Gündem Usta yazarlardan bayram kitapları

Usta yazarlardan bayram kitapları

24.10.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kurban ve Cumhuriyet Bayramı’nı en iyi şekilde değerlendirmeniz için usta yazar, sanatçı ve eleştirmenlerin sizler için belirlediği kitapları sıraladık

Usta yazarlardan bayram kitapları

Önümüzde hem Kurban Bayramı hem de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı var. Dolayısıyla uzun da bir tatil söz konusu. Tatil ve bayram hazırlıklarının sonuna yaklaşılan şu günlerde alışverişin bir parçası da kitaplardı... Tatile çıkan kitap kurtlarının valizinin, tatilini evinde geçirecek olanların başucunun olmazsa olmazlarından biri... Peki ne okuyacaksınız? İşinizi kolaylaştırmak için usta yazarlara, sanatçılara ve eleştirmenlere “Bayramda ne okuyalım?” sorusunu yönelttik.
* Elİf Şafak Semih Gümüş’un “Yazar Olabilir Miyim: Yaratıcı Yazarlık Dersleri” kitabı önemli bir inceleme kitabı . Ve tabii ki Yaşar Kemal “Çıplak Deniz Çıplak Ada” ile Zizek’ten “Yamuk Bakmak”ı tavsiye ederim.
* Ömer Türkeş Tarihsel toplumsal gerçeklikle edebiyat ilişkisini çok iyi kurduğu için Javier Cercas’ın “Salamina Askerleri”ni öneriyorum.
* Selçuk Demİrel İhsan Oktay Anar’ın “Yedinci Gün”ü. Anar, eşi benzeri olmayan birisi. Bir diğer kitap ise Hasan Cemal’in “1915: Ermeni Soykırımı”.
* Ümİt Ünal Gabriel Garcia Marquez’in “Anlatmak İçin Yaşamak”ı. Çok güzel, tavsiye ederim.
* Komet Memduh Şevket Esendal’ın bütün hikâyelerini tavsiye ederim.
* Ahmet Ümİt Tanpınar’ın “Huzur”unun bizim kültürümüzü anlattığı için öneriyorum.
* Yekta Kopan Yeni bir edebiyatçı ve yeni bir kalemle tanışmak isteyenler için: Pelin Buzluk, “Deli Bal” ve “Kanatları Ölü Açıklığında”.
* Murat Uyurkulak Türkçe şöleni çekmek için Birgül Oğuz’un “hah”ı; delici-delice bir hikâyeye tanıklık etmek için Laurent Seksik’in“Stefan Zweig’ın Son Günleri”.
* Görgün Taner Tomris Uyar’ın günce kitabı “Sesler, Yüzler, Sokaklar”. Hepimizin 80’li yılları iyi anlamaya ihtiyacımız var. Diğer kitap ise İlber Ortaylı’nın “1923-2023” kitabı.
* Fİlİz Alİ Hülya Uçansu’nun “Bir Uzun Mesafe Festivalcisinin Anıları”nı tavsiye ederim.
* İlber Ortaylı Carter Vaughn Findley’in “Modern Türkiye Tarihi”. Bu çocuğun bir özelliği var; Amerikalı Türkologların aksine Türkiye’yi iyi biliyor.
* Sumru Yavrucuk Hillary Jordan’ın “Uyandığında” adlı kitabı ve İhsan Oktay Anar’ın “Yedinci Gün”ü...
* Nazan Ölçer SSM’de Monet sergisini yapıyoruz. Monet ile ilgili pek çok kitap var; öyle bir sanatçı da kolay kolay gelmez Türkiye’ye.
* Taha Akyol Balkan Savaşı’nın 100. yılındayız. Bu sebeple Richard Hall’ın “Balkan Savaşları” (Homer Kitabevi) kitabını tavsiye ederim.
* Zülfü Lİvanelİ Yaşar Kemal’in “Çıplak Deniz Çıplak Ada” romanı büyük romancımızın elinden çıkan gerçek bir başyapıt.
* Nazlı Eray Stefan Zweig’ın “Kendi Hayatının Şiirini Yazanlar” kitabı bence bayramda okunacak kitaplardan.
* Hakan Günday Şule Gürbüz’ün “Zamanın Farkında”sı her ne kadar bir öykü kitabı olsa da, her öykü ayrı bir roman gibi...
* Kezban Arca Batıbekİ Orhan Pamuk’un Masumiyet Müzesi’ni 2 dilde anlattığı “Şeylerin Masumiyeti” kitabı, gerek görüntüsü gerekse içeriğiyle ilgimi çekti.