Gündem Viyana’da sanat sezonu

Viyana’da sanat sezonu

26.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Viyana Bienali bu yıl iklim değişikliği ve teknolojinin hayatımızdaki yerine odaklanırken bienalde “değişim” teması işleniyor. Viyana Kısa Film Festivali sonrası başlayan bienal 6 Ekim’e kadar ziyaret edilebilecek

Viyana’da sanat sezonu

Klasik müziğin başkenti Viyana haziran ve temmuz ayı başta olmak üzere yaz dönemi boyunca pek çok kültür sanat etkinliğine ev sahipliği yapıyor. Bunlardan biri de, Venedik Bienali kadar güçlü olmasa da 29 Haziran’da ziyaretçilerini ağırlamaya başlayan Viyana Bienali. 6 Ekim’e kadar kapılarını açık tutacak bienal bu yıl iklim değişikliği ve teknolojinin hayatımızdaki yerine odaklanırken “değişim” teması üzerinden ilerliyor. Viyana’nın önemli müzelerinden MAK’ın ana mekânı olduğu bienale Kunst Wien, Viyana Sanat Merkezi ve Viyana Mimarlık Merkezi’ndeki sergiler de eşlik ediyor.

Haberin Devamı

MAK Müzesi’ndeki “Artificial Intelligence & You” (Yapay Zekâ ve Sen) başlıklı sergide, yapay zekânın günlük yaşamdaki kullanım alanlarına dokunan işler göze çarpıyor. Mesela, müzenin bir köşesine yerleştirilen dev iPhone ekranından, Siri ile canlı sohbet edilerek bir yerleştirmeye katkıda bulunmak mümkün... Medya teorisyeni Paul Fiegelfeld ve MAK Müzesi Dijital Kültür ve Tasarım Koleksiyonu Sorumlusu Marlies Wirth’in küratörlüğünü üstlendiği “Yapay Zeka ve Sen” sergisinde Rachel Ara, automato.farm, Mladen Bizumic, Tega Brain ve Julian Oliver’ın aralarında yer aldığı 22 sanatçının çalışmaları izleyicisiyle buluşuyor.

MAK Müzesi’nin bir başka galerisinde yer alan ve bienal için özel olarak hazırlanan “MAK Design Lab”, sürdürülebilirlik meselesine odaklanıyor. Sergi kapsamında yer alan 500’den fazla nesnenin gündelik yaşamımız için sunduğu alternatif yollar irdelenirken bu nesneler üzerinden alışkanlıklarımıza ve sürdürülebilir yaşama dair ufuk açıcı fikirler sunuluyor. Müzenin bir başka köşesinde yer alan “Climate Change!” ise en güncel sorunlarımızdan biri olan iklim değişikliği konusuna odaklanıyor.

Haberin Devamı

Viyana’da sanat sezonu

Bienalden önce kısa film festivali

Şehirde 28 Mayıs - 2 Haziran tarihleri arasında yapılan Viyana Kısa Film Festivali (Vienna Shorts), bienal öncesinde sinemaseverleri kentte ağırladı. “Courage” (Cesaret) temasıyla düzenlenen festivalde Avusturya yapımı kısa filmler başta olmak üzere uluslararası kısa filmler seyircinin karşısına çıktı.

Festival kapsamında Türkiye’den Ayce Kartal’ın deneysel animasyonu “Kötü Kız” seyirciyle buluşurken İsviçre yapımı “Baba” (yön: Jelena Vujovic), İsveç yapımı “Hard On” (yön: Johanna Rytel), Avusturya yapımı “Far From Past”ın (yön: Nicole Foelsterl) aralarında olduğu birçok kısa film meraklısıyla buluştu. Festival gelecek yıl da dünyadan pek çok yapımı ağırlamaya hazırlanıyor.