Gündem Yanan alanların %90’ı iyileştirildi

Yanan alanların %90’ı iyileştirildi

04.08.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, Milliyet’e geçen yıl orman yangınlarından zarar gören 139 bin 500 hektarlık alanın rehabilite çalışmalarının yüzde 90’ının tamamlandığını açıkladı.

Yanan alanların %90’ı iyileştirildi

MELTEM GÜNEŞ- Küresel ısınmayla birlikte yaşanan iklim krizi tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de orman yangınlarını artırdı. Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey’in Milliyet’e yaptığı açıklamayla göre, Türkiye’de son 10 yılda ormanlarında 24 bin 739 yangın meydana geldi, bu yangınlarda toplam 214 bin 852 hektarlık alan zarar gördü. Geçen yıl orman yangınlarında yok olan alanlarla ilgili de bilgi veren Karacabey, geçen yıl zarar gören 139 bin 500 hektarlık alanın rehabilite çalışmalarının sürdüğünü ve yüzde 90’nına yakınının tamamlandığını bildirdi. Sahalardaki çalışmaların yıl sonuna kadar tamamlanacağını belirten Karacabey, yangınlar kontrol altına alınıp söndürüldükten sonra sahaların temizlenip, hangi yol ve yöntemlerle rehabilite edileceğinin teknik ekiplerce tespit edildiğini kaydetti. Rehabilite çalışmalarıyla yanan sahaların 3 ila 5 yıl içinde yeşil örtüye kavuşmuş olacağını aktaran Karacabey, “Bu sahalarda ivedi şekilde yeniden ormanlaştırma çalışmaları başlatılmıştı. Sahaların hangi yöntemle ağaçlandırılacağına, rehabilite edileceğine dair plan ve projelendirme çalışmalarından sonra gerekli adımlar atıldı ve bu alanların, tamamına yakınında neredeyse çalışmalar tamamlandı. Şu anda rehabilite çalışmalarının yüzde 90’a yakını tamamlanmış durumda. Kalan kısım ise yıl sonuna kadar tamamlanacak.”

Haberin Devamı

‘ANAYASA DEVREYE GİRER’

Karacabey, yanan bölgelerde bugüne kadar herhangi bir yapılaşmanın veya başka amaçla tahsisin mümkün olmadığını ifade ederek şunları dedi:

“Bu gibi söylemler temeli olmayan, manipülasyondan ibaret söylemlerdir. Ormanlarımızda yangın meydana geldikten sonra Anayasa’nın 169. maddesi devreye girer. Söz konusu madde gereği bir yerde orman yangını meydana geldiğinde, o alan için ivedi olarak ağaçlandırma çalışmaları başlar. Yanan ormanların yerinde yeni orman yetiştirilir, bu yerlerde başka çeşit tarım ve hayvancılık da yapılamaz. Bütün ormanların gözetimi devlete aittir. Bu durum geçmişten günümüze yanan bütün sahalar için böyledir. Bugünden sonra yanan sahalarda da aynı işlem uygulanacak, tamamı yeniden ağaçlandırılacaktır.”

Haberin Devamı

YANGINLARIN ÇOĞU İNSAN ELİYLE

Orman yangınlarının büyük kısmı insan kaynaklı meydana geliyor. Son 10 yıllık ortalamalara bakıldığında, yangınların yüzde 28.4’ü ihmal ve dikkatsizlik, yüzde 5.8’i kaza, yüzde 2.1’i kasıt, yüzde 9.2’si yıldırım düşmesi gibi doğal sebeplerden meydana geldi. Yüzde 54.5’inin sebebi ise bilinmiyor.