Gündem 'Vuvuzela' Türk markası olma yolunda

'Vuvuzela' Türk markası olma yolunda

26.06.2010 - 11:46 | Son Güncellenme:

.

Vuvuzela Türk markası olma yolunda

Eskişehir’de bir iş adamı FİFA Dünya Kupası’nda yoğun ilgi gören vuvuzela çalgısının ticari isim hakkını almak için Türk Patent Enstitüsüne (TPE) başvurdu.

İş adamı Oktay Atay, AA muhabirine, dünyada büyük ilgi gören vuvuzela çalgısının Türkiye’de ticari anlamda isim hakkını almak için 16 Haziranda TPE’ye başvurduğunu söyledi.

Atay, müracaatın, vuvuzelanın "tekstil, oyuncak, kara, deniz ve hava taşımacılığı, reklam ve pazarlama, ticari ve sanayi ürünler için eksperlik hizmetleri, reklamcılık, pazarlama ve halkla ilişkilerle ilgili, çöplerin depolanması ve taşınması, elektrik dağıtım, su dağıtım, taşıt ve malları kurtarma, araç parkları, geçici konaklama, turizm, yiyecek-içecek, restoran ve gıda" gibi birçok alan ile ürün veya tabela isimlerini kapsadığını anlattı.

Herkesin bir marka tutkusu olduğunu ifade eden Atay, şunları söyledi: ""Bu, ne kadar bilinen bir isimse o kadar pirim yapıyor ve insanlar tarafından tercih ediliyor. Vuvuzela da Dünya Kupası maçlarında, yazılı ve görsel yayın organlarında çok yer alıp adeta kendi reklamını yaptı.

Bu ismin tescilli olup olmadığına baktık. Kendi logomuzu tasarladık.

Sosyal paylaşım sitelerinde en çok aranan kelime olarak karşımıza çıkıyor.

Örneğin Google’de 18 milyon 300 bin kez haber konusu olmuş. Biz ticari ve tabela hakkını alıyoruz." Atay, vuvuzelanın bazen "lepatata", bazen de "Güney Afrika zurnası" olarak adlandırıldığını da sözlerine ekledi.

-VUVUZELA-

Haberin Devamı

Güney Afrika yöresine ait üflemeli bir çalgı olarak bilinen vuvuzela, 61 santimetre boyunda ve 100 gram ağırlığında.

Herhangi bir tuş veya tonlama deliği fonksiyonuna sahip olmayıp, sadece üfleyen kişinin ritmine bağlı olarak ses çıkarıyor.

Vuvuzela’nın toplu olarak çalındığında yaklaşım 135 desibel ses çıkarabiliyor. Vuvuzela, adını Zulu dilindeki Vuvu sözcüğünden alıyor. Vuvu sözcüğü, Türkçe’de gürültü anlamına geliyor.

Vuvuzela, çoğunlukla Güney Afrika’daki futbol maçlarında çalınan bir çalgı. Güney Afrika’daki 2009 FIFA Konfederasyon Kupasında futbolcuların yüksek sesten rahatsız olması nedeniyle vuvuzela yasaklanmıştı.

Yine Güney Afrika’da düzenlenen 2010 FIFA Dünya Kupasında ise uzun tartışmaların neticesinde FIFA Başkanı ve Güney Afrikalı yetkililerin baskısının etkisiyle serbest bırakıldı.