Gündem Üniversitelilerin yüzde 40’ı tüketiyor

Üniversitelilerin yüzde 40’ı tüketiyor

08.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Bir üniversitede enerji içeçeği tüketimine yönelik araştırmaya göre, öğrencilerin enerji içeceği tüketimi sınav haftalarında artıyor. Uzmanlar ise uyarıyor...

Üniversitelilerin  yüzde 40’ı tüketiyor

Giresun Üniversitesi Gıda Mühendisliği Fakültesi Gıda Teknolojisi Bölümünden Yrd.Doç.Levent Şen, üniversitelilerin enerji içeceği tüketimini araştırdı. Afyon Kocatepe Üniversitesi’ndeki 750 öğrenciyle yapılan ankete göre öğrenciler su dışında en çok çay tüketiyor. (Yüzde 59.5) Öğrencilerin yüzde 20.9’u alkolsüz gazlı içecek, yüzde 17.1’i kahve, yüzde 2.5’i de enerji içecekleri tüketiyor. Ankete katılan öğrencilerin yüzde 21.2’si enerji içeceklerinin bağımlılık yaptığını, yüzde 35.2’si bağımlılık yapmadığını dile getirdi.

Haberin Devamı

Sınav haftası artıyor

Ankete iştirak eden öğrencilerin yüzde 22.3’ü enerji içeceklerinin zararlı olmadığını düşünürken, bu konuda fikir beyan etmeyenlerin oranı yüzde 44.1 olarak tespit edildi. Anket sonuçlarına göre öğrencilerin yüzde 39.7’si enerji içeceği tükettiklerini ifade ederken, enerji içeceği tüketmeyenlerin oranı ise yüzde 60.3 oldu. Enerji içeceğini gün aşırı tüketenlerin oranı yüzde 9.4, en az ayda bir kez tüketenlerin oranı ise yüzde 51.7 olarak tespit edildi. Öğrencilerin sınav haftasında enerji içeceği tüketme oranı ise yüzde 51 olarak belirlendi.

Ayrıca, alkol kullananların yüzde 71.1’i de enerji içeceği tüketmediğini dile getirirken, katılımcıların yüzde 69’u enerji içeceklerinin üzerindeki uyarıların okunması gerektiğini düşünmediklerini dile getirdi. Anketi gerçekleştiren Yrd.Doç.Levent Şen ise “Araştırma, öğrencilerin enerji içeceklerinin bileşenleri ve sağlık üzerine etkileri konularında yeterli bilgiye ve bilince sahip olmadıklarını ortaya koydu” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

‘İntihar eğilimini artırıyor’

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı’ndan Doç.Dr.Hande Selen Erge de “Enerji İçecekleri” başlıklı bir araştırma yayımladı. Araştırmada enerji içecekleri için şöyle denildi:

“Bağımlılık yapan ilaçlar gibi dopamin, serotonin, noradrenalin ve adrenalinin fazla miktarda salgılanmasına neden olduğu bilinmektedir. Amerikan askerlerinde yapılan bir çalışmada enerji içeceği kullanan askerlerde intihara eğilimin fazla olduğu, alkol ile birlikte alanların ise daha yüksek intihar eğiliminde olduğu ortaya konuldu.”