Gündem Uyuyan hesapları dublörle boşalttı

Uyuyan hesapları dublörle boşalttı

03.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

İstanbul’da bir bankanın gişe görevlisi, ‘uyuyan hesap’ olarak ifade edilen uzun dönem işlem görmeyen hesaplardan 1 milyon 500 bin lirayı dublör aracılığıyla çekti

Uyuyan hesapları dublörle boşalttı

FERİT ZENGİN - İstanbul Mali polisi, bir bankanın suç duyurusu üzerine ilginç bir dolandırıcılık olayını ortaya çıkardı. Banka müfettişlerinin yaptığı inceleme sonrasında savcılığa yapılan suç duyusuyla başlatılan kovuşturmada polis, bir müşterinin hesabından 1 milyon 500 bin lira paranın müşterinin bilgisi dışında çekildiğini tespit etti. Hesabın “uyuyan hesap” olarak adlandırılan yıllardır işlem görmeyen hesap olduğunu belirleyen polis, 25 yıl önce açılan hesabın sahibinin bankada kimlik fotokopisi üzerinden alınan eski bir fotoğrafının olduğu, paraları çeken ve müşteri ile aynı yaşa ve fiziki görünüme sahip olan dublörün ise gişe görevlisine sahte nüfus cüzdanını göstererek işlem yaptığını tespit etti.

Haberin Devamı

4 kişilik şebeke

Güvenlik kameralarından dublörün kimliğini tespit eden ekipler, şüphelinin irtibatları üzerinde yaptığı araştırmada ise birisi aynı bankada çalışan 4 kişilik bir şebekeyi belirledi. Derinleştirilen kovuşturmada polis, şebekenin elebaşının ise aynı bankada çalışan Sadık D. olduğunu tespit etti. Sadık D.’nin çalıştığı bankanın değişik şubelerindeki para miktarı yüksek uyuyan hesapları tespit edip, hesap sahiplerinin kimlik bilgilerini alarak şebeke üyelerine iletip dublör temin ettirdiği, ardından da sahte kimlik hazırlattığı belirlendi.

29 Haziran’da İstanbul ve Ankara’da düzenlenen operasyonlarda aralarında şebeke elebaşı banka çalışanı Sadık D.’nin de bulunduğu 3 şebeke mensubu gözaltına alınırken, adreslerdeki aramalarda dijital malzemelerle, kimlik yapımı için kullanılan makine ve malzemeler ele geçirildi. Daha önce dolandırıcılık olayından emniyette işlem gördüğü belirlenen Sadık D.’nin başını çektiği şebekenin benzer yöntemlerle farklı mağduriyetler yaratıp yaratmadığı da şikayetçi banka müfettişlerince araştırılıyor.