Gündem Yahudi cemaati kapılarını açıyor

Yahudi cemaati kapılarını açıyor

11.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yahudi cemaatinin, kültür ve yaşam tarzının daha iyi anlaşılması için 2001’den bu yana düzenlendiği “Yahudi Kültürü Avrupa Günü” etkinliği, pandemiden sonra yeniden halkla buluşuyor.

Yahudi cemaati kapılarını açıyor

MERT İNAN/İSTANBUL- Avrupa’nın 35 ülkesi ile birlikte, 2001 yılından beri Türkiye’de de kutlanan “Yahudi Kültürü Avrupa Günü”, 13 Kasım Pazar Günü Neve Şalom Sinagogu ve Kültür Merkezi ile 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi’nde kapılarını açacak. Türkiye topraklarında yüz yıllardır yaşayan Yahudiler ile kültürler arası bir köprü kurmayı amaçlayan etkinlikler kapsamında, Türk Yahudi toplumunun kültürü, yemekleri, dilleri, konser ve filmleri de vatandaşlarla buluşmuş olacak.

Haberin Devamı

500.Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi Müdür ve Küratörü Nisya İşman Allovi; pandemi sebebiyle bir süre online yapılan faaliyetlerin bu yıl yeniden yüz yüze yapılacağı için heyecanlı olduklarını belirtirek, “Yahudiler milattan önce dördüncü yüzyıldan beri bu topraklarda yaşıyorlar. Yahudilik çok eski, kadim bir din ve kültür. Fakat halen bilinmeyen veya yanlış bilinen çok öğesi var. Biz de önyargıları aşmak, bu toplumu kültürü, yemeği, müziği, gelenekleri ile tanıtmak için her yıl bu etkinlikleri düzenliyoruz ve
tüm halkımızı bekliyoruz” dedi.

‘Anadolu’da ilk Yahudiler’

Bu yılki etkinlikler kapsamında “Anadolu’da İlk Yahudiler” başlıklı bir toplantı düzenlenecek. Söz konusu toplantıda milattan önce altıncı yüzyılda Anadolu’ya göç eden Yahudi topluluklarına ait mimari ve arkeolojik kalıntılar ise sanat tarihçisi Dr. İnci Türkoğlu ve Mimar Çiğdem Öner tarafından anlatılacak.