Gündem Viyolanın şeytanı!

Viyolanın şeytanı!

01.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Viyolasıyla 40 yılı aşkın bir süredir çağdaş müzik dünyasında olan İrlandalı sanatçı İstanbul’daki konserinde bir yaylı çalgının yüzlerce farklı şekilde de çalınabileceğini gözler önüne seren performansıyla büyüledi...

Viyolanın şeytanı

Bahçeşehir Üniversitesi Sanat Direktörlüğü (BAUART) ile Yapı Kredi Kültür Sanat’ın ortak projesi olan ‘Ender Sesler’ önceki akşam çağdaş müzik sahnesinin önemli viyola sanatçısı Garth Knox’u ağırladı.

Haberin Devamı

Yapı Kredi Kültür Sanat Merkezi’ndeki konserde İrlandalı sanatçı Knox, viyolanın tellerinin her bir milimetresine dokunarak çıkardığı tınılarla izleyenleri bir kez daha kendine hayran bıraktı. Viyola yayını üç boyutlu kullandığını belirten ünlü sanatçı, klasik stilin dışına çıkarak kimi zaman bu yayı tellere vurarak kimi zaman da parmaklarıyla çalarak bütün hünerini gözler önüne serdi. Gelmiş geçmiş en büyük keman virtüözlerinden biri kabul edilen ve ‘Kemanın Şeytanı’ olarak adlandırılan Niccolo Paganini’yi çağrıştıran 62 yaşındaki sanatçı üstün performansıyla dakikalarca ayakta alkışlandı. Sanatçıya konserinin bir kısmına da Beste Tıknaz’ın viyola öğrencileri eşlik etti.

‘Her türlü çalınabilir

Haberin Devamı

Viyola ile 5 yaşında tanışan ve 12 yaşından beri profesyonel olarak konserler veren Garth Knox, barok dönemin ve ortaçağın müziklerini eklektizmin tuzağına düşmeden bugüne taşıyan ve bu müzikleri icre ederken de teknolojik yenilikler ve yeni teknikleri de kullanan bir isim olarak biliniyor. Konser sonrasında Milliyet’e konuşan Garth Knox, Türkiye’de üçüncü kez konser verdiğini ve İstanbul’da bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade etti.

Sahnede adeta yayıyla viyolasını döve döve konuşturan Knox, neredeyse her ay viyolanın yayında kullandığı arşe kıllarını ayda bir değiştirdiğini ifade etti. Knox deneysel sitili hakkında ise “Ben sadece viyolanın klasik stilde değil her türlü çalınabileceğini göstermek istiyorum” ifadelerini kullandı.