Gündem Vali-komutan sahaya indi

Vali-komutan sahaya indi

05.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kovid-19 tedbirlerine yönelik İçişleri Bakanlığı’nın “Dinamik Denetim Süreci” kapsamında yurt genelinde denetimler artırıldı. Risk haritasında “kırmızı” renkli illerde valiler ve komutanlar da sahaya inerek vatandaşları uyardı.

Vali-komutan sahaya indi

İçişleri Bakanlığı’nın valiliklere gönderdiği Kovid-19 tedbirlerine yönelik “Dinamik Denetim Süreci” genelgesi kapsamında dün ekipler sahadaki denetimlerini artırdı. Sağlık Bakanlığı’nın risk haritasında “çok yüksek riskli” listede yer alan ve “kırmızı” renkle işaretlenen kentlerde de vatandaşlar uyarılar sıklaştı.

Haberin Devamı

TRABZON: Son üç haftadır vaka sayılarının en fazla olduğu ilk beş il içerisinde bulunan Trabzon’da, tüm uyarılara ve alınan tedbirlere rağmen cenaze ve taziyelere katılım sürüyor. Son olarak kentte vefat eden bir kişinin cenazesine katılan 100 kişiden 40’ına bir hafta sonra Kovid-19 teşhisi konuldu. Vali İsmail Ustaoğlu ile Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin, kentin en işlek alanlarında denetimlerde bulundu. Ustaoğlu, uzmanların önerdiği tam kapanma konusunda, “Tam kapanma söz konusu değil” açıklamasında bulundu.

Evden çıkan yurda

GİRESUN: Giresun’da da Vali Enver Ünlü, Gazi Caddesi’ndeki denetimlere katılıp esnaf ve vatandaşlarla görüştü. Vaka artışının en büyük nedeninin mutant virüs olduğunu belirten Ünlü, temaslı ya da pozitif olduğu halde evinden çıktığı belirlenen kişilerin KYK yurtlarına alındığını anlattı.

Haberin Devamı

RİZE: En çok vakanın görüldüğü ilk beş il arasındaki Rize’de, 10 farklı noktada koronavirüs vaka artışları nedeniyle karantina kararı alındı. Karantina uygulanan Ambarlık Köyü Muhtarı İdris Türüt, “Cenazelerde biz ne yazık ki vatandaşları kontrol altında tutamıyoruz. En son bulaş seviyesini yükselten cenazede kalabalığın arttığını görünce iki saat önceden cenazeyi kaldırdık” diye konuştu.

AMASYA: Amasya’da vakaların azaltılması için valilik öncülüğünde seferberlik başlatılarak, vatandaşlardan 14 gün gönüllü evde kalmaları istendi. Vali Mustafa Masatlı, “Amasya, 14 gün evimizde kalmaya gayret edelim. Zorunlu olmadıkça dışarı çıkmayalım. Haritadaki rengimizi değiştirelim” çağrısında bulundu. 

EDİRNE: Edirne Valiliği, vatandaşlara “Lütfen, bulaşın azaltılması için sevdiklerimizin sağlığını dikkate alarak, bir süreliğine bulaşın yayılmasında en büyük etken haline gelen, akraba, komşu, arkadaş ziyaretlerini yapmamaya özen gösterelim” ifadelerinin yer aldığı kısa mesaj gönderdi.

KONYA: Konya’da dinamik denetim modeli kapsamında Vali Vahdettin Özkan, pazar yerlerinde kontrollere katıldı. Özkan, “Bizim hasbihal ve sohbetlerimiz, akraba ziyaretlerimiz geleneğimizde ve kültürümüzde var. Ancak bunların bu dönemde ertelenmesi gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

AKSARAY: Aksaray’da, pazar günü sokağa çıkma kısıtlamasında bakkal ve manavlar da kapalı olacak. Vali Hamza Aydoğdu, “Pazar günü istisnalar da ortadan kaldırılarak sokağa çıkma yasağı uygulanacak. Hiçbir şekilde, hiçbir vatandaşımız sokağa çıkmayacak. Bakkallar, manavlar, parklar dahil olmak üzere her yer kapalı olacak” dedi.

58 ev karantinada

ADIYAMAN: Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde “çok yüksek riskli” tek kent olan Adıyaman’da, bazı kişilerin Kovid-19 test sonuçlarının pozitif çıkması üzerine İl Hıfzıssıhha Kurulu yeni karar aldı. Bu kapsamda, farklı mahallelerdeki 58 evde karantinaya alındı.

Eğitime 10 gün ara

VAN: Van’ın Özalp ilçesinin Çubuklu Mahallesi ile Tuşba ilçesinin Altıntepe Mahallesi’nde gizli yapılan taziyeler nedeniyle Kovid-19 vakalarının artması sonrası Saray ilçesinde de Dolutaş, Yeşilalıç, Yurtbaşı ve Çaybağı mahallelerinde yeni vakalar tespit edildi. 14 yeni vaka tespit edilen mahallelerde okullar 10 gün tatil edildi.

Haberin Devamı

Bolu’da rehavet

Bolu’da üç hafta önce yüz binde 44,96 olarak açıklanan vaka sayısı, aşırı bir sıçramayla yüz binde 83,10’a yükseldi. Bolu Valisi Ahmet Ümit de tedbirleri görüşmek için diğer yetkililerle bir araya geldi. Vali Ümit, “1,5 ay öncesine kadar Bolu, ülkemize göre çok başarılı bir yerdeydi. Vatandaşlarda oluşan rehavet sebebiyle bir yükselme söz konusu. Bir hafta sonra turuncudan kırmızıya geçmemiz mümkün. Maviye dönmemiz de mümkün” dedi.

Zonguldak’ta kırmızı korkusu

Turuncu kategoride yer alan Zonguldak’ta, dinamik denetim süreci kapsamında Vali Mustafa Tutulmaz denetimlere katıldı. Bir restorana giren Tutulmaz, müşteriye HES kodu sorulmadığını tespit etti. Restoran sahibine uyarıda bulunan Tutulmaz, “Hedefimiz mavi iller arasında olmaktır. Böyle devam ederse kırmızıya yaklaşıyoruz, mutasyonlu virüs sayısı 50’inin üzerinde. Her geçen gün artıyor ve daha dikkatli olmamız gerekiyor” dedi.

Parklar kapatıldı

Tokat’ın Erbaa ilçesinde koronavirüs vakalarında yaşanan artış sebebiyle İlçe Umumi Hıfzısıhha Meclisi kararıyla ilçe merkezi, belde ve köyler dahil tüm semt pazarları 14 gün süreyle kapatıldı. Zile ilçesinde de koronavirüs vakalarının artması sonucu parklar ve tarihi Zile Kalesi, şerit çekilerek kapatıldı.

Haberin Devamı

Vali-komutan sahaya indi

Komutanlar da katıldı

BURSA: Dinamik Denetim Süreci” uygulaması Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Kütahya, Bilecik ve Yalova’da hayata geçirildi. Sahil Güvenlik Komutanı Tuğamiral Ahmet Kendir, Bursa Valisi Yakup  Canbolat ve Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile Osmangazi ilçesindeki Cumhuriyet Caddesi, Tarihi Kapalı Çarşı ile Hanlar Bölgesi’nde gerçekleştirilen denetimlere katıldı. Bölgedeki esnaf ve vatandaşlarla sohbet eden Canbolat, vatandaşlardan Kovid-19 risk haritasında “orta riskli” iller  arasında bulunan Bursa’daki mevcut durumun korunması ve daha iyi hale getirilmesi  için dikkatli olmalarını istedi. Denetime, İl Emniyet Müdürü Tacettin Aslan, İl Jandarma Komutanı  Tuğgeneral Hakan Saraç ile kurum ve kuruluş temsilcileri de katıldı.

Vali-komutan sahaya indi

Bakan Yardımcısı da katıldı

Dinamik Denetim Modeli kapsamında Diyarbakır’da gerçekleştirilen denetimlere, İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı da katıldı. Çataklı’ya, Diyarbakır Vali Vekili Ömer Coşkun, İl Emniyet Müdürü Şükrü Yaman, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Mustafa Erdem de eşlik etti. Bakan Yardımcısı Çataklı ve beraberindekiler, kafe ve restoranları gezerek alınan tedbirleri yerinde inceledi. Türkiye genelinde 260 bin personelin denetime katıldığını hatırlatan Çataklı, Diyarbakır’da da 6 bin personelin denetimlerde görev aldığını söyledi.

İstanbul’da ulaşımda yaş sınırı kalktı

İstanbul’da toplu ulaşımda yaş sınırı kalktı. Yeni kontrollü normalleşme önlemleri kapsamında İçişleri Bakanlığı’nın yayımladığı genelge ile düşük, orta ve yüksek risk grubunda bulunan şehirlerde 65 yaş üstü ve 20 yaş altı için uygulanan toplu taşıma araçlarını kullanma kısıtlaması kaldırıldı. İl Hıfzıssıhha Kurulu’nda alınan karar doğrultusunda bugün itibarıyla “65 yaş üzeri vatandaşlar ile 20 yaş altı gençler ve çocukların toplu ulaşım araçlarını kullanabileceği” açıklandı. Alınan kararla ayrıca, aynı yaş grupları için sokağa çıkma süresi 3 saatten 4 saate yükseltildi.

Vali-komutan sahaya indi

‘Adli işlem yapmak istemiyoruz’

İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce ve İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, kontrollü normalleşme döneminde Sultanahmet’teki yeme içme mekanlarında denetimde bulundu. Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl’ün de katıldığı restoran denetimleri sonrası basın mensuplarına açıklamada bulunan İçişleri Bakan Yardımcısı İnce, “Bütün iş yerlerinde, çalıştığımız kurumlarda, bulunduğumuz ortamlarda üç temel kural olan temizlik, maske ve mesafeye harfiyen uyarsak en kısa sürede bütün ülkemizi maviye dönüştürebiliriz” dedi.

Vali Yerlikaya da “Nisan ayının sonuna kadar dinamik denetlemede biz sizlere, idari, adli işlem yapmak istemiyoruz. Gelin medeniyetimiz başkenti İstanbul’da, Ayasofya’nın, Sultanahmet’in şahitliğinde bu sözü birbirimize verelim ve Allah bizi buradan aydınlığa çıkarsın diyorum” ifadelerini kullandı.

Vali-komutan sahaya indi

Ankara’da 15 bin personel katılıyor

İçişleri Bakanlığı’nın valiliklere gönderdiği Kovid-19 tedbirlerine yönelik ‘Dinamik Denetim Süreci’ genelgesi kapsamında Ankara’da 15 bin personelle denetimlere başlanıldı. Denetimlere katılan Vali Vasip Şahin, “Kent güvenliği yönetim sistemi kameraları, kentteki diğer kameralar ve teknolojinin bize sunduğu diğer imkanlar denetimlerde sonuna kadar kullanılacak” dedi.

Ankara’da ‘Dinamik Denetim Süreci’ konulu genelge kapsamında oluşturulan heyetler sahaya indi. Ankara Valisi Vasip Şahin beraberinde Ankara İl Emniyet Müdürü Servet Yılmaz, Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı ve beraberindeki heyet ile Altındağ Çevreli Caddesi’nde denetimde bulundu. Cadde üzerinde esnafını gezerek işletme sahiplerini ve çalışanları, uygulanacak olan tedbirler konusunda uyarıda bulunan Vali Şahin, “İlimizde en az 15 bin personelle sahadayız. Kent güvenliği yönetim sistemi kameraları, kentteki diğer kameralar ve teknolojinin bize sunduğu diğer imkanlar denetimlerde sonuna kadar kullanılacak” dedi.

Vali-komutan sahaya indi

İhlallere sıkı takip

Dinamik denetim süreci kırmızı iller ağırlıklı olarak sürerken, diğer taraftan toplu taşıma ve koronavirüs tedbirleri ihlallerine yönelik çalışmalar da sürüyor. Dün İstanbul’un Maltepe ve Kadıköy semtlerinde toplu taşıma araçlarına yönelik denetimler yapıldı. Maltepe’deki denetimde fazla yolcu taşıyan minibüs şoförüne 3 bin 500 lira para cezası kesildi. 

İzmir’in Konak ilçesinde devriye görevi sırasında bir gece kulübünden ses geldiğini tespit eden ekipler, 23 kişiye sosyal mesafe ve sokağa çıkma yasağını ihlalden 144 bin 900 lira ceza kesti.

Osmaniye’de bir evde kumar oynayan 17 kişiye, Kabahatler Kanunu, sosyal mesafe ve sokağa çıkma yasağını ihlal etmekten 128 bin 476 lira idari para cezası uygulandı.

Mesai saatleri değişti ‘toplu taşıma’ patladı

Kontrollü normalleşme sürecinin başlamasıyla İstanbul’da mesai saatlerinde yeni düzenleme yapıldı. İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi’nin son toplantısında alınan karar uyarınca İstanbul’da kamu kurum ve kuruluşlarında mesai saatleri 2  Mart tarihinden itibaren geçerli olmak üzere değiştirildi. Genel olarak bütün kamu kurum ve kuruluşlarında daha önce saat 10.00da başlayan mesaiye 09.00dan itibaren başlanması kararlaştırıldı. Bu karar ile birlikte özel sektörde çalışanların da hemen hemen aynı saatlerde işe başlaması toplu taşıma araçlarında ve İstanbul trafiğinde yoğunluğa neden oldu. D-100 Karayolunda Beylikdüzü-Avcılar-Küçükçekmece hattında gün ağarmadan büyük araç yoğunluğu görülürken, metrobüs ve metrolarda da sırt sırta yolculuk yapılmaya başlandı. Sosyal mesafe kuralı da uygulanamadı.