Gündem Vatandaşları tedirgin eden ölümler! "Denizde yüzmeye korkar olduk"

Vatandaşları tedirgin eden ölümler! "Denizde yüzmeye korkar olduk"

09.08.2021 - 12:00 | Son Güncellenme:

Mersin’in Bozyazı ilçesindeki derede bulunan binlerce balık, belirlenemeyen bir nedenle öldü. Ölümlerden tedirgin olan vatandaşlar, balıkların deniz kenarında kötü kokuya da neden olduğunu belirterek, tedbir alınmasını istedi. Mahalle sakinlerinden Cafer Ata (39), "Daha önce hiç böyle bir şey görmedik. Balıkların ölmeye başlamasıyla etrafta keskin bir koku etkili olmaya başladı. Denizde yüzmeye korkar olduk. Yetkililerin bir an önce bunun nedenini bulmaları gerekir" dedi. Bozyazı'da görülen balık ölümleri üzerine inceleme başlatıldı.

Vatandaşları tedirgin eden ölümler Denizde yüzmeye korkar olduk

 Tekmen Mahallesi Sarıgöl mevkisindeki derede bulunan binlerce balık, bilinmeyen bir nedenle öldü. Ters akıntı nedeniyle denizle bağlantı bölümü kapalı olan, 15 metre genişliğinde, 500 metre uzunluğundaki derede ölen balıkların arasında 2-3 kilo ağırlığındaki balıkların da bulunması, vatandaşları tedirgin etti. Kapanan dere ağzı nedeniyle sudaki oksijenin azalması, zirai ilaçların dere suyuna karışması ve sitelerin atık sularını arıtmadan dereye akıtmaları nedeniyle balık ölümlerinin yaşandığı iddia edildi.

Vatandaşları tedirgin eden ölümler Denizde yüzmeye korkar olduk


Mahalle sakinlerinden Cafer Ata (39), balık ölümlerinin birkaç gün önce başladığını fark ettiklerini söyleyerek, "Daha önce hiç böyle bir şey görmedik. Balıkların ölmeye başlamasıyla etrafta keskin bir koku etkili olmaya başladı. Sonra derenin ağzı kapalı ama kumsalın altından geçen su, denize kırmızı olarak akıyor. Denizde yüzmeye korkar olduk. Yetkililerin bir an önce bunun nedenini bulmaları gerekir" dedi. 

Haberin Devamı

'ÇEVREYE YAYILAN KOKUDAN FARK ETTİK'

İlçede esnaflık yapan Usul Şimşek (45) ise denize geldiklerinde çevredeki keskin kokudan rahatsız olduklarını dile getirdi. Şimşek, yetkililerin bir an önce bu durumu çözüme kavuşturmasını istedi.

Balık ölümlerini sosyal medya hesabından paylaşan Halil Kılınç (35) da, 3 günden bu yana ölümlerin devam ettiğini vurgulayarak balık ölümlerine karşı gerekli tedbirlerin alınmasını istedi.

İNCELEME BAŞLATILDI

Mersin'in Bozyazı ilçesinde, bir derede balık ölümlerinin görülmesi üzerine inceleme başlatıldı.

Tekmen Mahallesi Sarıgöl mevkisinde mevsimsel değişikliklere göre yağmur sularıyla oluşan derenin debisinin düşmesiyle su yüzeyinde ölü balık görenler, durumu yetkililere bildirdi.

Haberin Devamı

Balık ölümleriyle ilgili inceleme başlatan İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, sudan numune aldı.

Örneklerde yapılan incelemelerde ilk bulgulara göre, balıkların sudaki oksijen azalmasına bağlı öldüğü belirlendi.

Öte yandan, balık ölümleriyle ilgili Bozyazı Kaymakamlığınca da inceleme başlatıldığı bildirildi.