03.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
Sivas’ta ateşe verilen Madımak Oteli’nde yaşamını yitiren 33 aydın ve sanatçı ile iki otel çalışanı, katliamın 22’nci yıldönümünde anıldı.
Sivas’a 2 Temmuz 1993 tarihinde, Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri kapsamında kente gelen davetlilerin konakladığı Madımak Oteli’nin ateşe verilmesi sonucu 33 aydın ve sanatçı ile 2 otel görevlisinin yanı sıra 2 de eylemci yaşamını yitirdi. Katliamın 22’nci yıl dönümü kapsamında dün yapılacak anma programı dolayısıyla kentte yoğun güvenlik önlemleri alındı. Kente girişte otobüs ve araçlar durdurularak bagaj kontrolü yapıldı. Ayrıca otobüslerde seyahat edenlerin kimlik kontrolleri yapıldı.
Acısı içimizi yakıyor
Sivas Valisi Alim Barut ve il protokolü mensupları ile Cem Vakfı Başkanı Ali Dağ Valilik önünden yeni adıyla İl Özel İdaresi Bilim ve Kültür Merkezi olan eski Madımak Oteli’ne yürüdü.
Vali ve beraberindekiler bina içerisinde olayda yaşamını yitirenlerin isimlerinin yazılı olduğu anı köşesine karanfil bıraktı. Vali Barut, “Provokatörler maalesef amacına ulaşmış Sivas’ın alnına kara bir leke çalınmıştır” dedi.
15 bin kişi yürüdü
Alevi dernekleri öncülüğünde düzenlenen kitlesel anma gerçekleştirildi. Seyrantepe Ethembey Parkı’nda toplanan yaklaşık 15 bin kişi kortej oluşturarak 3 kilometrelik yürüyüşle Madımak Oteli’nin önüne geldi. Katliam kurbanlarının posterleri ile pankart ve dövizler taşıyan grup, ’Sivas’ın ışığı sönmeyecek’, ‘Sivas’ın hesabı sorulacak’ sloganları attı. Olayda yaşamını yitirenlerin aileleri, Gezi olayları sırasında Ankara’da öldürülen Ethim Sarısülük’ün annesi Sayfı Sarısülük ile 70 CHP’li, 15 HDP’li milletvekili de Madımak’ın önüne geldi.
Anma etkinliği saygı duruşu ile başladı. Olayda hayatını kaybedenlerin isimleri tek tek okundu. Kalabalık, ’Burada’ diyerek karşılık verdi.
Madımak kurbanlarından şair Metin Altıok’un kızı, CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok’un yanı sıra anmaya HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkan Yardımcıları Bülent Tezcan, Veli Ağbaba, Sezgin Tanrıkulu, Selin Sayek Böke, CHP milletvekilleri Aylin Nazlıaka, Ali Akyıldız, Tuncay Özkan, Madımak davasının müdahil avukatlarından CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, HDP milletvekilleri Müslüm Doğan ve Feleknas Uca da katıldı.
Hep yanacak...
Ölenlerin aileleri adına konuşan davanın müdahil avukatlarından Şenal Sarıhan, zaman aşımı kararıyla ilgili “Bu insanlığa karşı bir suçtur ve insanlığa karşı suçlarda zaman aşımı olmaz. Şimdi Anayasa Mahkemesi’nde bunun mücadelesini veriyoruz” dedi.
Madımak önüne kalabalığa hitabeden Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan, “Madımak’ın zaman aşımına ’hayırlı olsun’ diyenler bize hareket etmektedir. Madımak, utanç müzesi yapılmadan her gün yanmaya devam edecek. Binadan iki katilin isimleri sökülmedikçe yanmaya devam edecek. Zaman aşımını tanımayacağız” dedi.
IŞİD ile aynı zihniyet
Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Mat, “22 yıl önce bu katliamı yapan barbarları Avrupa’ya da taşıyıp koruyup kolladılar. Dün Sivas’ta bizi katleden zihniyet ile bugün Rojava’da, Kobani’de, bütün dünya insanlığını katleden IŞİD barbarları aynı duyguya, aynı zihniyete sahiptir” dedi.
Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir, “2015 yılı çok mu güvenli? 1993 yılında ne tehlike varsa bugün de Aleviler, çağdaş aydınlar için o tehlike devam ediyor. O gün hunharca canımızı katledenler ne yaptıysa bugün IŞİD aynısını yapıyor” dedi.
Olaylarda yaşamını yitiren halk ozanı Nesimi Çimen’in eşi Makbule Çimen, otel binası girişinde kapıyı yumruklayarak, “Olaydan sonra hastanede yattım ben 2.5 ay. Hiç birisi gelmedi sormadı. Ben otelin dördüncü katından ele ele tutarak indim aşağıya. İçim yanıyor” dedi.