Gündem Vitrin değişti yeni yol için yeni ekip

Vitrin değişti yeni yol için yeni ekip

26.06.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Akşener, parti yöneminde yüzde 60 oranında değişime gitti. 50 asil 25 yedek olmak üzere 75 üyeden oluşan GİK listesinde 55 isim değişti. Koray Aydın, Cihan Paçacı, Şenol Sunat, Ahmet Kamil Erozan, Rıdvan Uz gibi isimler liste dışı kaldı.

Vitrin değişti yeni yol için yeni ekip

Önder Yılmaz - İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 3. Olağan Büyük Kongre’de yerel seçim öncesinde İYİ Parti’ye “yeni yol” çizecek ekibi kurdu. Ekonomik, hukuk, özgürlükler ve güvenlik konularında sıkıştığı düşünülen Türkiye için nefes aldıracak projeleri üretmeyi hedefleyen Akşener, Kurban Bayramı sonrası sahalara dönerek her hafta bir il ziyareti gerçekleştirecek.

Haberin Devamı

Akşener, İYİ Parti’nin 3. Olağan Büyük Kongresi’nde parti yönetimini blok liste ile berlirlerken, yüzde 60 oranında değişime gitti. 50 asil 25 yedek olmak üzere 75 üyeden oluşan GİK listesinde 55 isim değişti. Akşener’in emekli askeri hakim Ahmet Zeki Üçok, yazar Ece Güner, ilahiyatçı Ayşe Sucu, Şırnak’ta görev yaparken yaralanan gazi Hüseyin Özlük ve milli sporcu İrem Yaman gibi kamuoyu tarafından iyi bilinen isimlere listesinde yer verdiği görüldü.

Liste dışı kaldılar

Akşener, 18 kişilik Başkanlık Divanı’nda ise Koray Aydın, Cihan Paçacı, Şenol Sunat, Ahmet Kamil Erozan, Rıdvan Uz ve Salim Ensarioğlu’nu liste dışı bıraktı.

GİK’in ardından gözler, partinin çekirdek karar organı olan 18 kişilik Başkanlık Divanı’nın nasıl oluşacağına çevrildi. Akşener’in önceki divanda yer alan isimlerin ekseriyetini koruyacağı öğrenildi. Uğur Poyraz, Ümit Dikbayır, Bahadır Erdem, Metin Ergün, Ümit Özlale, Mehmet Tolga Akalın, Ünziyel Yüksel, Burak Akburak, Sevinç Atabay, Ayfer Yılmaz, Bilge Yılmaz ve Kürşad Zorlu gibi isimlerin Başkanlık Divanı’nda yer almasına kesin gözüyle bakılıyor.

Haberin Devamı

Divan’a yeni isimler

Divan’a eski MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Alparslan Türkeş’in kızı Ayyüce Türkeş, ilahiyatçı Ayşe Sucu, emekli askeri hakim Ahmet Zeki Üçok, Aydın Milletvekili Ömer Karakaş, İstanbul Milletvekili Buğra Kavuncu, Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez gibi isimlerin de yeni Başkanlık Divanı’nda yer alabileceği ifade ediliyor.

‘Halkın avukatı’

Akşener, yeni vizyon ekibini oluşturmasıyla birlikte bayram sonrasında sahalara incecek. Milletin sorunlarını milletle kucaklaşarak çözmek için kolları sıvayacak olan Akşener, toplumun tüm kesimlerini içine alan geniş bir siyasi yelpaze oluşturacak. Akşener, enflasyon ve gıda fiyatlarından ifade özgürlüğüne, öğrencilerin ihtiyaçlarından çalışan ve emeklinin haklarına kadar halkın avukatı olacak. “Rotamız net, pusulamız millet” sloganıyla İYİ Parti’de “yeni yolu” kuracağı yeni ekiple yürüyecek. Siyasi mücadelede “ortak” aramayacak ancak gelecek ortaklık tekliflerine de kapıyı aralık bırakacak. Özellikle yerel seçim öncesinde gelecek olan iş birliği teklifleri “kazan-kazan” formülüne oturtulacak. Yerel seçimde hedef üç büyükşehir içinde Ankara başta olmak üzere 20 il belediyesi ve 200 ilçe belediyesi.

Haberin Devamı

Çizik tartışması

Kongrede Genel İdare Kurulu listesinde en çok çizik yiyen isim Ümit Dikbayır oldu. Blok listenin delinmesi; bir isim çizilse dahi, delegelerin organize olup çizilen ismin yerine aynı kişiyi yazmasıyla mümkün oluyor. İYİ Parti kongresinde ise Dikbayır’ın en çok çizik yiyen isim olmasına rağmen delgeler organize olup aynı ismi yazmadığı için liste dışında kalması mümkün gözükmüyor.

Kongrede, İYİ Parti İçtüğüzü’ne göre yüzde 25 olması gereken kadın kotasının eksik kaldığı, en az oy alan erkek üye Ümit Dikbayır’ın bu sebeple de liste dışı kalması gerektiği öne sürüldü. 50 kişilik GİK listesinde 12 kadın yer alıyor. İddia sahipleri yüzde 25 kotanın tamamlanması için 13 kadın olması gerektiğini savunuyor. Bu eksende en az oy alan erkek üye Dikbayır’ın yerine en çok oy alan kadın üye Kübra Dursun’un GİK’e girmesi gerektiği ifade ediliyor. Ancak Genel Başkan Meral Akşener’in de kadın kotasına dahil edilmesi halinde bu iddia temelsiz kalıyor. Konuya ilişkin itirazı inceleyecek olan Yüksek Seçim Kurulu, tüzük hükümleri doğrultusunda son noktayı koyacak.

 

Yazarlar