Gündem ‘Villa Prens Selman’ın yakın arkadaşına ait’

‘Villa Prens Selman’ın yakın arkadaşına ait’

27.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Öldürülen Suudi gazeteci Kaşıkçı’nın cesedini arama çalışmaları Yalova’da iki villada yoğunlaştı. Ceset arama köpeğinin de kullanıldığı çalışmada arama yapılan villalardan birinin, Prens Selman’ın yakın arkadaşı olan Suudi iş adamına ait olduğu öğrenildi.

‘Villa Prens Selman’ın yakın arkadaşına ait’

‘Villa Prens Selman’ın yakın arkadaşına ait’
Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın cesedini arama çalışmaları kapsamında dün Yalova’nın Samanlı köyünde bulunan ve biri Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın yakın arkadaşı Suudi iş adamı Mohammed Ahmet A. Alfaozan ait olduğu öne sürülen iki ayrı villada arama gerçekleştirildi.

Kaşıkçı cinayetine ilişkin soruşturma yürüten yetkililer, 2 Ekim’de Türkiye’ye gelen 15 kişilik Suudi şüphelilerden bazılarının bir Suudi vatandaşıyla telefonla görüştüklerini tespit etti. Bunun üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Yalova merkeze bağlı Samanlı köyünde iki villada arama yapmak için Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurdu. Hakimlik, savcılığın talebini kabul ederek arama ve el koyma kararı verdi.

Prens’in fotoğrafı var

Bu kararın ardından soruşturmayı yürüten savcı ile birlikte polis ekipleri, dün sabah saatlerinde iki villada Kaşıkçı’nın cesedini arama çalışması başlattı.

Arama yapılan iki villadan birinin Suudi Prensi Selman’ın yakın arkadaşı Suudi iş adamı Mohammed Ahmet A. Alfaozan olduğu öne sürüldü. Telefon görüşmesinin yapıldığı tarihte Alfaozan’ın yurt dışında olduğu, Türkiye’ye kısa süreli ziyaretlerde bulunduğu ve yaklaşık iki aydır Türkiye’ye gelmediği belirlendi. Villalardan birinin girişindeki duvarda Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın portrelerinin asılı olduğu görüldü.

Olay yeri incelemenin de arasında bulunduğu ekiplerle ceset dedektörü polis köpeği Melone’nin de kullanıldığı aramaya villanın içinden başladı. Bitişikteki iki katlı villanın da arandığı çalışmalarda iki itfaiye aracı getirildi. İlk villanın bahçesindeki kuyuda çalışmalarını yoğunlaştıran ekipler, itfaiye aracıyla su boşaltma işlemi yaptı. Ekipler, iki villanın çevresinde de inceleme yaptı. Aramada yüksek çözünürlük kabiliyetine sahip kameraların yerleştirildiği “Drone” ile de görüntüler alındı. Bu görüntülerle toprak bütünlüğünün incelendiği ve sonradan kazı yapılıp yapılmadığının incelendiği öğrenildi. Arama çalışması akşam saat 18.00’da tamamlandı.

‘Villa Prens Selman’ın yakın arkadaşına ait’

Geniş çaplı aramanın yapıldığı villanın yanındaki villanın bahçesindeki su kuyusu ile havuz çevresinde de arama yapıldı.

Villalar kaçak!

Arama yapılan ilk villanın Al Fozan and Al Suhai şirketine ait olduğu, şirketin Yönetim Kurulu Başkanı’nın Mohammed Ahmet A. Alfaozan olduğu öğrenildi. Prens Selman’ın arkadaşı Suudi işadamına ait villanın 2014 yılında Muhammed Al Fozan ve Muhammed Al Suhai isminde iki kişi adına tarla olarak satın alındığı, imar izni olmayan tarlaya kaçak olarak inşa edildiği iddia edildi. Diğer villanın ise yine aynı tarihte Omary Turizm tarafından satın alındığı imar izni bulunmayan ve elma bahçesi olarak görülen alana kaçak inşa edildiği belirlendi.

‘Villa Prens Selman’ın yakın arkadaşına ait’

Villanın girişindeki duvarda Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın portrelerinin olması dikkati çekti.

‘Cinayetten bir gün önce görüştüler’

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Yalova’daki arama çalışmasına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Cumhuriyet Başsavcılığımızca tüm boyutlarıyla yürütülen soruşturma sürecinde; 01.10.2018 ve 02.10.2018 tarihlerinde bir plan dahilinde ülkemize gelerek Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi olayını gerçekleştiren şüphelilerden Mansour Othman M. Abahussain’in olaydan bir gün önce 01.10.2018 tarihinde, Samanlı Köyünde ikamet etmekte olan Suudi Arabistan vatandaşı (Ghozan kod) Mohammed Ahmet. A. Alfaozan isimli şahısla iletişim kurduğu tespit edilmiştir. Yapılan bu görüşmenin öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın cesedinin parçalara ayrıldıktan sonra yok edilmesine/saklanmasına yönelik olduğu değerlendirilmektedir. Bu sebeple İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği’nin kararına istinaden 26.11.2018 tarihinde Cumhuriyet Başsavcılığımız nezaretinde İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından arama işlemleri yapılmaktadır.”

‘Villa Prens Selman’ın yakın arkadaşına ait’

Villalarda yapılan arama çalışmalarına ceset dedektörü polis köpeği Melone de katıldı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Cinayeti işleyenler bize verilmelidir

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Slovakya Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanı Miroslav Lajcak ile düzenlediği ortak basın toplantısının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Kaşıkçı’nın cesedini iki villada arama çalışması ve uluslararası soruşturmayla ilgili girişimlerin devam edip etmediğine ilişkin soruya Çavuşoğlu, şu yanıtı verdi: “Soruşturma bizim tarafımızdan kapsamlı ve yoğun bir şekilde devam ediyor. Tabii her aşaması başsavcılık tarafından açıklanmaz. Zaten biliyorsunuz gizlilik de var. Tabii ki bu cinayeti işleyenler şu anda Suudi Arabistan’ın elinde olduğu için doğrudan bir sorgulama yok. Dolayısıyla Suudi Arabistan başsavcısının bilgi vermesi gerekiyor. Bu kişileri onlar sorguluyorlar. Hatta bize vermeleri gerekiyor, bizim de sorgulamamız gerekiyor.”