Gündem Vahit Bıçak hakkında soruşturma kararı

Vahit Bıçak hakkında soruşturma kararı

23.02.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ceren Damar cinayeti davasında sanık avukatlığı yapan ve savunmasında Damar’a yönelik çirkin ithamlarda bulunan Vahit Bıçak hakkında Ankara Barosu tarafından soruşturma başlatıldı...

Vahit Bıçak hakkında soruşturma kararı

Ankara Barosu Yönetim Kurulu, akademisyen Ceren Damar’ın katili Hasan İsmail Hikmet’in avukatı Vahit Bıçak ile ilgili disiplin soruşturması başlattı.

Haberin Devamı

Bıçak’ın Damar’ın öldürülmesine ilişkin açılan davanın ilk gününden itibaren sanık lehine yaptığı savunmalar ve sosyal medyada cinayetle ilgili yaptığı paylaşımlar büyük tepki çekmişti. Bıçak, davanın karar duruşmasında da skandal savunmalarına devam ederken, mahkeme, sanık Hikmet hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası vermişti.

Kararın ardından Bıçak’a meslektaşlarından tepki yağdı. Son olarak dün Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, “Bu savunma dokunulmazlığı, sınırlarını fersah fersah aşmıştır. Mesleğim adına çok üzgünüm. Bu kişi Ankara Barosu’nun kayıtlı bir avukatıdır. TBB itiraz merciidir, üst makamdır ve soruşturma açma yetkisi baronundur. Ankara Barosu’nun bu kişi hakkında derhal soruşturma açması gerekir. Hiçbir savunma hiçbir iddia yani hukukçuluk, avukatlık, savcılık görevleri insanların hatırasını rencide edilerek yapılamaz” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Kurul o sözleri değerlendirdi

Ankara Barosu Yönetim Kurulu’nun, Bıçak’ın sarf ettiği sözleri dünkü toplantısında değerlendirdiği belirtildi. Yönetim Kurulu’nun bu sözlerle ilgili olarak, “meslek kurallarının ihlal edildiği” gerekçesiyle soruşturma açılması kararı aldığı da bildirildi.

İki ayrı soruşturma

Baronun, Ceren Damar davasının sürdüğü 7 Ekim 2019’da da Bıçak ile ilgili soruşturma açtığı, ancak Bıçak’ın müvekkilinin cezaevinden baro yönetimi hakkında, “savunma hakkım kısıtlanıyor” dilekçesi gönderip suç duyurusunda bulunduğu da ortaya çıktı. Ankara Barosu’nun hem 7 Ekim’de hem dün açtığı soruşturmaları ayrı ayrı karara bağlayacağı öğrenildi.

Bıçak, Damar’ın katile cinsel saldırıda bulunduğundan 15 Temmuz’u savunduğuna kadar bir çok çirkin iddiada bulunmuştu.

Vahit Bıçak hakkında soruşturma kararı

İnsan hakları dersi veriyor!

Çorum Alaca İmam-Hatip Lisesi’nin ardından Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 1989’da mezun olan Bıçak, 2002-2004 arasında Başbakanlık bünyesinde faaliyet gösteren İnsan Hakları Danışma Kurulu Üyeliği yaptı. Bıçak, 2003-2005 arasında da Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı görevini yürüttü. Bıçak, aynı dönemde Avrupa Birliği Reform İzleme Grubu’nun altı üyesinden (Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı, Adalet Bakanı, İçişleri Bakanı, Avrupa Birliği Genel Sekreteri, Başbakanlık İnsan Hakları Başkanı, İHDK Başkanı) biri olarak görev yaptı.

Haberin Devamı

Kilidi değiştirmişti

Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu’nda (BİHDK) 2004’te hazırlanan “Azınlık hakları ve kültürel haklar” raporu tartışma yaratmıştı. Prof. Dr. İbrahim Kabaoğlu’nun başkanlığında hazırlanan rapora karşı gelen Bıçak, Başbakanlık Ek Hizmet Binası içinde BİHDK’ye tahsis edilen odanın kilidini değiştirerek toplantıları önlemeye çalıştı.

Bıçak, Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Fakültesi’nde “Ceza Hukuku”, “Ceza Muhakemesi Hukuku” ve “İnsan Hakları” dersleri, Güvenlik Bilimleri Enstitüsü’nde ise, yüksek lisans dersi olarak “Delil Hukuku” dersi veriyor.

Adı WikiLeaks belgesinde 

FETÖ’nün 7 Şubat MİT Kumpası ile ilgili o dönem Habertürk TV’ye konuşan Bıçak, “Hakan Fidan ve diğerleri ifade vermeye neden gitmiyorlar? Muhtemelen tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilmekten korktukları için gitmiyorlar” ifadesini kullanmış, Fidan’ın savcılara ifade vermeye gitmesi gerektiğini savunmuştu.

Haberin Devamı

FETÖ’nün hedefindeyken bir suikast sonucu öldürülen Necip Hablemitoğlu’nun Köstebek isimli kitabında yer alan, “Cemaatler emniyeti kuşattı” bölümünde de adı geçen Bıçak, WikiLeaks belgelerinde de, “CIA’nin Türkiye kontakları” arasında gösteriliyor. Bıçak, 2015 genel seçimlerinde AK Parti Ankara 1. bölge milletvekili aday adayı olmuştu.