Gündem Uzun süren stres kilo aldırıyor

Uzun süren stres kilo aldırıyor

06.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İstanbul Aydın Üniversitesi VM Medical Park Florya Hastanesi’nden Uzman Diyetisyen Olcay Barış, ABD’deki Stanford Üniversitesinde yapılan ve stres altındayken yediklerimizden değil, stres nedeniyle salgılanan hormondan dolayı kilo alındığı sonucuna varan araştırmayı değerlendirdi.

Uzun süren stres kilo aldırıyor

Araştırmanın henüz deney aşamasında olduğunu ancak bulguların insanlar üzerinde de etkisi olacağını dile getiren Barış, “Bugüne kadar, stresliyken, üzgünken, kaygılıyken iştahımızın açıldığını ve bu ruh hallerinin bu nedenle kilo almamızı kolaylaştırdığını söylüyorduk. Araştırmaya göre stres tek başına bir neden olarak, yağ hücrelerinin artmasına neden oluyor ve kilo artışı yapıyor” dedi. Diyetisyen Barış diyet programlarında yapılan hataları da şöyle sıraladı:

Haberin Devamı

Tek tip beslenme: Tek tip beslenme ile kilo verdiğimizi sanırız ama çoğunlukla kas kaybı yaşarız. Vücuttan atılan ödem de, kilo verme olarak değerlendirilir ancak ilk fırsatta yerini geri alacaktır.

Uzun süre aç kalmak: Ramazan ayında oruç tutanların birkaç gün içinde kilo verdiğini düşünmesinin nedeni de kaybedilen kas ve ödemdir. Bir diyet metodu olarak da uzun süre aç kalmak son derece hatalıdır, kas kaybına neden olduğu gibi, bünyenizin zayıflamasına neden olur.

Limonlu ya da sirkeli su kullanımı: Hiçbir gıda, bilimsel olarak yağ yakmaz. Limonlu su ya da sirkeli su ile sadece metabolizmanın hızlanmasına destek olabilirsiniz ama kilo verme sürecinin temel formüllerinden gibi yansıtılması yanlış.

Haberin Devamı

Etkili diyetlere birden başlamak: Birden hızlı ve kapsamlı bir diyete başlamak, bağışıklık sistemimizi ciddi anlamda olumsuz etkiliyor. Bu nedenle diyetin A, C ve E vitaminleri açısından zengin olması çok önemli bağışıklık sistemimizin zayıflamaması için. Diyet aslında bir sağlıklı yaşam tarzı ve bunun sürdürülmesi lazım. l İSTANBUL DHA

Yazarlar