Gündem Van, Hakkari ve Yüksekova'da hayat normale döndü

Van, Hakkari ve Yüksekova'da hayat normale döndü

25.03.2008 - 11:51 | Son Güncellenme:

.

Van, Hakkari ve Yüksekovada hayat normale döndü

VAN ve Hakkari ile bu ile bağlı Yüksekova İlçesi'nde izinsiz nevruz kutlama girişimiyle başlayan ve 3 gün devam eden olayların ardından hayat normale dönüyor. Van'da esnafın tümü işyerlerini açarken, Hakkari'de belediyeden yapılan anoslar üzerine esnaf kepenk açtı. Yüksekova İlçesi Bağımsız Milletvekili Hamit Geylani ve Belediye Başkanı DTP'li M.Salih Yıldız esnafı gezerek dükkanlarını açmaları istendi. Bu uyarılar üzerine de esnaf dükkanın açtı.

Haberin Devamı

Valiliklerin 21 Mart'ta kutlanmasına izin verdikleri nevruzu DTP'lilerin 22 Mart'ta kutlamak istemesi üzerine Van, Hakkari ve Yüksekova İlçesi savaş alanına döndü. 2 gün süren olaylarda 2 kişi ölürken, yaklaşık 100 polis ve gösterici yaralandı. Gerginliğin ardından üç yerleşim biriminde oturanlar bu sabah güne sakin başladı. Polis kent merkezinden tamamen çekilirken, Hakkari Belediyesi'nden esnafın dükkanını açması için anonslar yapıldı. Bu çağrı üzerine de esnaf işyerlerini açarak, temizlik yaptı. Belediye ekipleri de kentte temizlik seferberliğine başlattı. Hakkari Belediye Başkanı Kazım Kurt, parti yöneticileri ve Sivil Toplum örgütü temsilcilerinden oluşacak heyetin de bugün Hakkari Valisi Ayhan Nusahbeyoğlu'nu ziyaret ederek olaylarla ilgili görüşlerini iletecekleri belirtildi.

Haberin Devamı

YÜKSEKOVA'DA DURUM

Yüksekova İlçesi'nde de bu sabah sessizlik hakim oldub Sabah saatlerinde esnaf kepenk açmadı. Bunun üzerine Hakkari Bağımsız Milletvekili Hamit Geylani, Belediye Başkanı M.Salih Yıldız, DTP İlçe Başkanı Vahit Şahinoğlu işyerlerinin yakınlarında bekleyen esnafla görüşerek dükkanlarını açmalarını istedi. Bu uyarı üzerine esnaf dükkanı açarak, tezgahının başına geçti. Savaş alanını haline gelen ilçede Belediye ekipleri temizlik çalışmalarını başlattı. Durumun sakin olduğu ilçede yaşam normale döndü.

AYNA: YASTAYIZ

Hakkari ve Yüksekova İlçesi'ndeki izinsiz nevruz kutlamalarında çıkan olaylarda 1 kişinin ölmesi ardından Hakkari'ye gelen DTP Genel Başkan Yardımcısı ve Mardin Milletvekili Emniye Ayna, yasta olduklarını ve herkesin karalara bürünmesini istedi. Belediye önünde Ayna'nın konuşması sık sık ‘Vali istifa' sloganıyla kesildi.

Yüksekova İlçesi'nden Hakkari'ye gelen Ayna, DTP İl Başkanlığı'nı ziyaret ettikten sonra Belediye Başkanı Kazım Kurt ile toplantı halinde olan ve olayların değerlendirmesinin yapan sivil toplum örgütü temsilcileriyle görüştü. Ayna, basına kapalı yapılan görüşme ardından Belediye önünde toplanan yaklaşık 2 bin kişiye kısa bir konuşma yaptı. Ayna, halkın nevruzunu kutladıktan sonra yaşanan olaylardan dolayı ‘geçmiş olsun' dileklerinde bulundu. Ayna, yaşanan olaylarda hayatını kaybedenler için 3 günlük yas ilan edildiğini belirterek, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Van'da birçok insan şehidine sahip çıktı. Yüksekovalı da gizlice gömülen şehidini çıkarıp ona sahip çıkarak istediği yere defnetti. Biz valiliğin bu olaylarda gösterdiği anti demokratik tutumunu kınıyoruz. Olaylarda ölenler için 3 günlük yas ilan edildi. Bu yasa biz de katılaracağız. Bu gün milletvekillerimiz Meclis'teki grup toplantısını siyah kurdela takarak yapacaklar. Bizler de evlerimize işyerlerimize yakalarımıza siyah ne bulduysak takarak bu yasa ortak olalım.”

DTP Milletvekili Ayna'nın konuşması sırasında sık sık ‘Vali istifa', ‘Her Kürt gerilla doğar' sloganları atıldı. Belediye Başkanı Kazım Kurt başkanlığında siyasi partiler ve 32 sivil toplum örgütü temsilcilerinin de bulunduğu toplantı yapıldı. Basına kapalı yapılan toplantıda olaylar ile ilgili değerlendirmeler yapılırken, bir rapor hazırlanarak Vali Ayhan Nasuhbeyoğlu ile görüşülüp kendisine verilecek.

Haberin Devamı

TUĞLUK, VAN'DA

Van'da da DTP'liler hastanelerdeki yaralıları ziyarett etti. DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, DTP Van Milletvekilleri Fatma Kurtulan, Özdal Üçer, DTP'li Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Ergani Belediye Başkanı Nadir Bingöl, Yenişehir Belediye Başkanı Fırat Anlı, DTP Diyarbakır İl Başkanı Necdet Atalay ve Van'ın Bostaniçi Beldesi Belediye Başkanı Gülcihan Şimşek, hastanelerdeki yaralıları ziyaret etti. Van Devlet Hastanesi'ndeki çıkış ardından Milletvekilleri Tuğluk, Kurtulan ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Baydemir açıklamalarda bulundu. Tuğluk, ‘Öl, öldür' üzerine yapılan politikanın Türkiye'ye yarar sağlamadığını belirterek, “Yaşa ve yaşat' üzerine yapılan bir politika uygulamalayız. Şu yaşanan olaylar barış elini uzatan, demokrasi isteyen halka, yönelik bir saldırıyı da ifade ediyor. Bunlar son derece yanlış şeyler. Bunlar Türkiye’de hiç istemediğimiz, olumsuz gelişmelere yol açabilir” dedi.

Haberin Devamı

“NEVRUZ GÖZ GÖRE GÖRE KANA BULANDI”

DTP Van Milletvekili Fatma Kurtulan konuşmasında yapılacak yasaklamalarla ilgili uyarılarda bulunduklarını ve olabilecekleri de tahmin ettiklerini söyledi. Kurtulan, şöyle konuştu:

“İçişleri Bakanı ile görüşmemiz olmuştu. Olabilecekleri de tahmin ederek nevruzu yasaklamanın sonuçlarını ile ilgili görüşmelerde bulunmuştuk. Barış havasında geçebilmesi için bizlerde dahil devletiyle yetkilileriyle bu konda duyarlılık göstermelerini talep etmiştik. Van'da ise yine valilik ile görüşmelerimiz olmuştu. Nevruz yasaklandıktan sonra, vekiller olarak da buraya geldik. Vali ile yasaklamanın yaratacağı sonuçları paylaştık. Bu kararını gözden geçirmesini ısrarla talep ettik. Yasaklamanın hiçkimseye yarar getirmeyeceğini paylaştık. Bilerek planlayark isteyerek hesaplanarak bir saldırı gerçekeştrildi. Bizzat öldürme amacı taşıyan bir planma olduğunu ben iddia ediyorum. Görgü tanığıyım, yaşadım. Yalvarırcasına ‘Saldırıyı yapmayın biraz zaman tanıyın, biz dağıtırız. Can kaybı, ölümler olacak', ‘engelleyelim' dememize rağmen, ‘Yapacak bir şeyimiz yok' demelerini halen anlamış değilim. Eğer Başbakan İçişleri bakanı ve milletvekilleri benim talimatım doğrultusunda olmamış diyorlarsa bunu saklıyorlarsa derhal vali ve emniyet müdürü hakkında gereken işlemi başlatmaları görevinden alınmaları ve yargı önüne çıkarmalarını talep ediyorum. Barış havası imkan dahilinde iken neden Nevruz gözgöre göre kana bulandı.”

BAYDEMİR: VALİLER VE KOLLUK GÖREVLİLERİ HİZMET İÇİN VARDIR

DTP'li Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Valiler ve kolluk görevlilerinin yurttaşın hizmetkarları olduğunu, hizmet için var olduklarını kaydetti. Baydemir, “Vatandaşa eziyet için yönetim olmaz. Böyle bir bakışı açısı başarılı olmaz. Diyarbakır'da yüzbinlerce insan, Batman'da da öyle barış içerisinde dostluk içerisinde nevruzunu kutladı. Tek vatadaşımızın tırnağı taşa değmedi. Aynı durum Van'da olabilirdi. Bunu idareciler de sağlayabilirlerdi. İnsan yaşamı ve yurttaş güvenliği bu kadar ucuz olmamalı. Nasıl bir demokrası anlayışıdır bu? Yasakla idare etmek yasakla krizi aşmanın imkanı yoktur. Her iki hastanemizde de doktorlar ve hemşirelerimizin canla başla uğraşına tanıklık ettik. İşte hizmet budur” diye konuştu.

Milletvekilleri Tuğluk, Kurtulan, Üçer ve Baydemir’in bugün Yüksekova’ya gitmeleri beklenirken, Hakkari’deki görüşmelerini tamamlayan Ayna ise Siirt'e geçti.