Gündem ‘Vaka da hastaneye yatış da düşüyor’

‘Vaka da hastaneye yatış da düşüyor’

06.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bilim Kurulu toplantısı sonrası konuşan Sağlık Bakanı Koca, “Son 15 günde vaka sayısında önemli derecede düşüş yaşadık. 10 gün gecikmeli olarak bu düşüş doğrudan hastaneye yatışlarda da hissedilmeye başlandı” dedi. Koca, aşı tartışmasına ilişkin ise nüfusun 3 katı kadar doz aşı için anlaşmalar imzalandığını söyledi.

‘Vaka da hastaneye yatış da düşüyor’

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

HAYATLARINI KORUMAK İÇİN YATIRIM: Bilim Kurulumuz Ramazan bayramı öncesinde son toplantısını yaptı. Alınan tedbir ve kısıtlamaların etkisini birlikte değerlendirdik. Kısıtlamalar özlediğimiz günlerin hasretini daha çok hissettirse de terazinin diğer ucundaki hastalığın yayılımı ve kayıplarımızı belirgin şekilde azaltmaktadır. Bu dengeyi ancak birlikte hareket ederek kurabiliriz. Bugün fedakarlık göstererek ertelediğimiz günlerimiz bizim ve sevdiklerimizin hayatlarını korumak için yapılmış yatırımlar. Kapanma-açılma arasındaki kısır daireyi kıracak olan bizim irademizdir. Sabır ve sebat göstererek salgının tekrarlayan saldırganlığını kıracağız.

ÖDEDİĞİMİZ BEDELE DEĞECEK: Uygulanan tedbir ve kısıtlamalar ile birlikte hastalığın genel seyri de dikkate alındığında son 15 günde vaka sayısında önemli derecede düşüş yaşadık. 10 gün gecikmeli olarak bu düşüş doğrudan hastaneye yatışlarda da hissedilmeye başlandı. Şu günlerde ise ağır hasta ve vefat sayılarında tedbirlerin etkisini göstereceğini ön görüyoruz. Mevcut gidişat ödediğimiz bedele ve gösterdiğimiz sabra değeceğini işaret ediyor.

Haberin Devamı

MUTASYONDA SOMUT TESPİT YOK: Mutasyonlar ile ilgili çok sayıda kayıt ve incelemeyi eş zamanlı olarak takip ediyoruz. Ortada bir gerçek var; o da hastalığın varyantlarının etkisi konusunda kimse mutabık değil. Virüs benzer özellikleri göstererek dolaşımda kalmaya devam ediyor. Bu konuda aldığımız tedbirlerin toplum gündemini daha fazla meşgul etmesini gerektiren bir yönü yok. Mutasyonlar konusunda ne iyimser olacak ne de karamsarlığa sebep olacak somut bir tespit maalesef yok.

NÜFUSUN ÜÇ KATI AŞI ANLAŞMASI: Hastalığın seyrini değiştirecek olan aşılar ile ilgili de sizleri bilgilendirmek isterim. Her gelişmeyi zamanında sizlerle paylaşmaya gayret ediyorum. Bu konuda da gelişmeler oldukça bilgilendirmiştim. Şu anda Türkiye 100 milyon doz Sinovac’la, 90 milyon doz BioNTech’le ve 50 milyon doz da Sputnik’le anlaşma imzalamış durumdadır. Yaklaşık nüfusumuzun 3 katı kadarlık doz aşı için anlaşmalar imzalanmıştır.

Haberin Devamı

KARALAMA KAMPANYASI: (CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun ‘Sinovac’la yapılan sözleşme 50 milyon doz. O da gelmedi’ açıklaması) Usulsüz belge elde etme hastalığına yakalanmış ve eleştiriyle gerçekleri çarpıtmayı bilinçli olarak ayırt etmeyen birileri çıkıp Çin ile anlaşma 50 milyon yapıldı 100 milyon değil diyor. Daha önce Çin ile yapılan anlaşmaları defalarca ve tüm detayları ile ifade ettim. Anlaşılan Çin ile yapılan anlaşmanın sadece ilk bölümünü esas alarak bir karalama kampanyası başlatmışlar. Çin ile iki seferde her biri 50 milyon doza karşılık gelen toplamda 100 milyon doza karşılık gelen bir anlaşma imzaladık.

HASAR VERDİKLERİ KESİN: Bugün Çin’den aşı gelecekti nerede diye soranlar, dün Çin ile aramızdaki hassas konuları kaşıyarak ilişkilerimizi bozmaya çalışıyorlardı. Başarılı olduklarını söyleyemem ama hasar verdikleri kesin. Karşı çıkacağım, eleştireceğim diye gerçekleri çarpıtmak kimseye fayda vermez. Yalan dipsiz bir kuyudur ve sahibini o kuyunun dibine er ya da geç gönderir. Hakikat ise güneş gibidir. Ne kadar saklanmak istense de pırıl pırıl aydınlatır. Bugün mücadele bütünlüğü açısından susuyor olmamız edebimizdendir. Bu saldırganlığa sessiz kalacağımız anlamına gelmez. Akif’in dediği gibi: ‘Yumuşak başlı isem, kim dedi uysal koyunum? Kesilir belki, fakat çekmeye gelmez boynum!’

Haberin Devamı

En çok azalan illerde İzmir başı çekti

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı 24-30 Nisan’ı kapsayan verilere göre, her 100 bin kişideki Kovid-19 vaka sayısı bir önceki haftaya oranla tüm illerde azaldı. Sağlık Bakanı Koca ise, haftalık vaka sayısı en çok azalan illerin İzmir, Sakarya, Adana, Kırşehir ve Kars olduğunu duyurdu. Koca, Twitter’daki hesabından yaptığı açıklamada, “Geçen haftaya göre 100 bin nüfusa karşılık gelen haftalık vaka sayısı en çok azalan illerimiz; İzmir, Sakarya, Adana, Kırşehir ve Kars” dedi. -DHA

356 can kaybı 26 bin 476 pozitif

Türkiye’de dün 229 bin 491 Kovid-19 testi yapıldı, 26 bin 476 kişinin testi pozitif çıktı, 356 kişi hayatını kaybetti. Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu’na göre; 2 bin 414 kişiye hastalık tanısı konuldu, 35 bin 464 kişinin tedavisi ya da karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 4 milyon 589 bin 501’e yükseldi. Test sayısı 48 milyon 459 bin 224’e ulaştı. Vaka sayısı 4 milyon 955 bin 594, vefat sayısı 41 bin 883, ağır hasta sayısı 3 bin 418 oldu.

Yazarlar