GündemÜnlü profesör gönüllü ameliyat için geliyor

Ünlü profesör gönüllü ameliyat için geliyor

28.03.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin yetiştirdiği en büyük cerrahlardan Ord. Prof. Afksendiyos Kalangos, çalışmalarına İsviçre’de devam ediyor. Kalangos eylülden itibaren?kalp hastası çocuklara ücretsiz ameliyat projesi için geliyor

Ünlü profesör gönüllü ameliyat için geliyor

Sosyal paylaşım sitesi Twitter’de geçtiğimiz günlerde “Azınlıklardan (!) bir hekim birkaç ayda bir Türkiye’ye gelip ücretsiz ameliyat yapıyormuş. Buna vatanperverlik diyoruz” yazan bir mesaj dolaşmaya başladı. Bu doktorun kim olduğunu araştırınca karşımıza tanıdık bir isim çıktı: Ord. Prof. Afksendiyos Kalangos. Türkiye’nin bugüne kadar yetiştirdiği en büyük cerrahlardan olan Cenevre Üniversitesi Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Bölümü Başkanı Profesör Kalangos, dönem dönem öğrencisi olan cerrahlara yardım etmek için Türkiye’de ameliyatlar yaptığını söyledi.
Profesör Kalangos asıl yardım projesinin ise eylül ayında başlayacağını müjdeledi. Fransa’nın en prestijli tıp ödülünü alan, Nobel’e aday gösterilen Kalangos eylül ayından itibaren 15 kalp hastası çocuğu sağlığına kavuşturmak için hiçbir karşılık almadan ameliyatlar yapacak. Operasyonlarda kullanılacak her türlü malzemeyi ve çocukların bakım masraflarını ise aynı zamanda projenin fikr babalarından olan İzmirli bir işadamı karşılayacak.

Babasının izinde...
Kalangos’un yardımseverliği babası Dr. Konstantin Kalangos’tan geliyor. Ölmeden önce Yeşilköy’de doktorluk yapan baba Kalangos semtte durumu iyi olmayan hastalara yardımlarıyla tanınırmış. İlaçsız hastalara kendi parasıyla ilaç bile alan baba Kalangos’un ismi geçtiğimiz yıllarda Yeşilköy’de bir sokağa verilmişti. Yeşilköy’de büyüyen Kalangos Saint Benoit Lisesi’nden sonra Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ni birincilikle bitirdi.
1991’de Paris’e giden başarılı doktorun yolu bir süre sonra Cenevre Üniversitesi’ne kadar uzandı. Kısa sürede başarısıyla dikkat çeken Kalangos Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Başkanlığı’na getirildi. Görevini başarıyla yerine getiren Kalangos tüm bunların yanı sıra 1998’de kurduğu ‘Hearts for All’ (Herkes için Kalp) adlı dernekle bugüne dek içlerinde Gürcistan, Kırgızistan, Vietnam ve Hindistan’ın bulunduğu 15 ülkede kalp damar cerrahisi merkezleri kurdu. Çoğu çocuk 12 bin kişi bu merkezlerde para alınmadan ameliyat edildi.

Ameliyatları kendi yapacak
Projenin Türkiye’de de uygulanması fikri ise isminin açıklanmasını istemeyen İzmirli işadamından geldi.. Milliyet’e konuşan Kalangos, “Beni aradığında çok mutlu oldum. Yaptığı teklif üzerine onu alnında öpmek istedim. Hiç düşünmeden kabul ettim. Teklif beni çok etkiledi. Umarım bu başkalarına da örnek olacaktır” dedi. Fikir geliştirildiğinde İzmir’de bulunan Medical Park Hastanesi ile anlaşma yapıldı. Hastanede yapılacak ameliyatların malzeme masrafını İzmirli işadamı üstlendi. Kalangos da hiçbir ücret almadan ameliyatları yapma sözünü verdi.
Başarılı doktor, “Parasal imkanı olmayan 10 ila 15 çocuğun dosyasını inceliyorum. Gelecek eylül ayında ameliyatlara başlayacağım. Her birinde bizzat ben bulunacağım, ameliyatları ben yapacağım. Acele etmeden en iyi şekilde bu işi yapmak istiyorum. Herkese eşit imkan sağlamaya çalışacağız. Çocuklar için düzenli bir yardıma hazırım. Ameliyatlar için eylül ayının 17’sinde Türkiye’ye geleceğim” diyor. Kalangos özellikle doğuştan kalp hastalığı ve kalp kapakçığı sorunu bulunan 3 ila 5 yaşları arasındaki çocukları tedavi edecek.

Ünlü profesör gönüllü ameliyat için geliyor

Haberin Devamı

Kalangos, Amerikalı siyasetçi Al Gore ile.

14 buluşa imza attı
Halen 10’un üzerinde bilimsel proje sürdüren Kalangos, hücresel kalp nakli, yapay kalp, damar ve akciğer gibi konular üzerine çalışıyor. Kalangos’un icadı olan eriyen kalp kapağı halkası Türkiye’de ve dünyada birçok hasta tarafından kullanılıyor. Ayrıca tıp literatürüne geçen 14 ayrı teknik ve buluşa imza atan Kalangos 2 kez de Nobel Tıp Ödülleri’ne aday gösterildi. 51 yaşındaki doktor dünyanın en prestijli tıp ödüllerinden Fransız Tıp Akademisi Ödülü’ne de layık görüldü.

‘2-3 ayda bir Türkiye’de ameliyatlara giriyorum’
Kalangos 2000 yılından itibaren Cenevre’de 50’ye yakın Türk ile çalıştı. İhtisaslarının bir bölümünü fakültede sürdüren Türklerin büyük kısmı Türkiye’ye dönerek önemli hastanelerde görev yapmaya başladı. Şimdi de yanında 3 başarılı Türk ile çalışan Kalangos, “Yetiştirdiğim kişilerden Türkiye’ye dönenler tecrübelerimden yararlanmak istediklerinde beni arıyor. 2-3 ayda bir Türkiye’ye gelerek ameliyatlara giriyorum. Tanıdıklarıma yardımcı oluyorum. Yetiştirdiğim kişilerle iftihar ediyorum” diyor.