Gündem Virüsler maskenin çıkmasını bekledi

Virüsler maskenin çıkmasını bekledi

09.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Son günlerde artan nezle ve grip vakaları endişelere neden olmuş durumda. Uzmanlar ise maske kullanımının sona ermesiyle İstanbul başta olmak Türkiye genelinde soğuk algınlığı, nezle, grip vaka sayısının artacağı uyarısında bulunurken, Kovid-19’da yeni varyant riskine de dikkat çekiyorlar.

Virüsler maskenin çıkmasını bekledi

MERT İNAN İstanbul - Bu kış döneminin özellikle grip görülme sıklığı açısından sıkıntılı geçeceğini dile getiren Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İftihar Köksal, Milliyet’e yaptığı açıklamada, “Son haftalarda üst solunum yolu enfeksiyonlarda geçtiğimiz 2 yıla oranla çok ciddi artış eğri görüyoruz. Maske, mesafe kuralının terk edilmesi, okulların açılması, kalabalık ve kapalı alanlarda geçirilen sürenin artması nedeniyle viral enfeksiyonlar adeta ‘cirit atar’ vaziyette. Bir kişi hasta olduğunda tüm ev halkına hastalığı bulaştırıyor” dedi.

Haberin Devamı

Kovid-19’da yeniden kıpırdanma riskini de gündeme taşıyan Prof. Dr. Köksal, “Yeni varyantlar mevcut testlerden kaçabiliyor. Son birkaç haftadır neredeyse herkeste görülen nezle, grip semptomları yeni varyant kaynaklı da olabilir. Önümüzdeki iki haftalık süreç önemli. Süreci takip ediyoruz. Burun akıntısı, boğaz ağrısı, halsizlik, hapşırık, boğaz ağrısı, öksürük şikayeti yaşayanlarda semptomatik tedaviler hızlı sonuç veriyor. Ancak bazı hastaların hem influenza, hem Kovid-19 testlerinin negatif çıkması, farklı virüs veya yeni varyant riskini akıllara getiriyor. Aşıyla koruması mümkün hastalıklar için mutlaka aşı yaptırılmasını öneriyoruz. Bu kış dönemi solunum yolu enfeksiyonları sıkça görülecek. İnfluenza risk grubundaki kişiler için ölümcül seyredebilir” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Grip artışı var’

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü ise üst solunum yolu enfeksiyonlarındaki dağılımın 2020-2021 yıllarından farklı olarak seyrettiğine değinerek, “Geçtiğimiz 2 yıllık süreçte alınan tedbirler sayesinde viral enfeksiyonlar yok denecek kadar az görülüyordu. Ancak bu süreçte toplumda grip virüsüne karşı bağışıklıkta zayıflama oluştu. Önceki yıllara kıyasla grip şikayeti yaşayanların sayısında artış var. Artık viral enfeksiyonlar ve Kovid- 19’a karşı tedbir almamız gereken döneme girdik. Maske, mesafe ve el hijyeni sadece Kovid-19 için değil tüm viral enfeksiyonlara karşın en etkin korunma yöntemlerinden. Risk grubunda olanlar mutlaka grip aşılarını yaptırmalarını öneriyoruz. Viral enfeksiyonların bulaşma riski artmış durumda” ifadelerini kullandı.

‘Risk katlanmış durumda’

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Fehmi Tabak da, son birkaç haftadır herkesi etkileyen gribal semptomlardaki artış nedenini yorumlarken, şunları söyledi. “Okulların açılmasıyla viral hastalıklar dalga dalga yayılmaya başladı. Özellikle 3 ile 5 yaş arası çocukların birçoğu pandemi dönemini korunaklı şekilde geçirdi. Ancak hem maske kullanımının sona ermesi, hem de okulların açılmasıyla viral solunum yolu enfeksiyonları çocuklardan yetişkinlere doğru yayılmaya devam ediyor. Solunum yolu enfeksiyonları altı büyük aileden ve altında yer alan 200’den fazla alt gruptan oluşuyor. Toplu taşıma ve kalabalık ortamlarda maske kullanımının sona ermesiyle risk katlanmış durumda. Kovid-19 açısında halihazırda endişe edecek bir tablo bulunmuyor ancak kış döneminde her yıl olduğundan daha fazla üst solunum yolu enfeksiyonları göreceğiz. Yeni varyant olup olmadığı kapsamlı araştırmalar ile ortaya konabilir.”