Gündem Van'da bayram günü hain saldırı!

Van'da bayram günü hain saldırı!

12.09.2016 - 11:06 | Son Güncellenme:

Van'da AK Parti İl Başkanlığı önündeki polis kontrol noktasına bölücü terör örgütü mensuplarınca bomba yüklü araçla düzenlenen  saldırıda 4'ü polis 4 İran vatandaşı 50 kişi yaralandı. Olay yerinde inceleme yapan Van Valisi İbrahim Taşyapan, "Tespitimize göre araç bariyerlerin arka kısmına, polislerin arka tarafına park ettikten sonra uzaklaşıyor ve 10 saniye sonra muhtemelen bombayı uzaktan kumandayla patlatıyor" dedi.

Vanda bayram günü hain saldırı

Beşyol mevkisindeki AK Parti Van İl Başkanlığının önünde bulunan polis noktası yakınlarına bölücü terör örgütü mensupları tarafından park edilen bombalı araç, infilak ettirildi. Kentin işlek yerlerinden biri olan ve vatandaşların yoğun olarak bulunduğu bölgede Kurban Bayramı'nın birinci günü gerçekleştirilen saldırıda, çok sayıda kişi yaralandı.

Haberin Devamı

Yaralılar, sağlık ekipleri, polisler ve vatandaşların yardımıyla kentteki hastanelere kaldırıldı. İnfilak eden bomba yüklü araçtaki yangın, ekiplerce söndürüldü. Saldırıda AK Parti İl Başkanlığı binası ile bölgedeki bir otel büyük çapta hasar gördü, Anadolu Ajansı Van Bölge Müdürlüğünün bulunduğu binadaki bazı iş yerlerinin de camları kırıldı.

Vali: 4'ü polis 4 İran vatandaşı 50 kişi yaralandı

Van Valisi İbrahim Taşyapan, patlamanın meydana geldiği yerde incelemelerde bulundu. Daha sonra açıklamalarda bulunan Vali Taşyapan, bombalı saldırıda, 4’ü polis, 4’ü İran vatandaşı, 50 kişinin yaralandığını açıkladı. Vali Taşyapan, şu bilgileri verdi: "Polis noktasının dış tarafında bomba yüklü araç park ettikten 10 saniye sonra patlatıldı. Ve bu gördüğünüz manzara ortaya çıktı. 2’si ağır 50 kişi yaralandı. 4 polis memuru yaralandı. Bayramın birinci günü ve buraların kapalı olması nedeniyle belkide yaralı sayısını azaltmış durumunda. Burası Beşyol Meydanı'nın en işlek yerlerinden birisi. Burada AK Parti il binası, HDP, Urartu Oteli, eczanaler ve iş yerlerinin yoğun olduğu bir yer. Bunların hepsi zarar gördü. Ben bütün yaralılara acil şifalar diliyorum."

Haberin Devamı

'Zarar karşılanacak'

Vali Taşyapan, zararların karşılanacağını da belirterek, "Devletimiz güçlüdür buradaki tüm maddi hasarları yerine getirebiliriz. Çok daha iyisini yaparız. Bu yapılanlar terör örgütünün son çırpınışlarıdır. Tespitlerimiz sürüyor. Zararlar karşılanacak bundan da kimseni şüphesi olmasın" dedi.

'10 saniye sonra uzaktan kumandayla patlattı'

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Vali Taşyapan, "Tespitimize göre araç bariyerlerin arka kısmına, polislerin arka tarafına park ettikten sonra uzaklaşıyor ve 10 saniye sonra muhtemelen bombayı uzaktan kumandayla patlatıyor. Araç panelvan tipi minibüs. Ancak detayları araştırıyoruz. MOBESE kameralar var, incelemelerimiz devam ediyor. En kısa zamanda faillerini ortaya çıkaracağız" diye konuştu.

İŞTE O ANLAR

Bölgeye doğalgaz kokusu yayılması üzerine ekipler çalışma yaptı. Olay yeri inceleme polisleri, bölgedeki çalışmalarını sürdürüyor.

Haberin Devamı

Saldırıda 46'sı sivil 48 kişi yaralandı

Van Valiliğinden yapılan açıklamada, "Bugün saat 10.50'de Beşyol mevkisindeki AK Parti Van İl Başkanlığının önünde bulunan polis noktası yakınına bölücü terör örgütü mensupları tarafından park edilen bombalı aracın infilak ettirilmesi sonucu meydana gelen hain terör saldırısında 2'si polis memuru, 46'sı sivil vatandaşımız olmak üzere toplam 48 kişi yaralanmış olup, yaralılar ilimizdeki çeşitli hastanelerde tedavi altına alınmışlardır." denildi.

Açıklamada, terör örgütü mensuplarının yakalanması için çalışmaların titizlikle sürdürüldüğü kaydedildi.

Bölgeye güvenlik güçleriyle, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yaralanan çok sayıda kişi ambulanslarla hastanelere taşınırken, itfaiye ekipleri ve TOMA’lar alevleri söndürdü. Güvenlik güçleri çevrede önlem alarak, patlamayı gerçekleştiren PKK’lı teröristlerin yakalanması için çalışma başlattı.

SOYLU: CANİCE BİR GİRİŞİM

Van’da bombalı araçla yapılan saldırının ardından olay yerinde incelemelerde bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu. Soylu, bunun bayrama yönelik, huzura yönelik canice yapılmış bir eylem olduğunu belirterek şunları söyledi:

Haberin Devamı

"Şunu söyleyebiliriz, tabi bunlara yönelik, engellemelere yönelik hem istihbari çalışmalarımız, hem de fiziki tedbirlerimiz en üst seviyede devam etmektedir. Görüyorsunuz ki; bu denli şiddetli bir patlamanın hedef aldığı yer, polis noktası ve Ak Parti il Başkanlığı binasıydı. Eğer bu engellemeler ve bariyerler söz konusu olmasaydı, Allah muhafaza büyük bir felaketle karşı karşıya kalınabilinirdi. Şimdi zannediyorum hastanelerde yaklaşık 7 kişinin tedvisi var. Bunlardan bir tanesinin tedavisi biraz daha sürecek. Dieğrleri müşahade altında. 53 yaralımız olmuştu. Bu 53 yaralımızın 7’si hariç, taburcu oldular. Diğerleri de yakın zaman dilimi içerisinde taburcu olurlar. Bayramımızı bize zehir etmeye çalışıyorlar. Ama bilmiyorlarki bunlar bizim bu kardeşliğimizi, bir birimize olan dayanışmamızı ve birbirimize olan muhabetimizi dahada artırmaktadır. Terörün dünyada hiçbir yerde sonuç aldığı görülmemiştir. Bu konuda milletimiz sabırlıdır, biz de sabırlıyız. Bizi birbirimizden ayırmaya çalışanlara karşı en büyük silahımız ve gücümüz sevgimiz ve bir birimizle kucaklaşmamızdır. Biz bu coğrafyaya 10 yıl önce gelmedik. Biz, bin yıldır bu coğrafyada kardeşiz. Bu sınavlar gibi çok sınavlar geçirdik. Valiliğimizin de, arkadaşlarımızın da hasar tespit çalışmaları devam etmektedir. Hakikaten önemli bir hasarın olduğunu gözlemleyebildik. Bizim daha dikkatli, daha tedbirli ve bizim bu konularda özellikle 24 saat esasınca sürekli titiz bir çalışma ve izleme ortaya koymamız lazım."

Haberin Devamı

’BU CİNNET VE SIKIŞMIŞLIK HALİ’

Terörün yenilgiye uğradığını da belirten Soylu, "Şehirlerde, hendeklerde büyük bir sukut-u hayal ile karşı karşıya kaldılar. Halk desteği azalıyor. Yaptığı en alçak ve insanlık dışı eylemdir. sivillere yönelik eylem. Dünyanın hangi ülkesinde olursa olsun, hangi noktasında olursa olsun sadece lanet edilir. Terörü cesaretlendirmeye çalışanlar, acaba her biri bir araya gelseler, bir tek yaralımızın, bir tek insanımızın yarasını pansuman edebilme fırsatına sahiplermidir. Her biri bir araya gelse bir tek insanımızı canlandırabilirler mi, haşa buna sahiplermi? Böyle birşey söz konusu değil. Bunu bir cinnet ve sıkışmışlık hali olarak görüyoruz. Milletimiz emin olsun, şu anda bütün güvenlik kuvvetlerimizle vatandaşlarımızla el birliği içerisinde bu terörü ülkemizden söküp atabilmek için gayret gösteriyoruz. Özellikle Avrupalı dostlarımız, bu terörün kendi ülkelerindeki finansmanı konusunda çok daha dikkatli olmalıdır. Altını çizerek söylüyorum. Çok daha dikkatli olmalılar. Sadece eylemciler değil, sadece teröristler değil, terörizmin hangi yollarla desteklendiği de belki bu sorunun en temel kaynaklarından bir tanesidir. Tekrar geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum" dedi.

BAKAN SOYLU YARALILARI ZİYARET ETTİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, olay yerindeki incelemelerin ardından kent merkezindeki Özel Lokman Hekim Hastanesi’ne geçerek burada tedaviye alınan yaralıları ziyaret etti. Aileler ile de görüşen Soylu, hastane yetkililerinden yaralıların durumları hakkında bilgi aldı.

Vanda bayram günü hain saldırı

İŞTE İLK GÖRÜNTÜLER

RTÜK YAYIN YASAĞI GETİRDİ

Başbakanlık'ın yazısı ile Van'daki terör saldırısına ilişkin geçici yayın yasağı getirildi.

PATLAMANIN YAŞANDIĞI ALANA ÇIKAN YOLLAR KAPATILDI

Olayla ilgili henüz bir resmi açıklama yapılmazken ikinci bir bomba ihtimali nedeniyle bölgeye kimse yaklaştırılmıyor. Patlamanın yaşandığı alana çıkan tüm yollar kapatıldı. Patlamada ilk bilgiler 'bombalı araç' şüphesi yönünde.

Öte yandan patlamanın ardından çıkan yangını güvenlik güçleri tarafından söndürüldü.

Vanda bayram günü hain saldırı


MEHDİ EKER: DURUŞUMUZLA DA BU HAİNLERE 'DUR' DEMEK ZORUNDAYIZ

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, Van'daki terör saldırısına ilişkin "Bu menfur saldırıyı da bundan önceki saldırılar gibi lanetliyoruz." dedi.

Eker, Kurban Bayramı dolayısıyla geldiği Diyarbakır'da beraberinde Vali Hüseyin Aksoy, AK Parti Diyarbakır Milletvekilleri Ebubekir Bal ve Galip Ensarioğlu ile Karayolları tesislerindeki bayramlaşma törenine katıldı.

Burada açıklama yapan Eker, terör örgütü PKK mensuplarının aile mezarlığına tuzakladığı patlayıcının güvenlik güçlerinin çalışması sonucu ortaya çıkarıldığını anımsattı.

Eker, bu katliam girişimi planının güvenlik güçlerinin çabası sonucu gerçekleşmeden ortaya çıkarıldığını dile getirerek, "Güvenlik güçlerimize minnettarlığımızı ve şükranlarımızı ifade ediyoruz." diye konuştu.


"Menşei, felsefesi, zihniyetleri benzer olan terör örgütleri aynı prizden elektrik alıyor." diyen Eker, şöyle konuştu:

"Sadece isimleri farklı oluyor. Bazen ismi PKK bazen DAEŞ ve FETÖ oluyor ama hepsinin kaynağı ve uygulaması aynıdır. Hepsi Müslümanların huzurunu kaçırmaya, masum insanların hayatlarını kastetmeye dönüktür. Terör örgütleri DAEŞ, PKK ve FETÖ'nün hepimizle meselesi var. Hep birlikte Türkiye düşmanlarının maşalığını yaparak bize savaş açmış durumdalar."

"Halk, huzur barış ve kardeşlik istiyor"

Eker, Van'dan bugün terör saldırısı haberi aldıklarını aktararak, şöyle dedi:

"İnşallah can kaybı yoktur, detaylı bilgileri almadık. Valilik ve AK Parti İl Başkanlığı arasındaki bölgede büyük bir patlama olduğu haberini aldık. Bu menfur saldırıyı da bundan önceki saldırılar gibi lanetliyoruz. Bu millet bu alçaklara prim vermedi, vermiyor, vermeyecek. Bakın her gün bu hain terör örgütünün uzantıları da halk nezdinde itibarlarını daha fazla kaybediyor. Daha önce bir şekilde kalabalıklar topluyorlardı şimdi bütün çabalarına rağmen halk onların yanında durmuyor. Çünkü halk, huzur barış ve kardeşlik istiyor."

- "Bu hainlere 'dur' demek zorundayız"

Terör örgütlerinin her gün vahşi saldırılar gerçekleştirdiğini vurgulayan Eker, "Saldırılarını şiddetle kınıyorum. Hepimiz sadece duamız ve sözümüzle değil duruşumuzla da bu hainlere 'dur' demek zorundayız. PKK'ya, DAEŞ'e ve FETÖ'ye karşı duracağımızı yüksek sesle ifade etmek lazım." şeklinde konuştu.