye’den 9 binden fazla öğrenci alan üniversiteler, bu yıl yalnızca 3.940 öğrenciyi cezbedebildi. Milliyet’e konuşan KKTC’nin YÖK’ü, Yüksekögretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) Başkanı Hasan Ali Bıçak, bu durumun nedenlerinden birinin Türk dizileri olduğunu söylüyor. Bıçak, “Dizilerde KKTC’nin kumarhane konusu veya ‘diploma satın alırız’ imajı işleniyor. Türkiye’deki halkı derinden etkileyecek şeyler bunlar. Bundan son derece rahatsızız” dedi.
Türkiye’de son dönemlerde açılan üniversitelerin de KKTC’yi etkilediğini anlatan Bıçak, “Ekonomik kriz de bunu tetikledi” dedi.
‘Dizileri etkiliyor’
Girne Amerikan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yıldırım Öner de Türkiye’deki üniversitelerin reklamlarında KKTC’yi kötülediğini öne sürdü. Öner, “KKTC’de fuhuş, kumar, uyuşturucu var” propagandası yapılıyor” dedi. Dizilerin de etkisine işaret eden Öner, şunları söyledi: “Biri çıkıyor, çok izlenen bir dizi, gelinin ailesi damadından diploma istiyor. Damadın ailesinden birileri, ‘Kıbrıs’tan parayı gönderir diplomayı alırız’ diyor. Bizim üniversitelerimiz ne kadar kaliteli olursa olsun, bu imaj insanların kafasında kalıyor.”
‘Rekabet arttı’
Doğu Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Halil Nadiri de Türkiye’deki alternatiflerin çoğalmasına vurgu yaptı. Nadiri, “Türkiye’de üniversite sayısı 2007’de 80 iken şimdi 160 oldu. Bu da bizleri etkiledi” dedi. Rumların, KKTC üniversitelerine olan ilgiden rahatsız olduğunu belirten Nadiri, “Rumlar, ‘Kuzey işgal altında oraya gitmeyin’ propagandası yapıyorlar. Baskı kuruyorlar” ifadesini kullandı.
‘Turistlerimiz de öğrenci ailesi’
KKTC’de öğrenim gören 43 bin öğrencinin ekonomiye yıllık katkısı 700 milyon TL. Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Andaç Günay üniversitelerin ekonominin lokomotifi olduğunu belirterek, “Çökerlerse, ekonomi biter. Düşünmek dahi istemiyorum” dedi.
Günay, şunları söyledi: “Turizm ve üniversiteler, bu ülkenin ekonomisinin bel kemiği. Üniversiteler zarar görürse, turizm ve ekonomi büyük zarar görür. Öğrenciler bu ülkede turizm hareketi sağlıyor. Aileleriyle, akrabalarıyla, tanıdıklarıyla. bunların bitmesi demek, kötü bir durumdur.”
Günay, Ada’ya her yıl gelen 400 bin turistin 100 bininin burada öğrenim gören öğrencilerin aileleri ve arkadaşları olduğunu söyledi. Doğu Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Halil Nadiri de “Ekonominin çarklarının dönmesinde üniversitelerin büyük katkısı var” yorumunu yaptı.
Milliyet’e konuşan Maliye Bakanı Ersin Tatar, “Üniversiteler bizim için can simidi. Üniversiteler çökerse biteriz” dedi.