Gündem Ve S-400’ler Türkiye’de

Ve S-400’ler Türkiye’de

13.07.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sisteminin ilk parçaları dün Rus Hava Kuvvetleri’ne ait Antonov AN-124 tipi üç kargo uçağı ile Mürted Hava Meydan Üssü’ne (Akıncı) getirildi... Üç aşamada yapılacak S-400’ün ikinci parti teslimatının da kısa zamanda uçaklarla yapılacağı, füzelerden oluşacak üçüncü partinin ise deniz yoluyla ulaştırılacağı açıklandı...

Ve S-400’ler Türkiye’de

Türkiye’nin ABD ve NATO ile ilişkilerini etkileyen ve aylardır gelmesi beklenen Rus yapımı S-400 hava savunma sisteminin ilk parçaları dün geldi. S-400’den geri adım atmayacağını belirten Türkiye, S-400’leri 15 Temmuz darbe girişimi haftasında Türkiye’ye getirerek kararlılığını gösterdi.

Haberin Devamı

Gelişmeyi ilk olarak Milli Savunma Bakanlığı (MSB) duyurdu. MSB tarafından dün sabah saatlerinde yapılan açıklamada, “Türkiye’nin hava ve füze savunma ihtiyacının karşılanmasına yönelik S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi’nin tedarik sözleşmesi 11 Nisan 2017’de imzalanmıştır. Sözleşme kapsamında S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi’nin birinci grup malzemelerinin Mürted Hava Meydanı/Ankara’ya intikali 12 Temmuz 2019 tarihinden itibaren başlamıştır” denildi.

SSB: Teslimat başlamıştır

S-400 sözleşmesine imza atan Savunma Sanayii Başkanlığı’ndan (SSB) da konuya ilişkin olarak açıklama yapıldı. SSB açıklamasında, “Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi Projesi kapsamında başkanlığımız ile Rosoboronexport/Rusya Federasyonu arasında imzalanmış olan sözleşme kapsamında S-400 sistemi teslimatının ilk aşaması Ankara’ya inen ilk uçakla başlatılmıştır. Sisteme ait parçaların teslimatlarına önümüzdeki günlerde devam edilecek, sistem bütünüyle hazır olduktan sonra ilgili makamların belirleyeceği şekilde kullanımına başlanacaktır” ifadelerine yer verildi. S-400 sözleşmesinin SSB tarafından imzalandığı da ilk kez duyurulmuş oldu. Yani olası bir ABD yaptırımında ilk hedef SSB olacak. S-400 parçalarını taşıyan Rus Hava Kuvvetleri’ne ait Antonov AN-124 tipi ilk kargo uçağı Flightradar’a göre sabah Mürted Hava Meydanı’na iniş yaptı. İlk uçağın parçalarını indirmesinin ardından ikinci AN-124 uçağı da Mürted’e indi. Üçüncü Rus kargo uçağı da saat 12.30’da Mürted’e geldi. Uçaktan alınan parçalar, Mürted Üssü’nde daha önce hazırlanmış hangarlara yerleştirildi.

Haberin Devamı

Taşıyıcı sistemler

Dün gelen S-400 parçalarının içinde, taşıyıcı sistemler yer aldı. Getirilen ekipman arasında fırlatma rampaları, komuta/kontrol ve tarayıcı radar parçaları ile taşıma araçları yer aldı. S-400 bataryaları için bir grup Rus asker de kurulum ve bakım için bir süre Türkiye’de kalacak.

İki ay içinde hazır

15 Temmuz darbe girişiminin yönetildiği Akıncı Üssü, yedek meydan statüsüne düşürülmüştü. Üssün adı da eski adı olan “Mürted” ile değiştirilmişti. Mürted Hava Meydan Üssü, S-400’lerin eğitim ve bakım üssü olacak. Üsse getirilen ilk S-400 sisteminin kurulum ve hazırlık süreciyle birlikte 2 ay içinde tam çalışır hale getirilmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Ve S-400’ler Türkiye’de

Eş zamanlı 80 hedefi vurabiliyor

Ankara, toplam dört bataryadan oluşan iki adet S-400 sistemi için Rusya’ya 2.5 milyar dolar ödedi. S-400 hava savunma sistemi, Sovyetler Birliği döneminde üretilen S-300’lerin bir üst modeli. Geliştirilmesine 1993’te başlandı ve 2007’de faaliyete alındı. S-400; savaş uçakları, radar tespit ve kontrol uçakları, keşif uçakları, stratejik ve taktik uçaklar, taktik, operasyonel-taktik balistik füzeler, orta menzilli balistik füzeler, hipersonik hedefler ve diğer gelişmiş hava saldırısı araçlarını imha etmek üzere tasarlandı. Azami menzili 400 km olan sistemin ulaşabildiği en yüksek irtifa ise 30 km. Her hedefe iki füze kilitleyerek eş zamanlı olarak 80 hedefi vurabiliyor. 3 bin 500 km uzaklıktan fırlatılan orta menzilli balistik füzeleri imha etme kapasitesini sahip.

Haberin Devamı

Nereye konuşlandırılacak?

S-400’ler kurulumlarının ardından istenildiği zaman farklı bölgelere hareket ettirilebilecek. S-400’lerin Suriye sınırı ya da Doğu Akdeniz’i içine alacak şekilde güneyde konuşlandırılabileceği değerlendiriliyor. Sistem Ege’ye yerleştirilirse Yunan uçaklarını baskı altında tutabilecek. Yerleştirilecek noktaya göre Doğu Akdeniz’de de Türkiye’nin hakimiyetini yükseltebilecek. İstanbul’a yerleştirilmesi durumunda ise S-400 sistemi ile boğazlar koruma şemsiyesi altına alınacak. Sistem, Suriye’nin kuzeyinden gelecek olası tehditlere karşı da koruma kalkanı oluşturacak. S-400’ün bataryalarının sınır illere yerleştirilmesi güvenliği sağlamakla birlikte, komşu ülkelere karşı da bir üstünlük getirecek. Sınıra yerleştirilen bir S-400 bataryası ile 600 kilometre derinliğe kadar hava faaliyetleri izlenebilecek, ortalama 400 kilometre derinlikte hava hedeflerine “kilitlenme” yapılabilecek. Bu da Türkiye’nin hava savunma kabiliyetini artırırken, havada uçan komşu uçakların olası ihlallerinde psikolojik ve taktik üstünlük sağlayabilecek.

Haberin Devamı

Ve S-400’ler Türkiye’de

Dört farklı füze

S-400, çok uzun menzilli 40N6 model füzeyle 400 kilometre, uzun menzilli 48N6 model füzeyle 250 kilometre, orta menzilli 9M96E2 model füzeyle 120 kilometre ve kısa menzilli 9M96E model füzeyle de 40 kilometredeki hedefleri vurabiliyor. S-400, 600 kilometre uzaklıktaki hedefi algılama özelliğine sahip ve saniyede 4.8 kilometre hızla füze gönderilebiliyor. Sistem, hedefe 10 saniyeden daha az sürede tepki veriyor. Resmi verilere göre, S-400’ün radar menzili 570-600 kilometre. Sistem üzerinde havadaki araçların tespit ve takip mesafesi ise değişiklik gösteriyor. Örneğin sistem, stratejik uzun menzilli büyük gövdeli bombardıman uçaklarını 570 km mesafeden tespit edebilirken, daha küçük gövdeli F-16 gibi taktik savaş uçaklarını ortalama 400 km. mesafeden tespit edebiliyor. Sistem, balistik füzeleri de 230-250 km mesafeden tespit edebiliyor.

192 füze teslim edilecek

Teslimat planına göre, S-400’ler iki filo şeklinde teslim edilecek. İki filo dört bataryaya tekabül ediyor. Bir bataryada ise 9 lançer bulunuyor. Her bir lançer ise 4 füze alıyor. Yani bir bataryada 36 füze bulunuyor. Bu da bir S-400 sisteminde 72 füzenin olduğu anlamına geliyor. Türkiye iki sistem alacağı için toplam 144 füze olacak. Ayrıca 48 yedek füze bulunacak. Böylece toplamda 192 füze teslim edilecek.

Ve S-400’ler Türkiye’de

-----------------------------------------------------------------------------------------------

AKAR VE ESPER TELEFONDA GÖRÜŞTÜ
‘Tercih değil zorunluluk’

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD Savunma Bakanı Vekili Mark Esper ile telefonda görüştü. Görüşmede, Türkiye’nin hava savunma sistemi temini ile Suriye’de son dönemde yaşanan güvenlik konuları ele alındı. Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Akar muhatabına, Türkiye’nin ciddi bir hava ve füze tehdidi altında bulunduğunu, bu çerçevede S-400 savunma sistemi alımının tercih değil bir zorunluluk olduğunu, Patriot teklifi konusundaki değerlendirmelerinin de devam ettiğini iletti.

Ve S-400’ler Türkiye’de

‘Duruşumuz değişmedi’

F-35 savaş uçağı projesinin kendi yolunda ilerlemesi gerektiğini, Türkiye’nin projenin ortağı olduğunu vurgulayan Akar, Türkiye’nin F-35 ve S-400 sistemlerinin olası etkileşimi konusunda NATO’nun da dahil olabileceği çalışma grubu önerisinin hala geçerliliğini koruduğunu da aktardı. Bu konuda Türkiye’nin duruşunun değişmediğini, F-35 konusundaki bütün yükümlülüklerin yerine getirildiğini ifade eden Akar, S-400 alımı ile stratejik duruşda değişiklik olmadığını, iki ülke arasındaki ilişkilerin zarar görmesinin ne Türkiye’nin ne ABD’nin ne de NATO’nun çıkarlarına hizmet edeceğini vurguladı.

Suriye’nin kuzeyindeki güvenli bölgeyi oluşturacak tek hazır, yetkin ve uygun gücün TSK olduğunu belirten Akar, Suriye sınırından yapılan yoğun saldırılara karşı Türkiye’nin önlem almak zorunluluğunun bulunduğunu, halkın ve hudutların korunmasının birinci öncelik olduğunu, sınırların hemen ötesinde güvenli barınak arayan terör örgütlerine izin verilmeyeceğini kaydetti.

ABD heyeti geliyor

Akar ve Esper görüşmesinde iki ülke arasındaki diyaloğun sürdürülmesi ve Suriye’de güvenli bölge oluşturulması konusunda önümüzdeki hafta bir ABD heyetinin acilen Ankara’ya gönderilmesi konusunda mutabakata varıldığı belirtildi. ANKARA Milliyet

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Ve S-400’ler Türkiye’de

‘Süreçte bir sıkıntı yok’

Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi’nin birinci grup malzemelerinin Mürted Hava Meydanı’na intikaline siyasetten “olumlu” tepkiler geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, süreçte bir sıkıntı olmadığını ve bundan sonra da sağlıklı bir şekilde devam edeceğini belirterek, “S-400 anlaşması bitmiş bir anlaşma ve süreç seyrinde devam ediyor. Biz bu işleri koordine ediyoruz. Uçak izni, gelecek personel izni, bu konularla ilgili süreçler de devam ediyor” diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan ise, Türkiye’nin, sürecin başından bu yana S-400 konusunda net ve kararlı bir tavır gösterdiğini belirterek, “S-400 teslimatının başlaması Türkiye’nin milli egemenlik haklarından kaynaklı dik duruşunun ve kararlılığının bir sonucudur. Bu kararı keyfi olarak değil, ülkemizin güvenliği açısından aldığımızı daha önce de ifade etmiştik” değerlendirmesinde bulundu.

‘Karşı çıkmayız’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak ise yaptığı değerlendirmede, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’in, “S-400 konusunda CHP’den milli duruş göremiyoruz” eleştirisine yanıt verdi. Öztrak, “Eğer bu ülkenin askerleri, savunma uzmanları diyorlarsa ki ‘bizim yüksek savunma füzelerine ihtiyacımız vardır’ tabii ki bunu alacaklardır, biz karşı çıkmayız” ifadesini kullandı. ANKARA Milliyet